Verkiezing United Spurs Awards 2022

Op vrijdag 9 december worden de United Spurs Awards 2022 uitgereikt. 

Het programma: 

21u30    Verkiezingsshow ‘United Spurs’  
22u30    Afterparty met de ‘Green Onions 

Toegang tot verkiezingsshow en afterparty is gratis na inschrijving via de link https://www.kortrijk.be/form/inschrijving-united-spurs-awards 

Hoe kan je jouw stem uitbrengen? 

Je kan jouw stem uitbrengen tot 27 november 2022. 
Stem via onderstaand formulier en bepaal mee wie de winnaars worden.  
Er zijn 4 categorieën waarvoor je jouw stem kan uitbrengen.  
Diegene die je op : 
- de 1ste plaats zet, krijgt 3 punten 
- de 2de plaats - 2 punten 
- de 3de plaats – 1 punt 

De winnaars worden tijdens de uitreiking van de United Spurs Awards op vrijdag 9 december om 21u30 bekend gemaakt. 

Voor volgende categorieën kan je jouw stem uitbrengen: 

Spur of the Year  
 
- Elien Vercruysse - rugby 
- Axana Depypere - kickboks Muay Thai 
- Thibaut De Smet - Crossduatlon en Duatlon 
- Kon. Saint-Georges Hockey Dames 1 - hockey 
- Christine Debruyne - kano 
- Louis en Gilles Vandecaveye - beachvolley 
- Kristof D’Haene - voetbal 
- Bidavo Dames 1 - volleybal 
- Dylan Monserez -  atletiek 

 

International Spur of the year 

- Shari Bossuyt - wielersport 
- Stoffel Vandoorne - autosport 
- Harm Vanhoucke - wielersport 
- Stijn D’Hulst - volleybal 

 

Social Spur of the Year  
 
- KVK Team Oekraïne 
- FF Buzzegeven@buitenspel - KFC Marke 
- KVK United 
- Bhb - basket verbindt verschillende doelgroepen en culturen met elkaar 
- Vzw Himilo - sport voor iedereen 

 
G-Spur of the Year  
 
- KV Kortrijk G-voetbal
- KZK - inclusief G-sport 
- BB Projects - inclusief G-basketbaltornooi in internationaal jeugdtornooi  
- G-team Kortrijk Spurs - basketbal 
- De Watertrappers - zwemmen 
- G-voetbal Kortrijk - elk kind heeft recht om te kunnen sporten 
- Balti Kortrijk Specials G-sport volleybal - iedereen kan en mag volleyballen 
    

Spur of the Year

Elien Vercruysse

Elien Vercruysse lid RC Curtrycke  °27/10/1994 Kortrijk 
Elien speelt al jaren in RC Curtrycke en is één van de boegbeelden van het ambitieuze damesteam RC Curtrycke dat haar thuisbasis heeft op het sc De Weimeersen in Rollegem .    
Elien nam afgelopen seizoen 2x deel aan een internationale wedstrijd met het nationale rugbyteam, een mooie beloning voor haar inzet en goede prestaties binnen haar club.

Axana Depypere

Axana Depypere  °16/06/2004 Kortrijk 
De talentvolle kickbokster Axana Depypere uit Heule kan ondanks haar jeugdige leeftijd al uitpakken met een aantal nationale en internationale titels.  Ze werd achtereenvolgens FMA Belgisch kampioene Muay Thai  in Turnhout, IFMA Europees kampioene Muay Thai in Turkije en als kroon op haar intensieve werk WAKO Wereldkampioene K1 kickboks (in Italië). Axana hoopt met deze kandidatuur haar sport meer in the picture te brengen. Met dit palmares legitimeert ze haar plaats onder de genomineerden.

Thibaut De Smet

Thibaut De Smet – Bellegems Multisportteam °7/05/1999 
De 23-jarige Waregemnaar  Thibaut De Smet is lid van het Bellegems Multisport Team. Hij rijgt de titels aaneen en bevestigt hiermee zijn onversneden talent in de duatlonsport. Hij werd afgelopen seizoen wereldkampioen Crossduatlon bij de elites en U23, wereldkampioen duatlon U23 en ook Belgisch kampioen U23. Duatlon trainen vereist veel trainingsarbeid en dit combineren met een voltijdse baan vraagt heel wat planning en doorzettingsvermogen. Thibaut is een echte ambassadeur voor zijn sport waardoor de sport in onze regio en ver erbuiten ook heel wat aandacht krijgt.  

Kon. Saint-Georges Hockey Dames 1

Kon. Saint-Georges Hockey Dames 1  

Het damesteam van Saint-Georges is aan een fantastische reeks bezig door 2 seizoenen op rij te promoveren van nationale 3 naar nationale 1. Inmiddels maken de dames deel uit van de 26 beste dames hockeyploegen van het land. Hierbij staan ze momenteel net binnen de top 20. Hockey heeft de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen in België en het niveau van de sport is mee exponentieel gegroeid in het Belgisch hockeylandschap.  

Christine Debruyne

Christine Debruyne  °23/07/2004 
De 18-jarige Kortrijkzane Christine Debruyne is een talent op het water en kon zich ondanks haar jeugdige leeftijd al heel knap onderscheiden. Ze werd Belgisch kampioen K1 bij de junioren dames op zowel lange als korte afstand ‘Kajak Lijn’ (5000m, 200m en 500m) en behoort bij de Top 3 nationaal over alle categorieën dames heen. Ook internationaal kon ze zich al meten: bij haar deelname aan het WK Junioren in Szeged (Hongarije) werd ze 15de op K1 500m en behaalde ze vorig jaar een bronzen medaille tijdens de Olympic Hopes in Raice, (Tsjechië) in de K2 500m 

Onlangs werd Christine geselecteerd om deel uit te maken van het damesproject K4. Hierbij is het doel op basis van een doorgedreven trainingstraject in de zomer van 2023 zich te kunnen kwalificeren voor deelname aan de Olympische Spelen in Parijs in 2024.  
Na 100 jaar olympische kajaksport, als Kortrijkzane deel uitmaken van de eerste damesploeg K4 op de Spelen van Parijs in 2024, zou fantastisch zijn.

Vandecaveye Louis - Gilles

Beachteam Vandecaveye Louis – Vandecaveye Gilles  
Louis en Gilles Vandecaveye vormen een te duchten duo in het circuit van beachvolleybal. Dit seizoen kon het broederpaar het prestigieuze Geberit Beachvolleybal BK beachvolleybal winnen. Een aantal jaar geleden won Louis reeds de nationale titel met de oudere broer Lander. Dit zomerseizoen was het de eerste keer dat Louis met Gilles de Masterfinales speelden en met winst konden afsluiten. Ook deden ze dit jaar mee aan enkele buitenlandse tornooien met een 2de plaats in Ljubljana. Beide hebben geen topsportstatuut en combineren dus een fulltime job met zowel doorheen het jaar (augustus-april) indoor zaalvolleybal op het hoogste en 2de hoogste niveau van België, als (mei-augustus) het Belgische beachvolleybaltornooi. Louis en Gilles tonen een aanzienlijke progressie op korte tijd met nog groeimarge voor de toekomst.

Kristof D'Haene

Kristof D’Haene – voetbal ° 6/09/1990 
Krisof D’Haene “is” Kortrijk en haar eersteklasse-voetbalclub KV Kortrijk. Als geboren Kortrijkzaan zette hij zijn eerste voetbalstapjes bij Stasegem. Na een Brugse tussenstap komt hij in de zomer van 2015 weer thuis bij KVK. 
Kristof werkt zich op tot kapitein van de ploeg en begon deze zomer al aan zijn 8ste (!) opeenvolgende seizoen bij de Kerels. Meer dan 220 wedstrijden in rood & wit, 10 doelpunten en 30 assists heeft hij intussen al op de teller. In 2018 & 2020 bereikt hij met KVK de halve finale van de Beker van België. In 2020 knokt hij met KVK in de Europese barrages. In al die seizoenen onderscheidt Kristof D’Haene zich met zijn tomeloze inzet en zijn voorzetten die hij op het hoofd van de spitsen schildert.

Bidavo

Bidavo dames 1 – volleybal 
Voor het seizoen 2021-2022 slaagde Damesvolleybalclub Bidavo Bissegem er in te promoveren naar 1ste nationale. 
Na een heel sterke eerste ronde in 1ste divisie stond Bidavo 1ste gerangschikt, maar door Covid en wat kwetsuren raakten ze de 1ste plaats kwijt. 
Op het einde van het seizoen kwamen nog 2 barrage wedstrijden waarin een bijkomende stijger werd aangeduid. Bidavo greep die kans en won de beide wedstrijden met 3-1. De promotie was dus een feit! 
Dit jaar draaien ze als promovendus goed in 1ste nationale. 
Ook in de recente beker van België steeg Bidavo boven zich uit. Ze konden zich plaatsen bij de laatste 8 en werden dus pas in de kwartfinales uitgeschakeld na een zinderende wedstrijd tegen provinciegenoot Oostende uit ereklasse (Liga). Deze wedstrijd was een promotie voor het West-Vlaamse volleybal. 

Dylan Monserez

Dylan Monserez – Kon. Kortrijk Sport Spurs atletiek 
Dylan (25 jaar) is al lid van KKS Spurs sinds de jeugdcategorieën. 
Als jonge atleet kwam hij uit op tal van verschillende atletiekdisciplines. 
Dat waren alle onderdelen van de meerkamp, maar ook andere proeven zoals hamerslingeren waren hem niet vreemd. 
Later maakte hij de overgang richting het de kortere loopnummers en kwam de focus op het spurten te liggen. 
De afgelopen jaren maakte hij van de 400 meter zijn specialiteit, met uitstapjes naar de 100 meter, 200 meter en de 400 meter horden. 
Daar boven op is hij de sterkhouder van het KKS Spurs spurtersteam op de sprintestafetten: de 4x100m, 4x200m en de 4x400m. 
Hij laat hierbij mooie prestaties optekenen bij deelnames aan talrijke Provinciale, Vlaamse en Belgische kampioenschappen, zowel indoor als outdoor. 
Voor het afgelopen atletiekseizoen kan hij dan ook een indrukwekkende reeks aan podiumplaatsen op deze kampioenschappen voorleggen: 
Onder andere: 
Brons op het indoor Kampioenschap van Vlaanderen op de 200m 
Provinciale titels, outdoor op de 100m, 200m & 400m horden 
Zilver op het outdoor Kampioenschap van Vlaanderen de 400 meter horden 
Brons op het Belgische Kampioenschap estafetten op de 4x400m 

International spur of the year

Shari Bossuyt

Shari Bossuyt - wielrennen °5/09/2000 Kortrijk 

(Baan)wielrenster Shari Bossuyt behaalde in 2022 heel wat podium- en top 3- plaatsen. 
Ze werd met als topprestaties Belgisch kampioene Baan – afvalrace, Europees kampioene baan - afvalrace én omnium en Wereldkampioene baan, winnaar ploegkoers (samen met Lotte Kopecky). 

Deze Bellegemse trots wordt bejubeld als ‘hoeksteen van de erkenning voor fietsende vrouwen’. 

Stoffel Vandoorne

Stoffel Vandoorne - Formule E ° 26/03/1992 Kortrijk 
Professionele racepiloot Stoffel Vandoorne toonde in het seizoen 2021-2022 regelmaat en efficiëntie in zijn resultaten. Hij won enkel één E-Prix maar stond wel acht keer op het podium. Op 14 augustus 2022 in Seoul graaide de Formule E rijder een vierde keer de tweede plaats weg, goed genoeg om het wereldkampioenschap te winnen. 

Stoffel Vandoorne gaat als regerend Wereldkampioen het nieuwe seizoen in de Formule E rijden voor DS Penske  en is reserve- en testrijder bij Aston Martin F1, waar hij het team zal helpen om de simulator op punt te zetten en reist naar alle races, behalve de vier die samenvallen met de FE-wedstrijd. 

Harm Vanhoucke

Harm Vanhoucke - wielrennen  °17/06/1997 Kortrijk 
Wielrenner Harm Vanhoucke behaalde in 2022 enkele podium- en top 3 plaatsen met als uitschieters een 4e plaats in de 5e etappe van Paris-Nice, 2e plaats in het eindklassement van de Sibiu Cycling Tour en een 5e plaats in het eindklassement van de International Presidency Turkey Tour.  

Dit jong wielertalent rijdt ook komend seizoen voor Lotto-Soudal met heel wat deelnames aan (inter)nationale wedstrijden en kampioenschappen. 

Stijn D'Hulst

Stijn D’Hulst -volleybal °24/04/1991 Kortrijk 
Stijn startte zijn volleybalcarrière bij de Kortrijkse volleybalschool en trok op 8-jarige leeftijd naar Marke-Webis. Op 16- jarige leeftijd trok hij naar de volleybalschool in Vilvoorde. 
Met de nationale jeugdploeg speelde hij verschillende Europese- en Wereldkampioenschappen. Op 19-jarige leeftijd tekende Stijn zijn eerste profcontract bij Knack Roeselare. Na Roeselare trok hij richting Duitsland en nadien naar Italië.  Momenteel speelt hij terug bij Knack Roeselare. 
Stijn D‘Hulst werd met Knack Roeselare in 2021-2022 landskampioen in Liga A en winnaar van de Belgische Supercup tijdens het seizoen 2022-2023.  
Stijn werd ‘speler van het jaar’ seizoen 2020-2021 

Social Spur of the year 

 
KVK – team Oekraïne 
KV Kortrijk en stad Kortrijk sloegen onder impuls van Leslie Ramboer op zaterdag 22/10 de handen in elkaar om de Oekraïense vluchtelingen die in Groot-Kortrijk wonen een hart onder de riem te steken. De Oekraïense vluchtelingen werden uitgenodigd voor de wedstrijd tegen Westerlo, wat voor een opkomst van 210 Oekraïense personen zorgde. Na de wedstrijd volgde een greet en meet met de Oekraïense KVK-speler Oleksii Sych, meteen een hartverwarmend moment.  
 
KFC Marke - #Buzzegeven@buitenspel 
Sinds vorig jaar heeft KFC Marke zich geëngageerd om elk seizoen een goed doel te steunen met een sociaal karakter. Vorig seizoen was dat ten gunste van vzw Ontrafel  
Dit jaar steunt de club het initiatief Villa Imagina. 
Steevast engageert de club zich voor een project met een link naar jongeren in kwetsbare situaties omdat elke jongere, elk lid van KFC Marke vroeg of laat ook ‘buitenspel’ kan staan. 
Het engagement bestaat uit drie delen: 
- schenken van visibiliteit: de vzw of het goede doel in de kijker plaatsen, 
- bewustmaking: op verschillende manieren wordt het goede doel in hun werking zelf en hun  
   doelstellingen bij de verschillende leeftijdsgroepen, de ouders en de omgeving onder de aandacht 
   gebracht. 
- financiële ondersteuning: aan de hand van verschillende activiteiten probeert de club ook de 
    vzw/het goede doel een financiële bijdrage te leveren – vorig seizoen was dat € 6.000. 
   
CAW Zuid-West-Vlaanderen - KV Kortrijk Younited (vroeger genaamd Vtex Sjotters)  
De spelers en speelsters zijn experten in het dagelijkse overleven. Ze strijden tegen kwetsbaarheid op vlak van huisvesting, psychische gezondheid, welzijn, armoede of verslaving. Het is een moedige strijd die respect en waardering verdient. 
Of het nu de warmte van de kleedkamer is of de adrenaline op het veld, de roes van de overwinning of het verdriet van de nederlaag: bij Younited delen de spelers lief en leed. Je vindt er naast ploegmaats ook een thuis. De passende slogan is dan ook MY TEAM, MY HOME. 
Goed kunnen voetballen is super, niet goed kunnen voetballen is geen enkel probleem. 
KV Kortrijk Younited is een initiatief van CAW Zuid-West-Vlaanderen in samenwerking met KV Kortrijk en team Sport. Het project bestaat ondertussen 12 jaar en jaarlijks komen gemiddeld 75 personen trainen bij KV Kortrijk Younited. 
 
Brotherhoodbasketbal BHB – basket voor iedereen 
Bhb is een organisatie die laagdrempelig basket aanbiedt voor iedereen en geen inschrijvingsgeld vraagt. Spelers hoeven niet iedere keer mee te doen: hierdoor wordt de drempel om mee te participeren aan sport aanzienlijk verlaagd. Iedereen is er welkom, ervaring is niet vereist.  
Bhb slaagt erin om basketspelers met een grotere ervaring samen te laten spelen met spelers zonder ervaring. Bhb richt zich vooral op jongeren en brengt mensen van verschillende culturen samen om recreatief te basketten.   
Daardoor leren de spelers nieuwe mensen kennen en ook de sport zelf. 
Verschillende doelgroepen en culturen verbinden met elkaar door de liefde voor basketbal. 
 

Vzw Himilo 
Organiseert voetbal voor iedereen maar bereikt voornamelijk Somalische jongeren en begeleidt die in hun integratieproces hier in België.  Voetbal wordt als middel gebruikt om jongeren bij elkaar te krijgen en te bekijken wat hun noden zijn. Vzw Himilo zet in op laagdrempeligheid door geen lidgeld te vragen en ook geen “verplichte aanwezigheden”.

G-Spur of the year 

 
KV Kortrijk G-voetbal  
KV Kortrijk G-voetbal organiseert G-voetbal voor volwassenen vanaf 16 jaar. De werking kende afgelopen seizoenen een forse groei en telt op dit moment 3 ploegen. Blues, Whites & Reds. De ploegen zijn opgedeeld volgens niveau. Per ploeg worden 1 trainer en 2 begeleiders voorzien. Zo kunnen we een optimale begeleiding van iedere G-voetballer garanderen. Naast 1 training per week worden er uiteraard ook wedstrijden afgewerkt. KVK komt uit in twee reeksen binnen West-Vlaanderen! 
Via KV Kortrijk G-voetbal wordt G-sport extra in de kijker gezet. 

 

KZK Spurs: G-sport inclusief in reguliere (competitieve) werking - zwemmen 
KZK Spurs neemt G-sporters op in de reguliere werking (zowel competitief als recreatief) en probeert hen in dit inclusief project zo hoog mogelijk te brengen. Eén van de doelen is de grenzen voor die mensen te doorbreken en hun handicap als ‘gewoon’ te gaan beschouwen. Dit project wordt in samenwerking met BOAS en de federatie gerealiseerd. 

 
BB Projects: G-basket - basketbal 
Integreren van G-basketbal in een internationaal jeugdtornooi is het opzet. Op de finale-dag van het internationaal gerenommeerde X-Mastournament wordt een G-basketbaltornooi georganiseerd op 2 niveaus met een 12-tal ploegen. 

 
G-team Kortrijk Spurs - basketbal 
Het G-team Kortrijk Spurs  bestaat al sinds 2008. Er werd gestart met 8 spelers en het team is inmiddels gegroeid tot een gemotiveerde groep van 25. Het team kon al enkele keren deelnemen aan de Special Olympics. Tijdens dit event werden heel wat medailles gewonnen waaronder 2 zilver en enkele gouden. Verder neemt het team ook geregeld deel aan tornooien waar ook al enkele bekers gewonnen werden. 

 

De Watertrappers – zwemmen 
De watertrappers vormden oorspronkelijk een club voor mensen met een reumatische aandoening. Eenvoudige oefeningen in het water o.l.v. een ergotherapeute moesten soelaas brengen voor deze aandoening.  Ondertussen heeft de vereniging zich breder opengesteld en is ze een inclusieve G-sportclub geworden die open staat voor mensen met een andere beperking.  
Heel wat inzet van enkele steunpilaren binnen deze club maakt van deze nominatie een evidentie: 
Karine Braems is voorzitter van deze  watersportclub maar ook zoveel meer, een duivel-doet- al met aandacht voor de mens en het doel waarvoor deze club staat.  
Georges Vercruysse, inmiddels 81 jaar is al 40 jaar lid van watersportclub De Watertrappers  en tekent nog steeds present op elke training, kortom een clubicoon. 
Ingrid Baert  is ergotherapeut/trainster bij de watersportclub De Watertrappers, heel gedreven en motiveert iedereen. Ze is heel professioneel en geeft les met volle ‘goesting’.  
Linda Mulder vind je elke dag in de fitness of het zwembad. Ze legt de lat heel hoog voor zichzelf en bereidt zich volop voor want haar droom is de paralympische spelen van 2024 te halen. 
Kortom, deze club is warmhartig en slaagt erin om sportieve doelen te koppelen aan het menszijn in haar mooiste vorm, samen sporten en het beste voor elkaar willen..  

 
G-Voetbal Kortrijk – elk kind heeft recht om te sporten - voetbal 
G-voetbal Kortrijk wil kinderen met een beperking, die evenveel rechten hebben als valide mensen en sporters, laten schitteren. Via ‘sport’ kunnen de kids zichzelf ontplooien, beleven ze vreugde en tegenslag, leren ze wat vriendschap is en leren ze met elkaar omgaan. Via G-voetbal Kortrijk wordt G-sport meer in de kijker gezet. 
Elk kind heeft het recht om te kunnen sporten. 

 
Balti Kortrijk Specials G sport volleybal – unified netbal voor valide en minder-valide sporters 
In 2017 richtte volleybalclub Balti Kortrijk Spurs de ‘Balti Specials’ op en dit team is ondertussen uitgegroeid tot een team van een 20-tal leden, aangemoedigd door enkele trouwe supporters. 
Het spelplezier, de fair play en het samen groeien in netbal zijn de belangrijkste doelstellingen.  
Iedereen is welkom op de trainingen. Naast de trainingen is er ook een kleine competitie: één  keer per maand wordt een wedstrijd gespeeld 

Kies de spur van het jaar