Verhalen in beeld

vluchtelingen

Vluchtwijzers - Sien Demuynck

Wegwijzers, veilige ankerpunten die feilloos onze route aanduiden. In haar eigenzinnige project in het stadsbeeld wil de Kortrijkse kunstenares Sien Demuynck de weg van gloednieuwe Kortrijkzanen in beeld brengen. Sien maakt de waargebeurde verhalen die ze verkreeg via getuigenissen tastbaar in de openbare ruimte door wegwijzers op te hangen aan de bestaande bewegwijzering in het winkelwandelgebied met daar telkens een naam op van een inwoner, het aantal kilometer dat men aflegde en het meest frappante dat de vluchteling onderweg meemaakte. Op straat komt de confrontatie onverwacht, en daardoor extra sterk over.

Deze vluchtwijzers worden in een korte luswandeling in Marke Centrum met elkaar verbonden en gekoppeld aan verhalen van vluchtelingen.

De luswandeling zal op deze website te vinden zijn vanaf 19 oktober. Een papieren versie kan je ophalen in het OC.

Een inleefwandeling is mogelijk. Meer info en inschrijven hiervoor in het OC-secretariaat (056 240 820) vanaf maandag 19 oktober - Marke Centrum

vluchtelingen

Schipper mocht ik overvaren? - Habiba Boumaâza

Er werd zo veel gesproken over mensen op de vlucht, dat Habiba erg benieuwd werd naar hoe het er echt aan toe ging in de kampen. Dus trok zij als vrijwilligster naar Frankrijk, Servië en Griekenland om er te helpen. Met de camera in haar achterzak maakte zij er tegelijk een filmproject van. Met deze documentaire studeerde zij af aan de filmacademie te Antwerpen (2015).

De docu werd ‘Schipper, mocht ik overvaren?’ gedoopt, naar analogie met het kinderlied waarbij je ook enkel mag oversteken onder bepaalde voorwaarden, die een minderheid beslist. Daarna bewerkten jongeren op de vlucht of in een asielprocedure deze docu en deelden hun gedachten over de vluchtelingencrisis. Het resultaat: 37 korte video’s die elk een beklijvend verhaal vertellen. Je kan de filmpjes ook online bekijken.

Documentaire en films zijn te bekijken in de foyer van het OC vanaf 19 oktober (tijdens de openingsuren en op afspraak).

Indien ik alles uit boeken zou moeten leren, breng ik mijn leven door op de zetel...
Dat idee maakte me bang, dus trok ik er vrij vroeg op uit om de wereld te verkennen. Ik tuimelde -zonder er echt voor te kiezen- van het ene project in het andere.