Verhalen in beeld

vluchtelingen

Vluchtwijzers - Sien Demuynck

Wegwijzers, veilige ankerpunten die feilloos de route aanduiden.

In haar eigenzinnige project wil de Kortrijkse kunstenares Sien Demuynck de weg van gloednieuwe Kortrijkzanen in beeld brengen. Sien maakt de waargebeurde verhalen die ze verkreeg via getuigenissen tastbaar in de openbare ruimte door wegwijzers op te hangen aan de bestaande bewegwijzering met daar telkens een naam op van een inwoner, het aantal kilometer dat men aflegde en het meest frappante dat de vluchteling onderweg meemaakte. Op straat komt de confrontatie onverwacht, en daardoor extra sterk over.

Deze vluchtwijzers worden tussen 19 oktober en 3 januari in een korte luswandeling in het centrum van Marke met elkaar verbonden en gekoppeld aan verhalen van vluchtelingen. 

Sien Demuynck (°1998) woont in Kortrijk maar studeert in Leuven. Ze maakt sinds 2016 deel uit van het Collectief Letterzetter, een talentontwikkelingsplatform gecoördineerd door Openbare Bibliotheek Kortrijk. In 2018 schreef ze samen met Thomas Jacques en Jonas Bruyneel aan het verhaal van de nieuwe stadsreus Emma. Naar aanleiding van Wereldvluchtelingendag bracht Sien in juni 2019 vluchtelingenwijzers aan in het Kortrijkse straatbeeld en momenteel werkt ze aan een nieuwe maatschappelijke interventie rond het thema vluchtelingen. In 2021 lanceert ze haar tweede maatschappelijke interventie. 

Bekijk de luswandeling

Een papieren versie kan je ophalen in het OC. Een inleefwandeling is mogelijk. Meer info en inschrijven hiervoor in het OC-secretariaat (056 240 820).

De organisatie is een partnerschap met Letterzetter Kortrijk.

Meer info: https://letterzetterkortrijk.be/collectief/

Project Mensen Onderweg 

vluchtelingen

Schipper mocht ik overvaren? - Habiba Boumaâza

Er werd zo veel gesproken over mensen op de vlucht, dat Habiba erg benieuwd werd naar hoe het er echt aan toe ging in de kampen. Dus trok zij als vrijwilligster naar Frankrijk, Servië en Griekenland om er te helpen. Met de camera in haar achterzak maakte zij er tegelijk een filmproject van. Met deze documentaire studeerde zij af aan de filmacademie te Antwerpen (2015). De docu werd ‘Schipper, mocht ik overvaren?’ gedoopt, naar analogie met het kinderlied waarbij je ook enkel mag oversteken onder bepaalde voorwaarden, die een minderheid beslist. Daarna bewerkten jongeren op de vlucht of in een asielprocedure deze docu en deelden hun gedachten over de vluchtelingencrisis.

Het resultaat: 37 korte video’s die elk een beklijvend verhaal vertellen. Je kan de filmpjes ook online bekijken. Documentaire en films zijn te bekijken in de foyer van het OC vanaf 19 oktober (tijdens de openingsuren en op afspraak).