Pearls - Joshua Serafin

  • Dansvoorstelling
  • Moderne dans

‘Pearls’ is het laatste luik van de trilogie ‘Cosmological Gangbang’. Joshua Serafin, Lukresia Quismundo, Bunny Cadag, alle drie Filipijnse vrouwen in verschillende stadia van hun trans-zijn, creëren in deze voorstelling hedendaagse rituelen voor queer lichamen. 
Met ‘Pearls’ willen de drie performers zichzelf dekoloniseren, en de heteronormatieve ideologieën en iconografieën van hun moederland bevragen. Maar pas op: die patriarchale structuren werden door het Westen geïmporteerd in de Filipijnen en andere kolonies. In de prekoloniale Filipijnen dacht men veel meer fluïde en non-binair over identiteit. Daarom grijpt Joshua Serafin terug naar de spirituele achtergronden van de Filipijnse samenleving, en naar een prekoloniaal denken over gender. 
Het doel is om die lokale kennis en ervaringen te vertalen naar een globale context, en om met die blik op de geschiedenis een speculatieve, alternatieve toekomst te verbeelden. Het resultaat is een daad van emancipatie voor het globale Zuiden en bruine lichamen. 
De Filipijnen worden de ‘Parel van de Oostzee’ genoemd, voor het eerst in 1751 door de Spaanse missionaris Juan J. Delgado. De titel van het stuk is dus een verwijzing naar het moederland van de drie performers, maar ook naar de typisch westerse blik op dat land. 
‘Pearls’ wil een genezingsritueel zijn, maar om te helen moeten de performers eerst alle pijn en trauma's erkennen die ze meedragen: hun verhalen delen als queer en trans mensen met bruine lichamen. Die pijnlijke en donkere verhalen vormen ze om tot iets moois. 
Parels worden gevormd door kleine, schurende deeltjes die hun weg vinden in het lichaam van schelpdieren. Als verdedigingsmechanisme bedekken deze soorten de deeltjes met laag na laag van een blinkende deklaag – tot een parel ontstaat.

Schouwburg Kortrijk is een trotse UiTpaspartner. Spaar dus punten tijdens de voorstelling. Heb je recht op een ticket aan verhoogde tegemoetkoming?  Neem je UiTpas bij de hand en reserveer je ticket telefonisch op 056 23 98 55. Langs komen kan ook in Ticketservice. Breng dan zeker ook je UiTpas mee. 

Wanneer

Locatie

Theater Antigone
Overleiestraat 47
8500 Kortrijk

Prijs

Basistarief: € 18
-26 jaar: € 7

Reservaties

Links

https://www.schouwburgkortrijk.be/

Organisatie

Schouwburg Kortrijk
Pearls - Joshua Serafin

Voor dit event kan je je UiTPAS gebruiken en sparen voor tal van leuke voordelen.

Waar vind je de UiTPAS?