MENSEN EN WETENSCHAP: Neuroblabla - populaire onzin over onze hersenen [Wietse Wiels]

  • Lezing of congres
  • Wetenschap

in onze lezingenreeks MENSEN & WETENSCHAP ontvangen wij deze maand neuroloog Wietse Wiels die het zal hebben over populaire onzin over onze hersenen. Neuroblabla zeg maar.© Public Domain


Je kunt dezer dagen geen advertentie of artikel meer lezen of onze hersenen worden er bij gesleurd: voeding, psychologische problemen, sport, zelfs politieke analyses en culturele verschijnselen zouden eenvoudig te verklaren zijn aan de hand van hersenscans. Wie het woordje "neuro" aan z'n projectnaam toevoegt, klinkt meteen veel diepzinniger en wetenschappelijker. "Links versus Rechts"-hersenhelfters zouden duidelijk verschillen in rationele en creatieve vermogens. We zouden maar 10% van onze hersenen echt gebruiken. Enzovoorts. Wat is er nu aan van al deze beweringen over de hersenen? Kunnen we complexe biopsychosociale verschijnselen echt "zien" op een hersenscan? Dr. Wiels overloopt met jullie een aantal bekende beweringen en populaire misleidingsmaneuvers van sluwe marketeers.
 Over de gast


Wietse Wiels (°1991) studeerde Geneeskunde met specialisatie Neurologie aan de VUB, waar hij in het UZ Brussel en het Centre for Neuroscience (C4N) arts en onderzoeker is. Vanuit een wetenschapsfilosofisch, klinisch, en sociaal engagement strijdt hij tegen de zogenaamd alternatieve geneeskunde (So-Called Alternative Medicine: SCAM) en andere vormen van schadelijke onzin. Ook heeft hij een bijzondere interesse voor medisch onverklaarde klachten en psychosomatiek, die samen met overmatig vertrouwen in de moderne geneeskunde en cognitieve bias belangrijke aspecten van deze problematiek uitmaken. Verder heeft hij ook een interesse in de logica van complotdenken en de drogredenen waarmee intelligente mensen zich in onmogelijke bochten wringen. Hij is bestuurslid van SKEPP, werkt mee aan het tijdschrift Wonder, en geeft geregeld lezingen over neurologische en skeptische topics.

met de steun van deMens.nu, huisvandeMens en de Centraal Vrijzinnige Raad 

Wanneer

tot

Locatie

Vrijzinnig Centrum Mozaïek
Overleiestraat 15a
8500 Kortrijk

Prijs

Basistarief: gratis
MENSEN EN WETENSCHAP: Neuroblabla - populaire onzin over onze hersenen [Wietse Wiels]