MARLENE MONTEIRO FREITAS - MAL, EMBRIAGUEZ DIVINA

  • Dansvoorstelling
  • Moderne dans

Marlene Monteiro Freitas, geboren in Kaapverdië, studeerde aan P.A.R.T.S. (Brussel), E.S.D. en Fundação Calouste Gulbenkian (Lissabon). Ze werkte onder meer samen met Emmanuelle Huynh, Loïc Touzé, Tânia Carvalho e en Boris Charmatz. Freitas maakte al heel wat verbluffende producties waarmee ze slechts een beperkt aantal keren in Vlaanderen te zien was. In 2018 creëerde ze ‘Canine Jaunâtre 3’ voor de wereldberoemde Batsheva Dance Company. In haar werk zien we een enorme dynamiek, veel energie en een bevreemdende, maar intrigerende danstaal.

De titel van deze voorstelling, ‘Mal’ of ‘het slechte’, verwijst naar verschillende voorbeelden van hoe het kwaad dubbelzinnig kan zijn. Aan de ene kant kan het Portugese ‘mal’ niet eenzijdig worden vertaald: het kan ongemak, lijden, doodsangst, schaarste, afschuw of gewoonweg kwaad betekenen. De toevoeging ‘Embriaguez Divina’ markeert het kwaad als een goddelijke dronkenschap die het kwade met een grenzeloze extase tegengaat als een manier om te ontsnappen.

Volgens filosoof George Bataille zijn alle menselijke handelingen bedoeld om dat kwade uit de weg te gaan. Kunst is volgens hem een tegenwicht tegen het kwade en de beheersing van de rede, terwijl de afgrond van het kwaad een voorwaarde is voor kunst. Misschien is dit wel de reden waarom het kwaad in een veelheid van verhalen als een krachtige actie verschijnt - waarvan theater vaak het decor is.

‘Mal’ speelt zich af op een tribune, waar een groep in de vorm van een koor onder invloed staat van angstaanjagende visioenen, giftige getuigenissen, bacteriële indrukken en verrotte feiten. Van aan de zijkant kunnen ze alles observeren.

Wanneer

tot

Locatie

Schouwburg Kortrijk
Schouwburgplein 14
8500 Kortrijk

Prijs

Basistarief: € 21

Reservaties

Organisatie

Festival NEXT
MARLENE MONTEIRO FREITAS - MAL, EMBRIAGUEZ DIVINA

Voor dit event kan je je UiTPAS gebruiken en sparen voor tal van leuke voordelen.

Haal nu je UiTPAS