A Dance for Valeska Gert - Fernanda Silva

  • Dansvoorstelling
  • Stijl en salondansen

Dansen in de marges


De Braziliaanse trans artieste Fernanda Silva brengt in haar nieuwe voorstelling een eerbetoon aan Valeska Gert, een Duitse danseres, pantomime-artieste, cabaretière, actrice en baanbrekend performancekunstenaar uit het begin van de 20e eeuw. In deze solo koppelt Silva haar persoonlijke leven aan de satirische en provocerende stukken van Gert. Ze bouwt daarmee een brug over decennia heen en verweeft de levens van twee heel verschillende en toch gelijkaardige vrouwen/choreografen.


Wie is Valeska Gert?


Een inspiratiebron voor zowel expressionisten als de punk scene, een symbool van vrouwelijk verzet, een pionier in het combineren van dans en performance. Valeska Gert was vele vrouwen. Ze danste personages die leven in de marge. In een tijd waarin moderne dans de norm was, rebelleerde ze en stelde maatschappelijke kwesties in vraag. Gert trad voornamelijk op in underground cabaret bars in Berlijn tot ze in de jaren ‘30 verplicht emigreerde naar Amerika omwille van haar Joodse afkomst. Ze startte een eigen club, een thuis voor geëmigreerde Duitse kunstenaars van allerlei slag. Na de oorlog keerde ze terug naar Europa en werd haar kunst pas echt gewaardeerd. Ze bleef performen, acteren en dansen tot het einde van haar leven. Tot op de dag van vandaag wordt ze gezien als rolmodel van de avant-garde beweging.


Dit project is deel van het Europees programma apap, een project dat medegefinancierd wordt door het Creative Europe Programme of the European Union.


De Braziliaanse actrice, danseres en choreografe Fernanda Silva leidt de groep Teatro Metáfora in Parnaíba in de staat Piauí in het uiterste noorden van Brazilië. De groep werd 30 jaar geleden opgericht en staat bekend als een plaats van actief politiek verzet. Fernanda’s oeuvre omvat de volgende werken: Trovoada (Onweer), The lady Macbeth, Impossivel estruprar esta Mulher cheia de vícios (Het is onmogelijk om deze vrouw vol ondeugden te verkrachten), Involuntários de Pátria (Onvrijwilligen van het vaderland), Antonia, the crying light en de film Camellia met de Zwitser Max Hermann.

Wanneer

tot

Locatie

Budatoren
Korte Kapucijnenstraat 1
8500 Kortrijk

Prijs

Basistarief: € 15
Pay what you can 0: gratis
Pay what you can 5: € 5
Pay what you can 10: € 10
Pay what you can 20: € 20
Pay what you can 25: € 25

Reservaties

Organisatie

BUDA Kunstencentrum
A Dance for Valeska Gert - Fernanda Silva

Voor dit event kan je je UiTPAS gebruiken en sparen voor tal van leuke voordelen.

Waar vind je de UiTPAS?