Erfgoednieuws

Jonge Visser Schilderij

Kortrijkse museumcollectiestukken reizen deze zomer naar het Emile Van Dorenmuseum in Genk

De collectie van de Kortrijkse musea telt vijf werken van kunstschilder Evariste Carpentier. Twee daarvan zijn geselecteerd voor de tentoonstelling ZOMERTIJD in het Emile Van Dorenmuseum in Genk. Het zijn dan ook twee heerlijke zomerse tafereeltjes. Kortrijk juicht de bruiklenen aan collega-musea toe. En zo gaan collectiestukken die zorgvuldig bewaard worden in het regionaal erfgoeddepot Trezoor ook wel eens op reis ...

Lees hier het volledige bericht

archeologische collectie Wervik

Erfgoeddepot Trezoor ontvangt eerste omvangrijke deponering vanuit de regio

2021 is het jaar van de uitrol van de regionale werking van het Kortrijkse erfgoeddepot Trezoor. De stad Wervik brengt op dinsdag 13 juli enkele werktuigen uit de collectie van het Tabaksmuseum, processiekledij van de kerkfabriek van Kruiseke en vooral heel wat archeologische vondsten uit Wervikse bodem. Deze eerste, meer omvangrijke deponering is het startschot voor meer regionale inhuizingen in het erfgoeddepot Trezoor.

Lees het volledige bericht hier

Tekening van René Lelong, 1910. Cover Droomlanders.

Met Droomlanders ontmoet je de tovenaars van het geschilderde toneeldecor

Nieuw boek van Davidsfonds Uitgeverij & CEMPER

Droomlanders - Tovenaars van het geschilderde toneeldecor vertelt het verhaal van decorschilders die de podia van theaters en schouwburgen omtoverden tot een andere wereld. Het prachtig geïllustreerde boek, geschreven door Bruno Forment, verschijnt vandaag bij Davidsfonds Uitgeverij en CEMPER - Centrum voor Muziek- en Podiumerfgoed.

Met reusachtige doeken, verspreid over het podium, lieten decorschilders tal van generaties wegdromen in schouwburgen, scholen en op kermissen. Het publiek keek niet langer naar een plankenvloer in een stenen of houten doos, maar bevond zich in een andere wereld: in het verleden, de toekomst of een ander land. Dat toverachtige fenomeen, het illusionistische toneeldecor, vormt het onderwerp van Droomlanders.

Wist je dat de grootste decorverzameling van Europa op de zolder van de Kortrijkse Schouwburg en in erfgoeddepot Trezoor (Heule) wordt bewaard? Een groot deel van deze collectie is van de hand van Albert Dubosq, Belgiës allergrootste decorschilder. In Kortrijk bevinden zich 22 complete decors van Dubosq, goed voor veertien fonddoeken en eenentwintig friezen, driehonderd zetstukken en minstens vijftig originele rekwisieten. Vijf ensembles werden erkend als Vlaams topstuk. Tijdens de voltooiing van Droomlanders doken nog eens tientallen maquettes van Dubosq op. Geen enkele droomlander liet zo’n tastbaar en verbluffend bewijs van zijn kunde na.

Bruno Forment, gelauwerd muziek- en theaterwetenschapper, brengt je het ongeschreven verhaal van de decorschilderkunst in Vlaanderen en Brussel, van vroegmoderne tijden tot het midden van de twintigste eeuw. Droomlanders geeft je een blik achter de schermen van het ambacht met bladvullende foto’s en tekeningen waarvan het merendeel nooit eerder werd gepubliceerd.

Voor dit boek verrichte Bruno Forment meer dan tien jaar speurwerk in de krochten van de Vlaams-Nederlandse theaters. Onder meer het waarderingsproject ‘Historische decors in Vlaanderen en Brussel (1900−1960)’, door Bruno gecoördineerd in opdracht van CEMPER, leidde tot nog meer vondsten en verhalen die in Droomlanders zijn verwerkt.

“Het is een boek waarvan ik zelf al lang droomde: een verhalend kunstboek in groot formaat, liggend, met talloze kleurplaten. Dankzij de steun van diverse partners ligt het in de reguliere handel voor een betaalbare prijs. In het boek staan heel wat primeurs, gaande van nooit geziene foto’s tot onbekende weetjes. Het boek handelt over een theatercultuur en –beleving die grotendeels is teloorgegaan, wat me dan weer vragen deed stellen bij bepaalde evoluties binnen het theater. Met name bij het perspectief van sommige theaterhistorici en hun visie op het modernisme en de hieraan gekoppelde noodwendige verdwijning van de geschilderde decors. Anderzijds is de ‘vererfgoeding’ van deze decors evenmin een zegen: het is immers vooral in de context van het podium dat zij optimaal hun rol kunnen vervullen,” aldus Bruno Forment.

Wil je kennismaken met de decorschilders van vroeger? Bestel jouw exemplaar van Droomlanders via www.cemper.be/droomlanders