Speelbos

Speelruimte bestaat in verschillende vormen: het speelplein met de gekende speeltoestellen, sport –en skateterreinen, avontuurlijke ravotplaatsen, … in de straat, de wijk of de stad. Op Sint Anna vind je sinds kort een nieuw avontuurlijke speelruimte in de ruime zin van het woord. De Stad Kortrijk ontwikkelde een groene ravotplaats, een nieuw speelbos met avontuurlijke speelelementen.

Het speelbos kadert in de aanleg van Stadsgroen Marionetten, het gebied tussen de Don Boscolaan en het Kennedybos, evenwijdig met de E17 dat wordt ingericht als ecologisch recreatief natuurgebied. Stadsgroen Marionetten bestaat uit 7 landschapskamers, waarvan het speelbos de eerste gerealiseerde kamer is.

 

Inspraak over van het speelbos

Een ruimte is altijd beter ingericht als de gebruikers mee beslissen in wat er allemaal komt. We gingen te rade bij Chiro Don Bosco, speelpleinwerking Kinderland, dagcentrum Don Bosco, basisschool Kinderland en Don Bosco College. Zij zijn gehuisvest vlak naast het bos. We probeerden zoveel mogelijk van hun wensen en behoeften te integreren in het speelbos via verschillende inspraakmethodieken. Zo maakte de Chiro hun top 3, namelijk de modderpoel, glijbaan en ruimte om kampen te bouwen.

Op basis van de inspraakacties werd een realistisch plan uitgetekend met met 2 uitdagende brugjes over de beek, een poel met een pad erdoorheen en stapstenen erdoor, de heuvel met alle beklimbare elementen, een schuilhut, een ontmoetingsplaats met zitarena en vuurput, een glijbaan, … . En natuurlijk alle bomen, zowel in het geboortebos als rond de heuvels, mogen gebruikt worden om te spelen en kampen te bouwen. Nadat de paden zijn aangelegd, worden daarlangs nog extra beklimbare, bespringbare, balanceerbare spelelementen langs geplaatst.

 

Opening

Op zaterdag 4 juli opende Stad Kortrijk officieel het speelbos. We kregen daarbij de hulp van Chiro Don Bosco, speelpleinwerking Kinderland en Natuurpunt kortrijk. Zij verzorgden enkele leuke activiteiten. Vanaf nu kan je elke dag gaan genieten & spelen in het speelbos van zonsopgang tot zonsondergang. Er moeten nog enkele details uitgewerkt worden maar in grote lijnen is het speelbos af. Er komen nog infoborden en een aantal andere elementen. Zeker de moeite om eens een kijkje te gaan nemen. Wil je graag meer info over het speelbos? Neem gerust contact op met stefanie.lataire@kortrijk.be of 056 27 83 00. Wil je graag de foto's bekijken van de opening? Dat kan via volgende link.

 

Locatie

Het speelbos kan je bereiken via de ring R8 met afrit in Marke, richting Aalbeke. Op de N43 (Torkonjestraat) ga je over de brug van de E17 en sla je links af in de Don Boscolaan. Het speelbos vind je op jouw rechterkant, recht voor het Don Boscocollege. Er zijn een aantal parkeerplaatsen voorzien.

 

Stadsgroen Marionetten: het vervolg

Begin 2017 staat de aanleg tot aan de Libel op de planning. Dit houdt in dat er een verhard pad zal worden aangelegd tot aan de Libel, later wordt dit doorgetrokken tot aan hoeve Te Coucx. Over het bufferbekken in de Bosstraat wordt een brug aangelegd die deel uit maakt van dit verhard pad. De landerijen in de Bosstraat zullen extensief begraasd worden met Galloways of Herresford runderen. Waarbij de weideafsluiting in de bosstraat voor een groot stuk weggenomen wordt en vervangen door een diepe gracht. Vervolgens wordt de toegankelijkheid naar de Libel verbeterd door de aanleg van een trap vanaf de graasweide.

In 2018 wordt dan het gebied tussen de Libel en az groeninge recreatief ingericht, om dan uiteindelijk een volwaardig ecologisch recreatief gebied te vormen ten zuiden van Kortrijk.