Welkom in het Huis van het Kind

Gepubliceerd op Dinsdag 27 september 2022

Een plek voor zowel gezinnen met kinderen als toekomstige ouders

Kortrijk wil de sociaalste stad van Vlaanderen zijn. Een stad waar iedereen erop vooruitgaat. Het verminderen van het aantal kinderen dat opgroeit in (kans)armoede hoort daar ook bij. Daarvoor werkt Stad Kortrijk samen met andere organisaties zoals Kind en Gezin, dat je vindt in het Huis van het Kind.

Kinderarmoede daalt maar …

Het is altijd leuk om met goed nieuws te beginnen. De laatste 5 jaar zien we telkens een daling in de kinderarmoedecijfers in Kortrijk. Toch betekent dat niet dat armoede de wereld uit is. Nog steeds wordt bijna 15% van de Kortrijkse kinderen geboren in kansarmoede.

Om dat probleem aan te pakken, is het belangrijk dat ouders de sociale voordelen krijgen waar ze recht op hebben. Soms weten mensen onvoldoende waar ze recht op hebben en mislopen ze daardoor voordelen. Verschillende organisaties willen daar iets aan doen en enkele daarvan vinden samen onderdak in het Huis van het Kind, dé plek voor Kortrijkzanen die al kinderen hebben of er verwachten.

Kind en Gezin

Eén van die organisaties is Kind en Gezin. SIEN. sprak met Ilse en Hans, die er beiden werken: “Het team van Kind en Gezin telt in Kortrijk 15 medewerkers. We zijn een heel divers team, met bijvoorbeeld een sociaal werker, een gezinsondersteuner, een psychopedagoog en verpleegkundigen. Doordat er verschillende experten samenwerken, kunnen we mensen op meerdere domeinen helpen. We bieden medische, psychosociale en pedagogische ondersteuning. Op medisch vlak kan je bijvoorbeeld met je kindje komen voor vaccinaties, om het te wegen en meten of voor gehoor- en oogtesten. Op pedagogisch vlak kan je bijvoorbeeld met je kindje komen als je vragen hebt rond slapen, eten of zindelijkheid.”

Hulp vanaf de zwangerschap

“Al van voor de geboorte van het kind staan we gezinnen bij tijdens de zwangerschap. Wie onze hulp wenst, kan langskomen in het Huis van het Kind, maar we gaan ook langs bij de gezinnen thuis. Tijdens die huisbezoeken proberen we beter zicht te krijgen op welke hulp mensen willen. Samen met het gezin maken we een plan van wat er al goed lukt en wat er nog minder goed gaat. We  bespreken samen wat we voor hen kunnen betekenen. We zijn er voor iedereen, maar voor wie het nodig is, kunnen we altijd iets extra’s doen.

Sommige vragen zijn moeilijk te beantwoorden. Wanneer de ouders akkoord gaan, werken we soms samen met andere diensten zoals het Sociaal Huis. Bij vragen rond onderwijs is dat bijvoorbeeld met de brugfiguren onderwijs, de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s) of de Centra voor Basiseducatie.”

Maandelijks infomoment

“Ook interessant is ons maandelijkse zwangerschapsconsult, specifiek voor toekomstige ouders. We merkten dat die vraag leefde. Op dat infomoment zijn er ook een vroedvrouw en medewerkers van organisaties zoals ECK De Wieg, CKG Don Bosco en Stad Kortrijk aanwezig. Zij beantwoorden de vragen waarin ze zelf gespecialiseerd zijn: het Groeipakket met het startbedrag, kinderopvang, kraamzorg, … Hoe vroeger in de zwangerschap dat je kijkt voor zulke zaken, hoe beter je ze in orde kan brengen tegen de geboorte. Om een plekje in de kinderopvang te vinden, is het belangrijk om al in het begin van de zwangerschap op zoek te gaan.”

Ontmoetingsmomenten

Kind en Gezin werkt goed samen met de verschillende partners in het Huis van het kind. Daar vinden verschillende organisaties gericht op gezinnen of toekomstige gezinnen samen onderdak. Waar Kind en Gezin focust op kinderen van 0 tot 3 jaar, is de invalshoek van het Huis van het Kind breder. Hier zijn ouders van kinderen van 0 tot 25 jaar welkom.

“Het vormt een grote meerwaarde dat we die locatie delen. Samen met de Deelfabriek en met Hannelore van het KOALA-project organiseren wij 3 keer per week ontmoetingsmomenten. Kinderen kunnen er met elkaar spelen … of ruziemaken. We hebben hier een heel uitgebreid spelaanbod, voor zowel baby’s als peuters. Die spelmomenten vormen een goede voorbereiding op de kleuterschool. Wanneer kinderen hier voor het eerst komen, zijn ze vaak nog wat verlegen en blijven ze dicht bij de ouders. Naarmate ze hier langer komen, voel je dat ze geleidelijk aan meer afstand durven nemen.

Ondertussen kunnen de ouders wat met elkaar babbelen of gewoon even tot rust komen met een kopje koffie. Voor sommigen is dat een goede manier om hun Nederlands te oefenen. Hebben ze een probleem, dan kunnen ze ook bij ons terecht. Of je nu een dokter bent of een poetsvrouw, iedereen is welkom met zijn of haar vragen. Dat kan bijvoorbeeld iemand zijn die een opleiding wil volgen maar geen kinderopvang vindt. Maar net zo goed een jonge mama die meer info wil over hoe ze aan de juiste papieren geraakt. Door anderen te ontmoeten, vergroot je netwerk en leer je van elkaar. Zo weet je dat je er niet alleen voor staat.”

Elk gezin heeft zijn verhaal

“Hoe Kind en Gezin mensen helpt, ligt niet vast op voorhand. We spelen in op het verhaal van de mensen en hun hulpvraag. Dat verhaal kan ook groeien en veranderen. Normaal begeleiden we ouders met jonge kinderen, maar die hebben soms oudere broertjes of zusjes. We proberen ook te helpen bij vragen over broertjes en zusjes, bijvoorbeeld als die een hobby zoeken. Dan informeren we bijvoorbeeld bij de sportdienst of geven we wat uitleg over de UiTPAS, waarmee je goedkoper aan vrijetijdsactiviteiten kan deelnemen.

Ouders bepalen zelf hoe ze geholpen willen worden. Wil een gezin liever enkel huisbezoeken krijgen in plaats van langs te komen in het Huis van het Kind, dan kan dat ook. Een ander voorbeeld is de samenwerking met de Deelfabriek. Daar kan je goedkoop babyspullen huren. Het tarief is afhankelijk van je inkomen. Sommige mensen hebben genoeg met een brief van ons waarmee ze in de Deelfabriek terechtkunnen. Anderen hebben liever dat we eerst eens met hen meegaan.”

Meer info

Je vindt alle info over de activiteiten van het Huis van het Kind in een folder die 3 keer per jaar verschijnt.

Huis van het Kind

Kind en Gezin

Meer nieuws uit SIEN