Vrijwilligers zijn van onschatbaar belang

Gepubliceerd op Woensdag 01 juni 2022
Francis, Roos en Bernard

Maak kennis met de vrijwilligers van Wijkteam Zuidelijke Rand

Meer dan 1000 vrijwilligers zijn actief binnen de werking van Stad Kortrijk. Ook bij de wijkteams zetten heel wat Kortrijkzanen zich in voor hun buurt. Maar wat doen die helpende handen zoal? We laten hen zelf aan het woord.

Zilvergoud

SIEN. ging langs in het Wijkcentrum De Weister in Aalbeke. Daar stelt Lieselot, de verantwoordelijke van Wijkteam Zuidelijke Rand, ons voor aan de vrijwilligers Roos, Bernard en Francis.

Lieselot: “Vrijwilligers zijn de motor van ons wijkteam. We hebben zelf ook hulpverleners in huis, maar een groot deel van onze werking komt tot stand dankzij vrijwilligers. Zij zorgen ervoor dat mensen elkaar kunnen ontmoeten, ze bieden ondersteuning bij de organisatie van feestactiviteiten, ... Kortom: ze vormen het menselijk kapitaal van onze werking. Omdat een groot deel van hen al wat ouder is, spreek ik wel eens over ons ‘zilvergoud’. Ze hebben dan misschien wel ‘zilveren’ haren, maar ze zijn goud waard! Maar ik laat hen liever zelf vertellen wat ze voor ons betekenen.”

Vrijwilliger Roos

Roos helpt bij Gezellig Kooigem

Roos (64) woont in Kooigem. Ze had vroeger een bed and breakfast in Frankrijk. Roos: “Toen ik terug in België kwam wonen, zag ik in een boekje van de wijkteams dat er vrijwilligers gezocht werden. Ik belde Lieselot en die hielp me meteen aan vrijwilligerswerk.

Eén keer in de maand help ik samen met anderen bij Gezellig Kooigem, een ontmoetingsmoment voor alle inwoners van Kooigem. Dat vindt elke tweede woensdagmiddag van de maand plaats in OC ’t Kastanjehuis, steeds met een ander thema. We bieden naast koffie en taart telkens ook een activiteit aan. Dat is bijvoorbeeld een voordracht, een muziekquiz of we gaan samen petanquen. Meestal komen er een 30-tal Kooigemnaren naar onze activiteiten. Ik vind het ook leuk om er de decoratie te verzorgen. Daarvoor haal ik inspiratie uit de natuur en pluk ik bijvoorbeeld bloemen om op tafel te plaatsen.”

Oe ist?

Roos: “De menselijke contacten vormen voor mij de grootste meerwaarde. Ik moet mensen zien. Daarom bezoek ik samen met anderen ook de 80-jarigen in Kooigem, Bellegem, Aalbeke en Rollegem. Wanneer zij verjaren, gaat een vrijwilliger langs voor een babbeltje en bezorgen we een kleine attentie.

Lieselot: “We noemen dit de ‘Oe ist gesprekjes’. De vrijwilligers zijn onze ogen en oren. Ze helpen ons om te ontdekken hoe het gaat met de 80-jarigen. Hebben die nog voldoende sociale contacten? Ervaren ze mobiliteits- of gezondheidsproblemen? Hebben ze hulp nodig in huis of om zich te laten vaccineren tegen corona? Als dat het geval is, komen we dat te weten dankzij vrijwilligers zoals Roos.”

Vrijwilliger Bernard

Bernard springt bij op verschillende manieren

Bernard (67) is het perfecte voorbeeld hoe divers vrijwilligerswerk is. “Wekelijks ben ik als computerassistent aanwezig in het Digipunt in De Weister. Ik help er mensen bij problemen met hun computer, smartphone of tablet. Dat zijn vaak kleine dingen. Bijvoorbeeld: wat als je een mail krijgt die je niet vertrouwt, mag je klikken op de link? Wat doe je als je printer niet meer werkt? Of mensen hebben ooit een computercursus gevolgd, maar door ziekte konden ze een tijdje niet meer oefenen en zo zijn ze vergeten hoe iets moet.

Ik vind het vrijwilligerswerk heel interessant. Ik maak mensen blij. Ook de sociale contacten vind ik plezant. Mensen willen niet enkel geholpen worden maar hebben er ook nood aan om een babbeltje te slaan. Onlangs was iemand meer aan het vertellen over het boek dat hij schreef dan over zijn computerprobleem. Dan moest ik hem even tot de orde roepen (lacht).”

Praattafel

Bernard: “Daarnaast organiseer ik samen met Nancy de wekelijkse praattafel in het wijkcentrum in Bellegem. Anderstaligen, vooral vrouwen, komen er samen om hun Nederlands te oefenen. Dat verloopt laagdrempelig, in een vertrouwde sfeer. We babbelen dan zo’n anderhalf uur over allerlei zaken. Ook oefeningen helpen hen op weg. Ik raad altijd aan om naar de Vlaamse tv te kijken om de taal te leren.

Tijdens het praten leren de vrouwen elkaar beter kennen. Daardoor worden de gesprekken vaak wat vertrouwelijker en vertellen ze ook over hun thuissituatie. Ik heb het gevoel dat ik nu met hen een vertrouwensband opgebouwd heb.”

Repair Cafés

Bernard: “Tot slot ben ik ook vrijwilliger in de Deelfabriek en bij Natuurpunt. In de Deelfabriek help ik bij de Repair Cafés. Dat zijn bijeenkomsten waar je gratis reparaties kan (laten) uitvoeren aan kleding, elektrische apparaten, fietsen, maar ook IT-materiaal zoals computers en smartphones. Zo heb ik bijvoorbeeld nog van twee kapotte pc’s één nieuwe gemaakt.”

Vrijwilliger Francis

Francis baat de cafetaria uit

Francis (63) is één van de barmannen in de cafetaria van De Weister: “Ik ben daar in 2016 mee gestart toen ik met pensioen ging. Mijn ouders verbleven vroeger in De Weister en ik kende ook één van de vorige barmannen. Daarom had ik gezegd dat, als er een plaatsje vrij zou komen als barman, dat dit wel iets voor mij zou zijn.

Mijn vrouw is nog niet met pensioen. Het vrijwilligerswerk zorgt ervoor dat ik niet alleen thuis moet zitten. Zo leg ik sociale contacten. Ook bij feesten ben ik er graag bij om te helpen. We organiseren hier bijvoorbeeld een kerstmarkt en feestelijke maaltijden op 24 en 31 december. Je kan in De Weister op weekdagen altijd lunchen, maar op die feestelijke data zijn de maaltijden wat specialer. Ook in Rollegem, Kooigem en Bellegem organiseert Wijkteam Zuidelijke Rand trouwens zo’n culinair festijn. We gaan dan soms helpen met de groep van barvrijwilligers. Interessant is dat je met het sociaal tarief van de UiTPAS korting kan krijgen.”

Meer info

Maak kennis met de wijkteams

Meer nieuws uit SIEN.