Voetballen en plezier maken bij Red-Side

Gepubliceerd op Donderdag 19 december 2019
Youssef en Younes zijn de trekkers van de Red-Side Academy.

Younes en Youssef zetten werk van Gino Derveaux verder

Bij de Red-Side Academy rolt de bal als nooit tevoren. Younes en Youssef zijn de trekkers van dit sociale project, dat kansarme jongeren de kans biedt om samen te voetballen. “We dromen ervan om ooit een eigen loods te hebben”, zegt de tweeling.   

De Red-Side Academy bestaat al een hele tijd: in 1984 startte Gino Derveaux dit sociale project op en hield zo heel wat jongeren van de straat en dikwijls ook uit de problemen. Maar in 2015 overleed hij en stuikte de werking in elkaar. “Dat was voor veel jongeren een serieuze klap”, vertelt Younes. “Zeker ook voor mij, want ik was jarenlang elke dag bij hem. Een aantal jongeren is daarna opnieuw op het slechte pad geraakt, jammer genoeg.” 

In 2017 kreeg Red-Side een tweede leven. “Ik was toen actief bij de Kortrijkse jongerenwerking AjKo en hoorde daar over IDCity, een initiatief van de Koning Boudewijnstichting”, gaat Younes verder, die met broer Youssef de huidige werking organiseert. “Dat jaar kon je als Kortrijkzaan een project indienen dat de samenleving in je stad ten goede zou komen. Ik heb toen Red-Side voorgesteld. Het project werd geselecteerd en kreeg de meeste stemmen. Daardoor kregen we een cheque van 5.000 euro.” 

Vrijdag en zondag 

Met dat geld kochten Younes en zijn broer Youssef ballen en hesjes. Voetballen doen ze op vrijdagavond en zondagnamiddag, in de sporthal van het VTI Kortrijk. “We hebben al meer dan 100 leden”, zegt Youssef. “We hebben onze werking opgesplitst: op vrijdagavond spelen de +16-jarigen, op zondagnamiddag de -16-jarigen. Er komen veel vriendengroepjes langs, maar ook veel jongens die alleen komen. We zorgen ervoor dat zij samen een ploeg vormen.” 

“Er wordt 5 tegen 5 gespeeld, het eerste team dat tweemaal scoort wint en blijft staan. Het is wel zo dat een wedstrijd maximaal 7 minuten duurt. Staat het dan gelijk, dan worden beide ploegen gewisseld. Die tijdslimiet zorgt ervoor dat elk team toch enkele matchen kan spelen.” 

Meisjeswerking 

Momenteel voetballen er enkel jongens bij Red-Side, maar daar willen de broers verandering in brengen. “We hebben al enkele activiteiten voor meisjes georganiseerd en die waren een succes”, zegt Youssef nog. “Daarom willen we ook een meisjeswerking opstarten. Maar dan hebben we een extra dag nodig. We contacteerden intussen enkele scholen om ook hun sporthal te kunnen gebruiken.” 

Dat lijkt echter een tijdelijke oplossing. Younes en Youssef dromen daarom van een permanente locatie. “Het ideale zou zijn om een eigen loods te hebben waar we onze activiteiten kunnen organiseren”, stelt Younes. “We hebben intussen een vzw opgericht en een eigen rekening geopend waarop mensen een bijdrage kunnen storten. We zullen bovendien subsidies aanvragen. Zo hopen we op termijn ook voetbalkampen of uitstappen te organiseren.” 

Younes bij de koning.

Op bezoek bij de koning

Recent ontving koning Filip een aantal laureaten van IDCity. Ook Younes was van de partij. “Het doel was om te weten te komen hoever het stond met de projecten die de voorbije jaren hadden gewonnen”, vertelt Younes. “Ik heb de koning het verhaal over de Red-Side Academy kunnen vertellen en hij was erg geïnteresseerd. Hij kende een aantal soortgelijke projecten in het Brusselse. De koning zal ons project blijven volgen en wil eens naar Kortrijk komen als ons project helemaal op punt staat.”  (Foto Emmanuel Crooÿ)