Tuinieren brengt mensen samen

Gepubliceerd op Maandag 16 maart 2020
De samentuin op de Venning is ook een ontmoetingsplek. Foto Kattoo

Wat als je houdt van tuinieren maar je hebt geen of een kleine tuin? In Kortrijk kan je dan terecht in samentuinen en volkstuinen. Wij trokken naar de Venning, waar je beide vindt.

 

Je eigen groentjes en/of fruit kweken, het is plezant. Op het einde van de winter en het begin van de lente heb je veel werk. Je moet dan de grond van de moestuin voorbereiden. Maar eens de plantjes beginnen te groeien en struiken en bomen gaan bloeien is het heel leuk. Later kan je dan oogsten en genieten van je zelfgekweekte groentjes en fruit. Lekker! 

Er zijn ook mensen die geen tuin hebben. Of die in hun tuin niets kunnen kweken. Zij kunnen een volkstuintje huren of zich aansluiten bij een samentuin. Op de Venning vind je ze allebei. De samentuin Venning ligt langs de Vennestraat, erachter zijn er bijna 30 volkstuintjes. De samentuin is een initiatief van de leerwerkplaats, een samenwerkingsverband tussen OCMW Kortrijk en vzw De Poort. Thijs is de verantwoordelijke. 

Engelwortel 

“In de winter doe ik structurele werken en onderhoud”, vertelt Thijs. “Vanaf februari, maart wordt het dan geleidelijk aan drukker. Ik kan een beroep doen op een aantal mensen in sociale activering die minimum 3 halve dagen per week komen helpen. Meestal werk ik met een team van 3 of 4 mensen.” 

“We telen tientallen soorten groenten. Sla, tomaten, kolen, boontjes, enzovoort. We hebben ook enkele speciale soorten groenten en fruit. Wasabi, bijvoorbeeld. Of engelwortel. Je kan die wortel versuikeren en dan samen met rabarber klaarmaken. Zo krijg je een zoetere smaak. Ook kardoen is zo’n vergeten groente. De stengel laat je eerst bleken in de zon en kan je dan stoven en opeten. In Arabische winkels verkopen ze nog altijd kardoen.” 

De samentuin op de Venning. Foto Kattoo

Kippen en geiten 

Ook kruiden vind je in de samentuin. “We zaaien en planten ze niet alleen, we geven veel kruiden ook een tweede leven. Wanneer FoodAct kruiden ophaalt in supermarkten, dan krijgen wij die plantjes en herplanten we die. Zo kunnen we ook kruiden aan volksrestaurant VORK leveren.” 

De samentuin is dus een groente-, kruiden- en fruitparadijs. Maar waar gaat de oogst naartoe? Thijs: “De oogst gaat hoofdzakelijk naar VORK in de Doorniksestraat.” Per jaar gaat het om bijna 1.000 kilogram aan groenten en fruit. “Dit jaar hebben we samen met de koks van VORK een teeltplan opgesteld. We willen ervoor zorgen dat alle sla die in VORK op tafel komt in de samentuin is gekweekt.” 

 

“Alle sla die VORK dit jaar serveert, willen

we in de samentuin kweken” - Thijs 

 

“De overschotten delen we uit of we gebruiken ze als voedsel voor onze kippen en geiten. Resten composteren we in onze grote bakken aan de ingang van de samentuin. De buurtbewoners kunnen trouwens hun compost in die bakken gooien.” Enkele buurtbewoners helpen ook vrijwillig in de samentuin. Raymond, bijvoorbeeld. “Hij is altijd bereid om te helpen”, zegt Thijs nog. “En Nele let op de kippen en geiten. Ze zorgt ervoor dat de dieren in het weekend water en eten hebben.” 

Leren van elkaar 

Andere buurtbewoners hebben elk enkele vierkante meter in de samentuin waar ze groentjes kunnen kweken. Nathalie is één van hen. “Ik ben 2 jaar geleden verhuisd naar de Venning”, legt ze uit. “Ik ben alleenstaande en kende hier niemand. Dankzij de samentuin heb ik mensen leren kennen. Iedereen is ook heel positief, er wordt hier niet gezaagd.” 

De samentuin op de Venning. Foto Kattoo

“Het hangt ervan af hoe je het bekijkt”, reageert Thijs terwijl hij lacht. “Soms zagen we hier letterlijk. Maar inderdaad, de sfeer hier is altijd heel goed.” 

Ook Piet bewerkt een lapje grond in de samentuin. “Leuk is dat we van elkaar leren. De ene kan goed jonge plantjes verzorgen, de andere kent veel over onkruidbestrijding, enzovoort.” 

Ontmoetingsplek 

Rita staat nog op de wachtlijst om enkele vierkante meter in de samentuin te bewerken. “Ik kom wel sowieso regelmatig langs. Het is een ideale plek voor mij. Ik hou ervan om buiten te zijn”, zegt ze, terwijl ze Raymond eens stevig vastpakt en ze allebei in de lach schieten. Nog een teken dat de sfeer in de samentuin optimaal is. 

Het laatste woord is voor buurtwerker Matti. Die onderstreept het belang van de samentuin. “Die is samen met de volkstuintjes een oase van groen én rust in de buurt. Het is bovendien een ontmoetingsplek. Zelf kom ik hier ook graag. Toen ik startte als buurtwerker kende ik weinig van tuinieren. Door hier een beetje te helpen heb ik al veel bijgeleerd.” 

Tot slot: behalve op de Venning is er ook een samentuin op de Warande in Heule. Volkstuintjes zijn er te vinden op de Venning, maar ook op Walle, stadsgroen Ghellinck in Bissegem, Langwater en de hoeve Van Clé in Marke.