T’hus, een inloophuis voor mensen met een psychische kwetsbaarheid

Gepubliceerd op Maandag 28 november 2022
T'Hus bezoekers

De wintermaanden zijn soms een moeilijke tijd voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Contact met lotgenoten kan dan deugd doen. Het nieuwe inloophuis T’hus is een plek waar je jouw verhaal kan doen in een huiselijke sfeer.

Nieuw in Kortrijk

T'hus is een inloophuis voor én door mensen met een psychische kwetsbaarheid. De werking startte oorspronkelijk in Waregem, als een initiatief van De Bolster (Groep Zorg H. Familie). Kortrijk kreeg in 2022 zijn eigen inloophuis, op vraag van een aantal vaste bezoekers. Bijzonder is dat de werking voor 90% uitgaat van vrijwilligers. Dat zijn zelf ervaringsdeskundigen in de geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg. Kortom: mensen die perfect weten hoe het is om met een psychische kwetsbaarheid te leven. Jean-Luc, Tine en Saskia zijn enkele van de vrijwilligers in T’hus. Ze vertellen graag wat de plek voor hen zo speciaal maakt.

T'Hus bezoekers

Laagdrempelig

Jean-Luc, Tine en Saskia: “Mensen kunnen vrijblijvend bij ons binnenkomen. Ze vinden ons via mond-tot-mondreclame of worden doorverwezen door andere diensten zoals het CAW, az groeninge, … Het Kortrijkse inloophuis is elke woensdag- en zaterdagnamiddag open van 13.30 tot 16.30 uur. Je kan hier evengoed voor maar 5 minuten langskomen. We werken zonder wachtlijsten en aanmeldingssysteem. Werkelijk iedereen is hier welkom, we maken geen onderscheid tussen mensen. Psychische kwetsbaarheid valt moeilijk exact te definiëren. Ook mensen waarmee het gewoon even minder gaat of die iets moeilijks meegemaakt hebben, zijn hier welkom. We vergeten bovendien hun netwerk niet. Ben je een familielid of vriend van iemand met een psychische kwetsbaarheid? Ook dan kan je hier even binnenkomen en een babbeltje slaan met lotgenoten.”

Jean-Luc

Ont-moeten

“T’hus is een plek om te ont-moeten. Hier hoeft niets. Mensen delen enkel wat ze willen delen. Wel gaan we als vrijwilliger de verbinding aan met anderen en bieden we een gezellige babbel. Wij ondersteunen hen en luisteren grondig, zonder te oordelen. Het is oké om anders te zijn. We willen ruimte geven aan kwetsbaarheid. We gaan niet uit van wat de mensen niet kunnen, maar wel van hun krachten. We buigen de vraag dus om: wat heeft ervoor gezorgd dat je wel tot hier kwam? Daarvoor moet je al een bepaalde kracht hebben.

Mensen komen naar T’hus om verschillende redenen. Je kan hier gratis koffie of water drinken. We hebben allerlei gezelschapsspelen zoals Rummikub, Stratego, Ganzenbord, … Je kan ook gewoon de krant lezen of wat tv kijken. Sommige bezoekers beoefenen hier samen hun hobby, zoals haken of ‘diamond painting’. Bij dat laatste leg je kleine steentjes op een zelfklevend canvasdoek.”

Activiteiten

“We hopen in de toekomst in Kortrijk af en toe activiteiten te organiseren, zoals in Waregem. Daar doen we soms een creamiddag, een pannenkoekenmiddag of een ontspannende wandeltocht. Soms trekken we de stad in en schenken we op een openbare plek koffie of water aan passanten. Ondertussen stellen we onze werking voor. Zo hopen we het taboe rond psychische kwetsbaarheid te doorbreken. Ook in Kortrijk willen we daar op termijn naartoe groeien. Eerst willen we zicht krijgen op de noden hier. En hoe kunnen we daarop inspelen?”

Voldoening

Gevraagd naar waarom ze vrijwilliger werden bij T’hus, heeft ieder zijn eigen verhaal. Jean-Luc: “Ik was vroeger alcoholverslaafd. Sinds 3 jaar sta ik droog. Vrijwilliger zijn geeft me veel voldoening. Het helpt als je zelf een bepaald probleem ervaren hebt. Je weet dan waarover je praat, het is niet uit de lucht gegrepen. Veel mensen voelen zich wel eens eenzaam, zeker sinds corona. Een babbeltje kan dan deugd doen. Wat hier gezegd wordt, behandelen we vertrouwelijk. Indien nodig verwijzen we door naar andere organisaties of een opname.”

Tineke

Ervaringswerker

Tine: “Ik volg momenteel de eenjarige opleiding ‘ervaringswerker in de geestelijke gezondheidszorg’ bij VIVES. Vanuit je eigen hulpverleningsverhaal leer je daar hoe je dit verhaal deskundig kan inzetten voor het herstel van lotgenoten. Daarnaast deed ik al vrijwilligerswerk in een psychiatrisch ziekenhuis. De coördinatrice van T’hus leerde ik kennen als ervaringswerker. Wat mij hier vooral aanspreekt, is dat je een open plaats kan creëren voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Het is hier veilig. Ik kan hier zijn wie ik ben. Elk van ons heeft zijn eigen ‘rugzakje’. Als mensen naar T’hus komen, weten ze dat ze hier op begrip kunnen rekenen. Als ervaringswerker weten we zelf hoe het is.”

Boost voor het herstel

Saskia: “Ik ben oorspronkelijk gestart als vrijwilliger in Waregem. Dat gaf mij een gezonde boost voor mijn herstel. Ondertussen zijn we een jaar verder en ben ik weer aan de slag kunnen gaan op mijn werk. Niemand beoordeelt mij hier. Als je je wat minder voelt, kan je er hier altijd over praten. T’hus samengevat in één zin? ‘Kom binnen en zet u!’

Extra vrijwilligers

Tine: “Nieuwe vrijwilligers zijn nog welkom. Onze belangrijkste taak is om aanwezig te zijn en onze bezoekers een luisterend oor te bieden. We proberen hen ook te helpen met allerlei vragen. We tonen bijvoorbeeld hoe Itsme werkt, helpen iets opzoeken of wijzen hen de weg op Facebook. Speciale talenten hoef je niet te hebben. Al wie zelf iets wil doen met zijn psychische kwetsbaarheid, is welkom.”

Meer info

Elke woensdag- en zaterdagnamiddag van 13.30 tot 16.30 uur in Meiweg 1, Kortrijk.

Inloophuis T'hus

Meer nieuws uit SIEN