Susanna volgde de opleiding keukenmedewerker bij VORK

Gepubliceerd op Dinsdag 27 september 2022
Susanna in VORK

Susanna verhuisde 2 jaar geleden van Engeland naar België. Dit jaar volgde ze in VORK de opleiding tot keukenmedewerker en nu werkt ze al een tijdje bij koffiehuis-lunchbar Malmo.

Een nieuw leven in België

Susanna: “Na mijn aankomst in België werkte ik eerst 6 maanden in een fabriek. Om sneller te integreren, volgde ik daarna 9 maanden Nederlandse les in CVO Miras. Ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging toen ik tijdens een evenement in contact kwam met volksrestaurant VORK. Zij stonden begin 2022 samen met VDAB met een mobiele trailer op de Veemarkt om hun opleidingsaanbod voor te stellen. Zo leerde ik dat VORK ook opleidingen keukenmedewerker en hulpkelner organiseert. Vooral dat eerste interesseerde mij omdat ik vroeger in Engeland nog in een koffiebar en een patisseriezaak gewerkt heb.”

Opleiding en taallessen

“Tijdens de opleiding leerde ik nog heel wat nieuwe zaken bij. De lessen zijn heel divers en dat maakt ze zo boeiend. Ze duren ongeveer 3 maanden, telkens 5 dagen per week. Je leert er alle kneepjes van het werk in de keuken. Het grootste deel bestaat uit praktijk, bijvoorbeeld de basistechnieken om te koken en snijtechnieken. Je leert ook meer over de organisatie in de keuken: hoe hou je best de voorraad op peil; hoe laat je een shift lukken; wat doet een afwasser; hoe verloopt de samenwerking met de zaal best, … Daarnaast is er een theoretisch luik. Daarin steek je meer op over voedselveiligheid, de horecaregels in België, … Zo ben je goed voorbereid op het echte werk in de keuken.

VORK organiseert bovendien taallessen Nederlands voor anderstalige cursisten. Die volgde ik 2 keer per week. Zo kon ik mijn woordenschat nog uitbreiden. Mijn zelfvertrouwen groeide er ook door. Als je Nederlands beter is, durf je sneller vragen stellen.”

Susanna in VORK

Stage en vast werk

“Op het einde van de opleiding doet elke cursist een stage, liefst in een horecazaak die al op zoek was naar personeel. Bij mij was dat in Malmo, waar je kan genieten van een lekkere koffie, brunch of lunch.”

60% van de cursisten die de opleiding keukenmedewerker in VORK volgde, vindt daarna vast werk in de horeca of een cateringzaak. Tot haar voldoening kreeg ook Susanna na haar stage deze zomer een vast, voltijds contract in Malmo.

Susanna: “Het is er heel plezant werken. Omdat er normaal maar één iemand in de keuken werkt, krijg ik er veel verantwoordelijkheid. De werkdagen zijn heel gevarieerd. Ik kan mij creatief uitleven met bijvoorbeeld het dresseren van de gerechten. Ik maak slaatjes, eiergerechten, brunch, … Op het einde van de dag vul ik de voorraden aan en doe ik al de voorbereidingen voor de volgende dag. Op drukke momenten spring ik soms bij in de zaal. De sfeer in Malmo ligt mij echt, iedereen is er heel lief.”

“Waarom ik zou aanraden om de opleiding bij VORK te volgen? Ze heeft me heel wat extra vertrouwen bezorgd. Ik kreeg er veel feedback en iedereen had veel geduld. Daardoor ben ik er kunnen groeien.”

Praktisch

VORK organiseert 2 gratis opleidingen.

Ben je werkzoekend en werk je graag met voeding? Dan is de opleiding tot keukenmedewerker iets voor jou. Je leert er de basistechnieken om in de keuken van een restaurant, brasserie, bistro of cateringzaak te werken.

Heb je liever een nauw contact met klanten? De opleiding tot hulpkelner kan deze droom waarmaken.

Voor beide opleidingen zijn er regelmatig infosessies.

Meer info over de opleidingen van VORK

Meer nieuws uit SIEN