Samen op pad met de fiets- en wandeltochten van de wijkteams

Gepubliceerd op maandag 04 maart 2024
Mady, Etienne, Christine en Willy

Elke maand kan je deelnemen aan een fiets- of wandeltocht van het Wijkteam Zuidelijke Rand. Etienne, Christine, Willy en Mady zijn vier van de vele vrijwilligers bij het wijkteam. Zij zorgen telkens voor een mooie route.

Samen uit, samen thuis

Etienne Demeulemeester (78) en zijn vrouw Christine Hamers (74) staan samen met andere vrijwilligers in voor de fietstochten, terwijl onder andere Willy Herreman (83) en zijn vrouw Mady Van Cauwenberg (80) de wandeltochten organiseren.

Etienne en Christine: “We fietsen telkens 30 à 35 km en rijden gemiddeld 18 km per uur. Ons motto is ‘samen uit, samen thuis’. We wachten altijd op elkaar. Daarom hebben we ook signaalgevers mee. Midden in de rit zorgen we voor een stop in een lokaal café.

Christine en Etienne

De agenda loopt van maart tot oktober. Naarmate het seizoen vordert en het warmer wordt, stijgt het aantal deelnemers. Gemiddeld bestaat het peloton uit zo’n 25 fietsers. Dat is iets minder dan vroeger: doordat we nu een fietshelm verplichten, zijn sommigen afgehaakt. Naast een fietshelm zijn goed opgepompte banden en - bij elektrische fietsen - een opgeladen batterij onmisbaar voor een geslaagde rit.”

Vooraf testen

Etienne en Christine: “We doen dit ondertussen al meer dan 20 jaar. We startten ermee toen Christine zelf ging sporten in Bellegem en aangesproken werd door iemand van het wijkteam. Er kruipt behoorlijk wat werk in de voorbereiding. We testen alle trajecten 3 keer vooraf, de laatste keer een paar dagen voor de groepsrit. Voor de verzekering moeten we ook alle straten vooraf doorgeven.”

Sociale functie

Willy en Mady: “Wij organiseren de wandeltochten voor zowel Wijkteam Zuidelijke Rand als Wijkteam Marke. Dat doen we nu al zo’n 17 jaar. We wandelen gemiddeld 8 km aan een tempo van 4 km per uur. Etienne en Christine kwamen vroeger trouwens ook mee wandelen, maar daarmee zijn ze gestopt wegens artrose en last van de knie. Fietsen is minder belastend dan wandelen op dat vlak. 

Het voordeel van wandelen is dan weer dat je makkelijker kan babbelen met elkaar. De tochten hebben een belangrijke sociale functie. Mensen praten onderweg over hun leven, kinderen en kleinkinderen en goeie én kwade dagen. Als ze voor het eerst komen, zijn het nog vreemden. Maar naarmate ze elkaar beter leren kennen, worden het vrienden. Zeker ook na de tocht, op café, is het een gezellig samenzijn.”

 

Mady en Willy

Woordje uitleg

Willy: “Hoewel het tempo niet zo hoog ligt, raden we toch aan om goed schoeisel te voorzien. Eén keer kwam een dame meewandelen op hoge hakken. Dat is niet de bedoeling. Af en toe gids ik ook voor Natuurpunt. Tijdens onze wandeltochten voor het wijkteam geef ik daarom soms ook wat uitleg over wilde planten. Maar ik beperk dat tot 1 of 2 keer, want het is geen plantenwandeling”, lacht Willy.

Vele handen maken licht werk

Willy en Mady: “Etienne en Christine hebben gelijk: er kruipt tijd in de voorbereiding. We zoeken altijd een café, bij ons wel pas voor na de tocht. Ook wij testen de trajecten vooraf al 3 keer. Dat is nodig om verrassingen zoals wegenwerken te vermijden. Als er toch een probleem opduikt, moet je snel kunnen improviseren en een nieuwe route zoeken. Daarom is het belangrijk dat je als organisator de streek goed kent. Om de tochten voor te bereiden, zijn extra vrijwilligers steeds welkom. De leuke sfeer en het sociale contact krijg je erbij!”

Praktisch

De fietstochten vinden plaats op de eerste donderdag van de maand, de wandeltochten op de derde donderdag. Je vindt de kalender per 3 maanden in de wijkkrant of de jaarplanning bij Wijkteam Zuidelijke Rand. Deelnemen kost € 1,5 en daarvoor ben je ook verzekerd.

Contact: 056 27 77 65 - wijkteam.zuidelijkerand@kortrijk.be

Ook de andere wijkteams hebben fiets- en wandeltochten. Meer info via www.kortrijk.be/wijkgericht-sociaal-werk

Meer nieuws uit SIEN