Poerderie maakt jouw leven gemakkelijker

Gepubliceerd op dinsdag 28 november 2023
Marijke

Trouwe lezers van SIEN. kennen waarschijnlijk nog vzw Effect. Die organisatie maakte al het leven van heel wat Kortrijkzanen gemakkelijker via onder andere de klusjesdienst. Ook de Energiesnoeiers, die je helpen om je energiefactuur te verlagen, is een van hun bekendste diensten. Eerder dit jaar kreeg Effect een nieuwe naam: Poerderie. Tijd voor een hernieuwde kennismaking!

Klusjes en meer

Heb je nood aan een van de volgende zaken?

  • kleine herstellingen: lekkende kraan, rolluik, vervangen tegel …
  • opfriswerken: afwassen plafond, schilder- of behangwerken …
  • vervoer van materiaal naar het recyclagepark
  • onderhoud van jouw tuin

Of heb je vragen rond energie of kinderopvang? Dan ben je bij Poerderie aan het juiste adres!

Nieuwe naam

Vzw Effect, toch al even gekend in onze regio, werd een tijd geleden omgevormd tot Poerderie. Effect is al jaren actief in Kortrijk binnen de sociale economie en biedt aanvullende dienstverlening aan in Zuid-West-Vlaanderen. Ook ’t Alternatief had dezelfde opdracht maar richtte zich op Zwevegem en Kuurne. Nu slaan beide organisaties de handen in elkaar en worden ze samen Poerderie.

Hoewel de naam verandert, blijft hun opdracht gelijk. Ze zorgen voor een kwalitatief en betaalbaar aanbod van diensten zoals kluswerk, groenonderhoud, afvalbeheer, energiebesparing, kinderopvang, … Ze richten zich daarbij vooral op mensen met een klein budget. Die kunnen rechtstreeks of via doorverwijzing van hun maatschappelijk werker bij hen terecht.

Sociale economie

De medewerkers van Poerderie zijn mensen die niet op de normale arbeidsmarkt terechtkunnen. Op die manier krijgen ze maximale kansen om te groeien en iets te betekenen voor anderen. Om dit te realiseren, begeleidt Poerderie hen individueel op maat en via opleidingen op de werkvloer. Zo worden mensen klaargemaakt om door te stromen naar een normale werkomgeving.

Marijke

Marijke verhuisde met Poerderie

Marijke is een van de klanten van Poerderie: “Ik verhuisde eind augustus van de Vaartstraat naar Mosselbank in Kortrijk. Het lichte materiaal had ik zelf al in dozen verpakt en door enkele vrienden naar mijn nieuwe appartement laten brengen. Poerderie zorgde ervoor dat al het grote en zware materiaal ook ter plekke geraakte. Ik ben hen daarvoor heel dankbaar.

Ik leerde Poerderie kennen via een medewerker van Wijkcentrum De Zonnewijzer. Ik was verbaasd dat zoiets bestond en contacteerde hen telefonisch. Voor mijn verhuis kwam iemand van Poerderie al eens kijken. Tijdens een goed gesprek maakten we een aantal afspraken. Hij maakte ook een inschatting hoeveel de verhuis mij zou kosten. Ik betaalde dankzij het sociaal tarief van mijn UiTPAS € 20 per uur per verhuizer. In 3 uur was alles klaar.”

Psychische kwetsbaarheid

“Voor mij was het belangrijk dat de verhuis gestructureerd verliep. Ik heb een psychische kwetsbaarheid, dus weet ik graag op voorhand hoe de zaken zullen verlopen. De 4 medewerkers wisten waarmee ze bezig waren en werkten heel vlot. De werknemers van Poerderie zijn soms ook mensen met een ‘rugzak’. Dat stelde mij gerust. Ik voelde mij meteen op mijn gemak. Alles verliep in een gemoedelijke sfeer.”

SW+

Het appartement in Mosselbank waar Marijke nu woont, is eigendom van SW+. Dat is de woonmaatschappij voor sociale huisvesting in Kortrijk. Froni werkt voor SW+: “Als onze huurders verhuizen, raad ik hen altijd aan om gebruik te maken van de verhuisdienst van Poerderie. Onze huurders zijn vaak kwetsbare mensen met een laag inkomen. Dan is het sociaal tarief van Poerderie voor hen de ideale oplossing. Al hun diensten zijn trouwens mogelijk met dat sociaal tarief, dus ook het tuinonderhoud en de klusjesdienst. Bovendien is er een grote diversiteit bij hun medewerkers. Dat werkt drempelverlagend. Huurders die niet uit België komen, voelen zich ook steeds vertegenwoordigd.”

Meer info

Poerderie

Sociaal tarief UiTPAS

Wijkteams

SW+

Meer nieuws uit SIEN