Konijn met pompoen en champignons 

Gepubliceerd op Dinsdag 03 november 2020
Konijn maaltijd

DOOR JOOST VANDENHOVE (VORK)

€3 per persoon 

 

INGREDIËNTEN

(VOOR 4 PERSONEN)  

 

  • 6 stukjes konijnfilet 
  • 12 plakjes spek 
  • 1 kleine pompoen  
  • 2 teentjes look 
  • 1 kg vastkokende aardappelen  
  • 3 deciliter bruine fond  
  • 1 eetlepel mosterd  
  • 1 kg champignons  
  • 2 sjalotjes  
  • 300 gram boontjes 
  • Peper en zout  

BEREIDING 

Konijn: Kruid de stukjes konijnfilet met peper en een beetje zout. Wikkel de stukjes konijn daarna in spek. Kleur de stukjes konijn in de pan. Plaats de pan daarna in een voorverwarmde oven van 180 graden Celsius. Na 10 minuten garen is het vlees klaar.  

Röstiaardappelen: Was de aardappelen. De schil mag eraan blijven. Rasp daarna de aardappelen. Kruid alles met peper en zout. Verwarm een pan met boter. Neem een metalen ring, leg die in de pan en vul de ring met stukjes geraspte aardappel. Druk alles goed aan. Bak de aardappel aan beide kanten goudbruin. Leg daarna alle aardappelvormpjes in een schaal en laat ze verder garen in de oven. 

Pompoen: Zorg dat de pompoen proper is. Wrijf die daarna in met olijfolie en laat de pompoen garen in de oven tot die zacht aanvoelt. Haal het vlees uit de schil. Mix het pompoenvlees met olijfolie en kruid met peper en zout. 

Boontjes: Leg de boontjes 9 minuten in kokend water en laat ze daarna meteen afkoelen in koud water. Stoof de boontjes daarna lichtjes aan in boter. 

Duxelle: Snijd de champignons fijn en stoof die aan in boter, samen met een fijngesnipperd sjalotje. Voeg wat look toe en bak tot alle vocht is verdampt. 

Saus: Laat de bruine fond inkoken met wat mosterd en kruid met peper en zout. 

 

AFWERKING 

Snij de konijnfilet in stukjes en leg op een bord. Dresseer met de boontjes, de röstiaardappelen, de pompoen en de champignons en een beetje salie. Werk af met de saus en enkele blaadjes salie. 

 

TIP 

  • Je kan bruine fond kopen, maar ook zelf klaarmaken. Je hebt runderschenkels of varkensschenkels nodig. Andere ingrediënten: tomatenpuree, ui, wortel, selder, rode wijn, tijm, laurier, olijfolie, peper en zout. Leg 1 kg schenkels in een braadpan en zet ze in een oven van 200 graden Celsius. Laat aankleuren. Neem de pan uit de oven, voeg de grof gesneden wortel, ui en selder toe en laat 10 minuten bruinen. Roer de tomatenpuree door het vlees en overgiet alles met wat rode wijn. Zet de pan op een hoog vuur en laat inkoken. Voeg water toe tot alles onder staat en laat inkoken. Voeg tijm en laurier toe en laat enkele uren pruttelen op een zacht vuur. Zeef daarna de bouillon. Je kan die daarna nog geconcentreerder maken door verder te laten koken. Heb je te veel bouillon? Je kan het overschot in porties verdelen en invriezen. 
  • Heb je geen metalen ring? Je kan van een aluminium bakvormpje de bodem uitknippen en zo zelf een ring maken.