Kimberly is de eerste straatverpleegkundige van Kortrijk

Gepubliceerd op Woensdag 01 juni 2022
Kimberly

"Daklozen hebben ook recht op medische hulp"

Armoede, angst en schaamte zijn maar enkele van de redenen waarom mensen die op straat leven soms niet bij een dokter geraken. Kleine gezondheidsproblemen kunnen zo echter tot chronische ziekten leiden. Het project ‘Van Straat naar Zorg’ wil daar iets aan doen.

Gezondheid op de tweede plaats

Onlangs raakten de cijfers bekend van de eerste dak- en thuislozentelling in Zuid-West-Vlaanderen. Daaruit bleek dat de regio meer dan 1.300 dak- en thuislozen telt. Een dak boven hun hoofd en een volle maag zijn voor hen vaak de eerste prioriteit. Een goede gezondheid komt slechts op de tweede plaats. Dat is jammer, want door snel gezondheidsproblemen aan te pakken kan soms erger vermeden worden.

Het project ‘Van Straat naar Zorg’ probeert daar iets aan te doen. Met Kimberly Catry kunnen Kortrijkse dak- en thuislozen voor het eerst een beroep doen op de zorgen van een straatverpleegkundige.

Dicht bij de mensen

Kimberly: “Van Straat naar zorg’ is een proefproject van De Brug, dat daarvoor onder meer samenwerkt met het CAW en het Wit-Gele Kruis, waar ik al thuisverpleegkundige was. Ik heb ook 13 jaar ervaring als psychiatrisch verpleegkundige. Toen ik hoorde dat men op zoek was naar een straatverpleegkundige, twijfelde ik niet en stelde ik mij meteen kandidaat. Ik wou immers dichter bij de mensen staan.

In maart ging ik aan de slag. Ik werk 20 uur per week als straatverpleegkundige. Je vindt me vaak op straat of op plekken waar veel kwetsbare mensen aanwezig zijn, zoals Poverello. Ik ben ook regelmatig aanwezig in het Inloopcentrum van het CAW in de Tuighuisstraat. Kwetsbare mensen kunnen daar op maandag-, dinsdag- en donderdagnamiddag even tot rust komen. Ze kunnen er gratis koffie of water krijgen en voor € 1 een croque monsieur eten. Er is bovendien een lokaaltje ter beschikking waar ik patiënten met respect voor hun privacy kan verzorgen. Ook Stad Kortrijk voorziet een aantal van die plekken.”

Kimberly

Samenwerking

“Ik werk nauw samen met andere diensten en huisartsen. Niet iedereen ziet het zitten om alleen naar de dokter te gaan. Door zelf naar daklozen toe te gaan en makkelijk bereikbaar te zijn, nemen ze mij al eens sneller in vertrouwen dan een gewone arts. Indien nodig verwijs ik hen door naar gespecialiseerde hulp. Ook omgekeerd kunnen artsen patiënten die moeilijkheden hebben om hun doktersrekening te betalen doorverwijzen naar mij.”

Fysieke en psychische problemen

“Daklozen komen met allerlei medische problemen bij mij terecht. Vooral voetproblemen, zoals kloven en ingegroeide teennagels door het dragen van slechte schoenen, en luchtweginfecties komen vaak voor. Ook voor diabetes, huidproblemen en tandpijn moet ik regelmatig tussenkomen. Maar het betreft niet alleen fysieke kwaaltjes. Mensen komen ook bij mij met psychische moeilijkheden. Soms hebben ze gewoon eens nood aan een babbel. Ik vraag geen geld en heb geen verwachtingen van hen.”

Dankbaarheid

“Zelfzorg is niet altijd prioriteit nummer één van daklozen. Ze zijn soms meer bezig met overleven of het is te duur. Als er dan een verpleegkundige zich over hen wil ontfermen, zijn ze erg dankbaar.

Het valt me op hoe kwetsbare mensen ondanks hun problemen toch dapper blijven strijden. Alle respect daarvoor.”

Ook leuke momenten

“Ik maak ook fijne momenten mee. De Inloopwerking van het CAW werkt met een hechte groep vrijwilligers die zelf soms dakloos zijn. Onlangs organiseerden die een dartstornooi. Eén van mijn klanten oefende daarvoor een week lang met hart en ziel in Wijkcentrum De Zonnewijzer. Mooi om te zien.

Ook Abdel verdient een vermelding. Hij werkt als ervaringsdeskundige armoede mee in de Inloopwerking. Zijn hond snoept er wel eens de koekjes op (lacht). Abdel bood mij aan om te helpen tolken wanneer dat nodig is. Binnenkort wordt hij gefilmd voor het tv-programma ‘Durf te vragen’ met Siska Schoeters. Iets waar hij heel blij mee is.”

Praktisch

Wie als dakloze medische hulp nodig heeft, kan Kimberly bellen op het gratis nummer 0800 13 500.

Inloopcentrum CAW

Meer nieuws uit SIEN.