JUMPIES luisteren naar jongeren

Gepubliceerd op Vrijdag 26 februari 2021
Foto Vicky van JUMP

Jongeren werken samen taboes weg

Er wordt de laatste jaren keihard gewerkt om de wachtlijsten in de bijzondere jeugdzorg in en rond Kortrijk weg te werken. Het samenwerkingsverband JUMP! speelt daarin een grote rol. In JUMP! zetten zowel jongeren als verschillende organisaties zich samen in om de jeugd een stem te geven.

JUMP! is er voor en door jongeren

Een van de deelnemende organisatie is de Kortrijkse jeugdwelzijnswerking AjKo. Melanie werkt bij AjKo en legt uit hoe JUMP! in elkaar zit.

“Het samenwerkingsverband JUMP! focust niet op beperkingen maar op mogelijkheden. Hoe kunnen we ons samen inzetten om de wachtlijsten in de jeugdzorg terug te dringen? JUMP! bestaat uit drie onderdelen: een instroomoverleg, een stuurgroep en JUMP XL.”

Instroomoverleg

“De verschillende organisaties komen om de 6 weken samen tijdens een gezamenlijk instroomoverleg. Hierbij proberen we de wachtlijsten in de jongerenzorg aan te pakken. Soms is er bijvoorbeeld een overlapping en komt één jongere op meerdere wachtlijsten voor. Door te overleggen, sporen we die gevallen op. We focussen vooral op jongeren die 18 jaar worden. Binnen de maand proberen we met hen aan de slag te gaan. Wanneer we dat niet doen, riskeren we dat ze geen passende hulp krijgen wanneer ze meerderjarig worden.”

Foto Vicky van JUMP

Stuurgroep

“Het tweede luik is een stuurgroep, waarin geëngageerde professionals uit de jeugdzorg samenkomen met jongeren. De jongeren kunnen er de dingen aankaarten waar ze mee zitten. Wat houdt hen bezig? Worstelen ze allemaal met dezelfde problemen? Hoe kunnen we dat aanpakken? Welke taboes kunnen we wegwerken? Waar moeten we naartoe met JUMP? Dat zijn allemaal vragen die we in de stuurgroep proberen te beantwoorden. We streven ernaar dat de stuurgroep voor de helft uit jongeren bestaat en voor de helft uit professionals. Zo versterken we elkaar.”

Vicky is ambassadrice voor JUMP XL

JUMP XL is het derde deel van het samenwerkingsverband. In JUMP XL zijn de jongeren zelf aan het woord. Een van die jongeren is Vicky (23) uit Kortrijk. Ze gaf zich op als vrijwilliger om jongeren bij te staan. Dat deed ze niet zomaar. Vicky ging alleen wonen toen ze 18 jaar werd. Ze weet dus als geen ander met welke problemen jongeren geconfronteerd worden. Daarom biedt ze een luisterend oor aan andere jongeren die met dezelfde problemen kampen. Vanuit haar eigen ervaring geeft ze goede raad en toont ze de jongeren dat ze niet alleen zijn.

Jongeren helpen jongeren

“Door met mijn verhaal naar buiten te komen, kan ik bepaalde taboes doorbreken. Praten is immers heel belangrijk, luisteren ook. Jongeren voelen zich soms beter begrepen door leeftijdsgenoten. Als vrijwilliger bij JUMP XL ben ik er om anderen te helpen. Ze kunnen met allerlei vragen bij mij terecht. Hoe moet je alleen wonen? Hoe zoek je werk? Hoe doe ik de was? Ik merk dat die zaken niet voor iedereen evident zijn. Zelf heb ik die vaardigheden geleerd in De Korf, een organisatie uit de bijzondere jeugdzorg. Maar niet iedereen krijgt die kans. Dan kan iemand die vanuit zijn of haar eigen ervaring spreekt van pas komen. Heel belangrijk is dat ik die dingen altijd vertrouwelijk behandel.”

“Bij JUMP XL is een bonte mix van jongeren betrokken. Een aantal van hen stroomde door uit de AjKo-werking. Het idee voor JUMP XL kwam vanuit de jongeren zelf en ontstond op kamp. We wilden ons eigen verhaal naar buiten brengen en er ook zijn voor anderen. We zijn dan wel geen professionele hulpverleners, maar we kunnen wel luisteren.”

Foto Vicky van JUMP

JUMP XL komt bij jou op bezoek

“Regelmatig organiseren we activiteiten”, zegt Vicky. “Dat kunnen ook kleine dingen zijn, zoals samen poolen. Heb je nood aan een babbel, een vriendelijk gezicht of een luisterend oor? Dan komen we ook bij jou op bezoek. We proberen steeds om andere jongeren te ontmoeten op een losse, vrijwillige manier. Dat kan ook online. We hebben een eigen JUMP XL Facebookpagina en in de onlinegroep wordt veel met elkaar gepraat. Soms gaan we ook bij organisaties langs, op vraag van de jongeren of de professionals.”

Nood aan een gesprek?

Heb je het even moeilijk en voel je je meer begrepen door een leeftijdsgenoot? Zoek dan JUMP XL,  Vicky Jumpxl of Melanie AjKo op Facebook.

Lees meer over JUMP