Hondshaai met jonge lentegroentjes

Gepubliceerd op Dinsdag 17 maart 2020
Hondshaai maaltijd

DOOR JOOST VANDENHOVE (VORK) 

 

€3 per persoon 

 

INGREDIËNTEN

(VOOR 4 PERSONEN) 

 

  • 600 gram hondshaai 
  • 4 jonge worteltjes 
  • 2 raapjes 
  • 2 lente-uitjes 
  • Handvol jonge spinazie 
  • Bieslook, kervel, dille 
  • 1 deciliter fumet 
  • 1 deciliter room (35 %) 
  • 25 gram boter 
  • Peper en zout

BEREIDING 

Groentjes: Schil de jonge worteltjes, de raapjes en snij ze in mooie stukjes. Maak de lente-uitjes proper. Blancheer alle groentjes kort in gezouten water. 

Vis: Snij de hondshaai in vier gelijke stukken. Kruid de mootjes vis met peper en zout. Bak daarna de hondshaai in boter. Afhankelijk van de dikte bak je de vis 1 tot 2 minuten aan elke kant. 

Saus: Kook de visfumet samen met room op. Kruid met peper en zout. Voeg tot slot een klontje boter toe en mix de saus tot ze schuimig wordt. 

 

AFWERKING 

Leg de hondshaai op het bord. Dresseer met de saus, de geblancheerde groentjes, een beetje jonge spinazie, wat kervel en bieslook en een takje dille. 

 

TIPS 

  • Hondshaai is een vis van alle seizoenen, al vind je die het gemakkelijkste in het voorjaar en het najaar. Je kan deze vis dus ook serveren in de herfst met eerder winterse groentjes. Hondshaai heeft mager vlees, ideaal dus als je op dieet bent. 
  • Je kan visfumet kopen, maar ook zelf klaarmaken. Je hebt daarvoor vissenkoppen en graten nodig. Andere ingrediënten zijn selder, ajuin, water, kruiden, witte wijn en citroen. Stoof de selder en de ajuin even aan. Voeg de visresten eraan toe en laat enkele minuten verder stoven. Blus met witte wijn. Voeg daarna water, tijm, laurier, peper, look en citroen toe. Breng aan de kook, laat een half uurtje pruttelen en zeef daarna de fumet. Wat je niet meteen nodig hebt, kan je in porties invriezen.