In het Kortrijks OverKophuis kunnen jongeren zichzelf zijn

Gepubliceerd op Maandag 27 november 2023
Lobke

Het Kortrijks OverKophuis is een toegankelijke plek voor en door jongeren. Ze kiezen er zelf aan welke activiteiten ze deelnemen of waarover ze willen babbelen. Lobke (21) is er een regelmatige bezoeker.

Gevarieerde activiteiten

Lobke: “Het OverKophuis is een plek waar ik graag ben en zoveel mogelijk kom. Ik vind er afleiding, maar kan er ook goed praten. Er is altijd wel iets te doen. De afwisseling in het programma maakt het zo fijn. Soms houd ik het liever wat rustiger omdat ik snel overprikkeld ben. Dan vul ik er bijvoorbeeld op mijn eentje een puzzelboek in. Heb ik wel zin in gezelschap? Dan speel ik spelletjes met de andere jongeren of babbelen we gewoon wat. Onlangs ‘pimpten’ we samen agenda’s.

Ik leerde de werking kennen via het CAW (Centrum Algemeen Welzijnswerk). Ik vond het hier fijn en ben blijven komen. Het is de perfecte manier om lege momenten waarop je je verveelt in te vullen, of om thuis even te ontsnappen.”

Lobke

Mentaal welzijn

“Mentaal welzijn is een belangrijk thema in het OverKophuis. Eén keer per maand vindt hier een praatcafé plaats, onder begeleiding van een psycholoog. We leren er hoe we bepaalde zaken kunnen aanpakken. Bijvoorbeeld omgaan met veranderingen, stress of mindful bewegen. Soms beslissen we pas op de avond zelf waarover we willen praten.”

Koproller

Lobke is ook actief als Koproller. “Dat is een kerngroep van de jongeren in het OverKophuis. We hebben inspraak in het programma en helpen mee de activiteiten organiseren. We denken mee na over hoe we de werking nog beter kunnen maken. Soms gaan we ook op scholen over onze werking spreken. Zo hopen we nog meer jongeren kennis te laten maken met het OverKophuis.”

Meer info:

Je vindt het OverKophuis in de Groeningestraat 20. Bel naar 0471 61 95 42 of zoek naar Overkop Zuidwestvlaanderen op Facebook of Instagram. Je vindt daar ook de meest recente openingsuren.

OverKophuis op Facebook

OverKophuis op Instagram

Meer nieuws uit SIEN