Een gezonde mond vanaf het eerste tandje

Gepubliceerd op Woensdag 01 juni 2022

Een gezonde mond is heel belangrijk, ook voor kinderen. Maar hoe zorg je best voor die tandjes van je kind? De volgende 10 tips helpen het aan een sterk gebit.

10 tips voor een gezond gebit

  1. Poets 2 keer per dag de tandjes van je kind. Doe dat zeker elke avond net voor het gaat slapen. Voor de andere poetsbeurt kies je een moment tijdens de dag.
  2. Poets zeker 2 minuten.
  3. Poets van zodra de eerste melktand doorbreekt.
  4. Gebruik altijd tandpasta met fluoride. Jonger dan 6 jaar: poets met kindertandpasta. 6 jaar of ouder: poets met gewone tandpasta.
  5. Eet of drinkt je kind meer dan 5 keer per dag iets met suiker? Dan is er meer kans op gaatjes.
  6. Help als mama of papa met poetsen tot je kind 8 à 10 jaar is.
  7. Laat je kind gezond eten: vooral fruit, groenten, ongesuikerde yoghurt ... Kies voor dranken zonder suiker: liefst water, anders kan ook thee, melk …
  8. Baseer de hoeveelheid tandpasta op de leeftijd van je kind. 0-2 jaar: een rijstkorrel tandpasta. 2-6 jaar: een erwt tandpasta. Vanaf 6 jaar: 1 tot 2 centimeter tandpasta. Meer is niet nodig. Laat je kind de tandpasta nadien uitspuwen. Spoelen met water is niet nodig.
  9. Stop met duimen of een fopspeen voor je kind 3 jaar is. Anders kunnen de tanden en kaak verkeerd groeien.
  10. Ga met je kind vanaf de eerste melktand zeker 2 keer per jaar naar de tandarts. Ga ook als het geen pijn voelt.

Goedkoper naar de tandarts

Het ziekenfonds betaalt meestal alle tandartskosten terug voor kinderen tot 18 jaar. Beugels worden niet volledig terugbetaald. Wil je meer informatie over beugels? Vraag dit aan je ziekenfonds.

Heb je een laag loon of een uitkering? Dan heb je misschien recht op de verhoogde tegemoetkoming via je ziekenfonds. Je betaalt dan minder bij de dokter en de tandarts.

Verhoogde tegemoetkoming

Meer nieuws uit SIEN.