Buurtgericht werken brengt mensen samen

Gepubliceerd op Donderdag 02 maart 2023
Valerie

Eén van de belangrijke taken van de Kortrijkse wijkteams is buurtgericht werken. De buurtwerkers doen dit als hoofdtaak. Buurtbewoners met ideeën, allerlei vragen en suggesties kunnen steeds bij hen terecht. Ook projecten in je buurt worden door hen van nabij opgevolgd.

Het wijkteam werkt vaak samen met buurtbewoners en vrijwilligers. De medewerkers gaan zoveel mogelijk de straat op om dicht bij jou te zijn. Enkele voorbeelden van wat buurtgericht werken allemaal inhoudt:

  • De medewerkers komen bij jou thuis langs als je met allerlei vragen zit of als je ideeën voor jouw buurt hebt.
  • Wil je jouw buurt beter of mooier maken? De medewerkers helpen je graag op weg.
  • Wil je meedoen aan een wijkactie? Laat het zeker weten aan jouw wijkteam.
  • Zin om met je buren, vereniging of comité iets te organiseren, maar weet je niet hoe te beginnen? Ook dat is een goeie reden om jouw wijkteam te contacteren.
Valerie

Valerie werkt in Sint-Jan

Valerie Deprey is al enkele jaren één van die buurtwerkers bij Wijkteam Centrum. Zij is een bekend gezicht in de Sint-Janswijk en werkt vanuit Wijkcentrum V-Tex. Valerie: “Wat ik doe is behoorlijk breed. Dat maakt het soms moeilijk om uit te leggen aan mensen. Zelfs mijn eigen man kan soms niet goed zeggen wat ik doe (lacht).” Voor SIEN. doet ze toch een poging en daar slaagt ze goed in!

“Eén van mijn belangrijkste taken is om ontmoetingen tussen buurtbewoners te stimuleren. Het doel is om mensen te versterken, te zorgen dat ze een netwerk hebben. We willen mensen met elkaar verbinden, zodat ze graag in de buurt wonen. Om dat goed te doen, is het belangrijk dat ik niet elke maand voor een andere wijk werk, maar dat ik mij echt kan ‘verdiepen’ in een wijk. Zo heb ik meer tijd om een vertrouwensrelatie op te bouwen en een bekend gezicht te worden. Daarom werk ik al een aantal jaren specifiek voor Sint-Jan.”

Valerie

Mensen samenbrengen

“Toch leer ik hier nog elke maand nieuwe mensen kennen. Bijvoorbeeld onlangs tijdens onze nieuwjaarsreceptie. Op zulke momenten probeer ik zeker om die nieuwe mensen te leren kennen. Wie zijn ze? Hoe lang wonen ze al in onze wijk? Wat vinden ze hier tof of wat missen ze juist? Ik voel me soms als iemand die een datingbureau uitbaat, maar niet om mensen aan een relatie te helpen. Wel om hen aan elkaar te linken vanuit hun eigen sterktes en interesses. Ik probeer bijvoorbeeld om vrijwilligers bijeen te brengen, zodat ze samen iets kunnen organiseren.”

Van onderuit

“Heel belangrijk: ik baseer me altijd op de vraag van de bewoners zelf. Het is niet de bedoeling dat ik ga zeggen hoe het moet. De initiatieven moeten van onderuit komen. En het is wel de bedoeling dat de bewoners dan zelf een handje toesteken. Een mooi voorbeeld is een speelstraat. Daarbij helpen de inwoners van een straat ook mee.

Niet elk project slaagt natuurlijk. We durven ook experimenteren. Als iemand met het idee van een buurtfeest komt, maar er niemand is die mee wil organiseren, dan wordt het moeilijk.”

Valerie

Rommelmarkt

Valerie kan nog heel wat andere voorbeelden geven van initiatieven in Sint-Jan. “Een klassieker is de jaarlijkse rommelmarkt. Hij is gekoppeld aan het gratis festival Textival, dat georganiseerd wordt door de oudergroep van Buurtschool VTEX. In 2023 is dat op 23 april. Buurtbewoners krijgen voorrang voor een stand op de rommelmarkt. Ik ga steeds aanbellen bij de mensen in de wijk om te kijken of ze geen interesse hebben om deel te nemen. Zo hoor je meteen ook of ze andere vragen of problemen hebben. Een dame zei mij eens dat ze zich wat eenzaam voelde. Ik kon enkele buren vinden die met haar op een stand wilden staan. Zo leerde ze nieuwe mensen kennen.

Ook de Speelfabriek is een leuk initiatief. Dat is een gratis spelnamiddag voor kinderen die 3 à 4 keer per jaar plaatsvindt in de V-Tex. We organiseren dit samen met de Deelfabriek. Daarnaast verdienen de kookworkshops die we samen met LDC De Villa organiseren zeker een vermelding. Die zijn een goeie manier om verschillende nationaliteiten met elkaar in contact te brengen.”

Geveltuintjes

“De ‘Gevelgäng’ is een voorbeeld van een nieuw project. Gevel per gevel, straat per straat, wijk per wijk wil de Gevelgäng Kortrijk in het groen steken. Ze installeerden daarvoor de voorbije jaren al meer dan 200 geveltuintjes. We zoeken voor Sint-Jan nog enthousiaste bewoners die samen met ons geveltuintjes willen aanleggen. Ook mensen die zelf geen groene vingers hebben maar zo’n geveltuintje voor hun huis zien zitten, mogen zich aanmelden.”

Valerie

Toekomstplannen

“Bijzonder aan buurtgericht werken is dat de planning nooit 100% op voorhand vastligt. Het is belangrijk om in te spelen op nieuwe initiatieven. In de toekomst is het de bedoeling om van de V-Tex nog meer een ‘open ruimte’ te maken. Nu heb je hier al een aantal vaste organisaties die gebruikmaken van de locatie. Bijvoorbeeld de Chiro, Buurtsport, de buurtschool V-Tex voor de turnlessen en als speelplaats, een cricketploeg, de kajakclub organiseert hier wintertrainingen, … We willen dat nog iets meer opentrekken. Een leuke aanwinst is dat je hier nu ook regelmatig een training tafeltennis kan meepikken. Zo weet je eerst of dat wel iets voor jou is, vooraleer je je inschrijft voor een club. Andere plannen dit jaar zijn een barbecue in de zomer en een iftar. Dat is de maaltijd die moslims na zonsondergang eten tijdens de ramadan.”

Herinrichting V-Tex

“De V-Tex krijgt binnenkort trouwens een hele herinrichting. De site wordt een heus natuurlijk buurtpark. Avontuurlijk spelen zal er centraal staan. De buurt zal er elkaar kunnen ontmoeten. Het centrale middengebouw wordt een buurthal. Leuk is dat we voor die nieuwe invulling de buurt betrokken hebben. Daarbij probeer ik ook de minder sterke mensen een stem te geven. Wat zijn hun noden en verwachtingen?”

Steeds verrassend

 “Mijn voordeel is dat ik heel veel mensen ken. Ik weet wie ik kan bellen als ik iemand uit de wijk wil helpen. Dat kunnen andere wijkwerkers zijn, maar enkel als diegene die de vraag stelde daarmee akkoord gaat. Soms zijn het ook andere buurtbewoners. Het leuke van mijn job is dat ik nooit op voorhand weet welke vragen ik die dag zal krijgen. Het is bijvoorbeeld al gebeurd dat ik iemand hielp om de ketting van zijn fiets te herstellen. Of ik moet een app installeren op iemands gsm, mee meubels zoeken voor iemands nieuw huis, …”

Meer info

Vragen? Contacteer Valerie: valerie.deprey@kortrijk.be

Wijkcentra in jouw buurt

Meer nieuws uit SIEN