A'kzie maakt je wegwijs in vrijetijdsaanbod

Gepubliceerd op Donderdag 16 januari 2020

Wie niet goed weet wat Kortrijk te bieden heeft op het vlak van vrije tijd, kan elke woensdagmiddag terecht bij A’kzie. De vereniging waar armen het woord nemen organiseert dan een vrijetijdsloket. Organisaties komen zichzelf dan voorstellen of A’kzie gaat er op bezoek. Bovendien organiseert A’kzie ook zelf uitstappen. 

A’kzie heeft zijn thuisbasis op de Veemarkt. ’s Woensdags vanaf 13.30 uur vindt daar wekelijks een vrijetijdsloket plaats. “Kortrijk heeft een groot vrijetijdsaanbod”, aldus verantwoordelijke Ingrid. “Maar sommigen weten dat niet en voor anderen is de drempel te hoog om zelf naar een vereniging te stappen. Daarom ons vrijetijdsloket.” Daarop komen organisaties uitleg geven over hun werking of A’kzie trekt er zelf naartoe. “We zijn bijvoorbeeld al naar jeugdcentrum Tranzit en spelotheek De Speelvogel geweest”, zegt Ingrid nog. “We bezochten ook samen een aantal keer de werking van de Kleine K in het Baggaertshof. Intussen gaan veel kinderen er rechtstreeks naartoe.” 

Eerste keer naar zee

Daarnaast organiseert A’kzie ook regelmatig zelf een uitstap. Zo ging de vereniging al naar Planckendael en Gent. Ingrid: “Op die uitstappen mogen we altijd veel volk verwelkomen. Een nadeel is wel dat we met het openbaar vervoer moeten reizen en zo beperkt zijn. Op één uitstap na: jaarlijks sponsors rotaryclub Kortrijk onze grote zomeruitstap en kunnen we een bus huren. We zijn de rotaryclub daar heel dankbaar voor.” 

Mouna komt al enkele jaren naar het vrijetijdsloket en herinnert zich haar eerste grote uitstap met A’kzie nog levendig. “In 2016 hoorde ik eerder toevallig over het vrijetijdsloket en zo ben ik hier beland. Die zomer ben ik mee geweest naar de zee. Een unieke ervaring, want ik had nog nooit de zee gezien. Intussen heb ik samen met mijn gezin al veel uitstappen meegedaan. Het BOS! Festival, bijvoorbeeld.” 

Haar kinderen Dalmar (10) en Sahra (12) zijn dan vaak mee. In 2018 zag Dalmar zo ook voor de eerste keer de zee. “Dat was heel leuk”, vertelt hij. “We hebben toen in de zee gezwommen, in het zand gespeeld…” 

Dansles

Zijn zus Sahra is dan weer in het verenigingsleven gerold dankzij het vrijetijdsloket. Mama Mouna: “Sahra wou heel graag dansen, maar dan moest ze lid worden van een dansclub en moesten we lidgeld betalen. Dat zou een flinke hap uit het budget betekenen. Op een bepaald moment is buurtsportcoördinator Leslie uitleg komen geven over sporten in Kortrijk. Toen bleek dat we met de UiTPAS korting konden krijgen en zo kon Sahra toch naar de dansles.” 

Met de UiTPAS volgde ze ook al enkele filmkampen. “Dat was in de Budascoop”, vertelt Sahra zelf. “Ik ben geïnteresseerd in film en theater en wou dit echt doen. Het was in elk geval heel leuk. We hebben zelf een filmpje mogen maken en onze ouders mochten ernaar komen kijken.”