ABC-Cirkel focust op kinderen uit 1e en 2e leerjaar

Gepubliceerd op Maandag 16 december 2019
thuiswerkbegeleiding

Huiswerk is een uitdaging

In de ABC-Cirkel op Overleie maken kinderen uit het eerste en tweede leerjaar onder begeleiding hun huiswerk. Vrijwilligster Elisabeth zegt dat ze hen de boodschap willen meegeven dat leren leuk is.

De ABC-Cirkel is aan zijn vijfde jaar toe en vindt op maandag en dinsdag plaats. Wijkcentrum Overleie in de Overleiestraat is de thuisbasis. Initiatiefneemster Elisabeth heeft er een eigen lokaal en kan rekenen op vrijwilligers René en Leen. Met zijn drieën begeleiden ze 14 kinderen van Overleie die in het eerste of tweede leerjaar zitten. De meesten lopen school in De Sprong of Sint-Amandsbasisschool Noord, maar wie elders les volgt en in de buurt woont, kan ook komen.

“Vorig schooljaar begeleidden we 18 kinderen, maar dat was een beetje te druk”, vertelt Elisabeth. “Het is de bedoeling om de kinderen zo goed mogelijk te helpen en met zo’n groot aantal was dat niet altijd vanzelfsprekend. Elk kind uit het eerste of tweede leerjaar is bij ons welkom. In de praktijk is het wel zo dat de meeste kinderen uit gezinnen komen waar Nederlands niet de eerste taal is. Daarom is het net zo belangrijk om hen persoonlijk te begeleiden, zodat ze goed kunnen volgen in de klas.”

Leren samenwerken

Elisabeth hecht ook veel belang aan de uitdaging die leren met zich meebrengt. “Leren is leuk”, zegt ze nog. “En huiswerk is niet saai. We willen bij de ABC-Cirkel de leerlingen enthousiast maken om te leren, om naar school te gaan. Daarom dat ik soms later tijdens de week, als dat nodig is, nog eens bij een leerling thuis langs ga voor extra begeleiding. Want de ABC-Cirkel is enkel op maandag en dinsdag. Tot slot hameren we er hier ook op dat de kinderen samen dingen doen. Overeenkomen en leren samenwerken, dat is ook heel belangrijk.”

Weetje

De naam ABC-Cirkel is niet toevallig gekozen. ABC verwijst naar het alfabet, terwijl de kinderen elke keer een kringgesprekje hebben nadat ze een koek en drankje hebben gekregen en vooraleer ze aan hun huiswerk beginnen.