Nieuwe dierenvoedselbank in de Deelfabriek

Nady van Dierenvoedselbank Kortrijk

"Sociale dierenhulp is broodnodig"

Sinds kort vinden in de Deelfabriek regelmatig bedelingen van de nieuwe Kortrijkse dierenvoedselbank plaats. Mensen die het niet breed hebben, kunnen er eten afhalen voor hun huisdier(en).

Huisdierenopvang Poezewoef

Nady Taliman werkt voor OCMW Kortrijk en is samen met een aantal vrijwilligers de drijvende kracht achter de nieuwe dierenvoedselbank. Nog voor er van dit initiatief sprake was, zette ze zich al in voor huisdieren. Ze richtte in 2016 de gratis huisdierenopvang Poezewoef op. Die is er speciaal voor mensen met minder.

Dierenvoedselbank Kortrijk

“Ik werk als sinds 1989 voor het OCMW van Kortrijk. Op een bepaald moment werd ik geconfronteerd met het verhaal van een oudere dame, die tijdelijk naar een woonzorgcentrum moest na een val. Geen enkel familielid kon haar hond opvangen, dus liet een dierenarts het beestje inslapen. Toen de dame terug naar huis mocht, was ze ontroostbaar. Zo kwam bij mij het idee om een huisdierenopvang op te richten.”

Gratis dankzij vrijwilligers

Poezewoef begon als een klein initiatief met een 10-tal vrijwilligers, maar groeide uit tot een organisatie met meer dan 60 vrijwilligers. Die gaan regelmatig wandelen met huisdieren van mensen die dat zelf niet (meer) kunnen. “Als het kan, nemen we zelf ook dieren tijdelijk in huis. Als hun baasje naar het ziekenhuis moet en geen geld heeft voor opvang bijvoorbeeld. Het hoeft niet altijd over een lange periode te gaan. Soms zijn maar een paar uurtjes opvang nodig.”

Dierenvoedselbank Kortrijk

Volgens Nady is de nood aan de dierenopvang groot. “Ik denk bijvoorbeeld aan mensen die dakloos zijn en nergens terecht kunnen met hun hond als ze een afspraak hebben bij een hulporganisatie. Iedereen die een huisdier heeft, weet hoe belangrijk dat dier voor hem of haar is.”

Dierenvoedselbank

Vorig jaar kwam het idee om naast de opvang ook een dierenvoedselbank te organiseren. Mensen die het niet breed hebben, kunnen er eten afhalen voor hun huisdier(en). “Vroeger kwamen de mensen van vzw Sociale Dierenhulp een keer per maand met hun dierenvoedselbank naar Bissegem. Maar de organisatie kon de grote vraag niet meer bijhouden en is op gegeven moment gestopt met zijn bedelingen. Er was gewoon niet genoeg voor iedereen. Op dat moment gingen ongeveer 60 mensen er maandelijks langs. Die bleven dus in de kou staan.”

Klant van Dierenvoedselbank Kortrijk

“De eerste bedelingen voor de nieuwe dierenvoedselbank startten in februari 2021 in de Deelfabriek. Mensen met minder kunnen er één keer per maand gratis dierenvoeding krijgen, enkel na doorverwijzing door hun financieel begeleider. Je kan per gezin voor maximum drie huisdieren eten meekrijgen. De hoeveelheid is berekend volgens het huisdier en is voldoende voor 14 dagen. Vrijwilligers meten de juiste hoeveelheden af en geven die in zakjes mee aan de bezoekers. Momenteel hebben we al een 20-tal klanten, met heel wat verschillende soorten huisdieren. We geven onder andere voeding mee voor katten, honden, knaagdieren, vissen en vogels.”

Tevreden klanten

Wij gingen ook langs in de Deelfabriek en zagen er enkele tevreden klanten. Zo maakten we kennis met Joyce. “Een huisdier heeft niet alleen liefde maar ook eten nodig. Zelf heb ik een Chihuahua, een Old English Bulldog en twee katjes. Mijn bulldog heeft behoefte aan speciale voeding. Die kost 65 euro per zak, een stevige hap uit mijn budget. Momenteel ben ik immers niet aan het werk. Ik kom daarom elke maand naar de dierenvoedselbank, die ik leerde kennen via mijn schoonzus. Ook zij is een trouwe klant.”

Plannen voor de toekomst

De reacties van de klanten bewijzen dat de hulp van de dierenvoedselbank broodnodig is. Maar daar eindigen de plannen van Nady nog niet. De bedoeling is dat de werking op termijn mee zal verhuizen naar de nieuwe Deelfabriek. Die komt later in de oude brandweerkazerne in de Rijkswachtstraat. “Ik droom ervan om daar een winkeltje te openen met spullen voor dieren, zoals halsbandjes en kattenbakken. Maar dat is toekomstmuziek. De dierenvoedselbank is een goede eerste stap, maar ook een betaalbare sociale dierenarts en opvang zouden welkom zijn. Daarnaast denk ik aan straatambassadeurs, die verantwoordelijk zijn voor de huisdieren van kwetsbare mensen in hun straat.”

Praktisch

Je vindt de dierenvoedselbank in de Deelfabriek.

Meer info over de Dierenvoedselbank

Zelf helpen?

Om aan voldoende dierenvoeding te geraken, schreef Nady met succes bedrijven aan met de vraag naar overschotten. Toch blijven giften steeds welkom. Heb je zelf nog wat ongeopende zakken honden- of kattenvoer staan, die je niet meer nodig hebt? Dan kan je die tijdens de openingsuren brengen naar het wijkcentrum in jouw buurt of naar de Deelfabriek. Ook spullen voor dieren die nog in goede staat zijn, zijn welkom. Gaat het over een grote hoeveelheid? Neem dan eerst even contact op met Nady.

Meer info over de Dierenvoedselbank