theater

Kip met Kop - Vluchtwegen

Vrijdag 4 december - 13:30u - OC Marke
3e graad lager

Vluchtwegen van de Britse auteur Nick Wood vertelt het spannende verhaal van Andrea en Riva. Twee kinderen die met hun familie op de vlucht zijn voor het geweld en de groeiende haat van de omgeving in hun eigen thuisland. Vluchtwegen is een krachtig hedendaags stuk over eenzaamheid, vriendschap en hoop.

Wat er politiek precies scheelt, kom je in dit stuk nooit te weten. De focus ligt op hoe mensen het hebben als ze niks meer hebben. Vader wordt vermoord, en zijn familie komt na een helletocht van drie jaar aan in een asielcentrum in België. Riva integreert snel, Andrea blijft verward en koppig op zichzelf. De acteurs hebben niks in de handen, niks in de mouwen en verspringen voortdurend tussen vele rollen. In die dynamische wissels voel je sterk de regieaanwijzingen van Robert Sian. De zegging werkt de emotionele slagkracht van dit verhaal sterk in de hand. Dit is een heel revelerend stuk. Veel begrip, dat krijg je ervan. Begrip voor wat zich in het gedrag van tieners of nieuwe Belgen niet verklaren laat. En wie weet ga je van daaruit wel anders naar het nieuws kijken. (Wouter Hillaert, De Morgen)

http://www.kipmetkop.be/

Regie: Robert Sian. Spel: Elise De Vliegher en Wim Van de Velde. Vertaling: Brigitte De Man. Coproductie: Tableau n°1.

Genre: theater / Duur: 50 minuten / Prijs: € 4

 

RAVAGE

De koffie van Morgen - Le Ravage d'Ali Baba

Dinsdag 13 oktober - 14u - OC Marke
2e en 3e graad secundair

In ‘Le Ravage d’Ali Baba’, een multimediale voorstelling over mensen op de vlucht, zetten verschillende topmuzikanten hun voelsprieten op. Bezieler en drummer Simon Plancke trok met Hendrik Lasure (SCHNTZL, An Pierlé Quartet), Thijs Troch (Hypochristmutreefuzz) en Elias Devoldere (Nordmann, Hypochristmutreefuzz) naar vluchtelingenkampen in onder andere Brussel en Duinkerke. De verhalen van de mensen die daar noodgedwongen verblijven vormen de basis van de muziek. Doorspekt met beelden van filmmaakster Lisa Tahon wordt dit een concert dat naar de keel grijpt.

Voor deze voorstelling laat Simon Plancke zich bijstaan door twee opvallende artiesten:

  • Els Viane (geluidskunstenares die de luisteraars op de wip zet tussen passief horen en actief luisteren)
  • Jozef Dumoulin (toetsenist en buitenbeentje van de Belgische jazz en improvisatie)

Genre: theater / Duur: 50 minuten / Prijs: € 6 

In september volgt een evaluatie over het al dan niet plaatsvinden van deze voorstelling rekening houdend met de dan geldende coronamaatregelen.