PICNIK-buddy's helpen nieuwkomers drempels overwinnen

PIKNIK buddy en nieuwkomer

Begin 2021 startten Stad Kortrijk en FMDO (Federatie Mondiale en Democratische Organisaties) het proefproject PICNIK. Daarbij worden Kortrijkse vrijwilligers gekoppeld aan anderstalige nieuwkomers op basis van gemeenschappelijke hobby’s of interesses.

PICNIK helpt nieuwkomers om lokale bewoners te ontmoeten, een netwerk uit te bouwen en beter wegwijs te raken in onze samenleving. Zo leerden de Kortrijkse Ine en de Eritrese Luwam elkaar kennen.

Match

Ine: “Luwam en ik kennen elkaar pas sinds september. Vorig jaar zag ik de oproep in het stadsmagazine. Omdat we een sociaal gezin zijn dat Kortrijk goed kent, gaf ik mij op. Vanuit de organisatie doen ze hun uiterste best om een goede match te maken tussen de twee partijen om de ontmoeting en integratie vooruit te helpen. Vandaar ook dat je op voorhand een grondige intake doet om een beeld te geven van je motivatie en interesses. Ik had daarbij zelf aangegeven dat ik een jong gezin verkoos. Zo hebben ze Luwam, haar man en hun dochtertje met ons gezin samengebracht.”

Met handen en voeten

Luwam en Ine: “Onze kinderen hebben ongeveer dezelfde leeftijd. Waar het bij ons vaak moeilijk verloopt om iets duidelijk te maken, hebben zij een universele taal waarbij ze elkaar meteen begrijpen in hun spel. In het begin hadden we het heel moeilijk om te communiceren en nog steeds vraagt dat veel geduld. Met handen en voeten komen we er wel. En de klik voel je hoe dan ook.” “Luwam kon pas in december starten met lessen Nederlands en officiële Engelse lessen kreeg ze ook nooit”, merkt Ine op. “Haar man woont al langer in Kortrijk en met hem erbij kunnen we vlotter gesprekken voeren”. “Ook verloopt de communicatie nu al makkelijker dan in het begin. Ik pik het Nederlands al sneller op dankzij Ine”, aldus Luwam.

PIKNIK buddy en nieuwkomer

Zwemmen, wandelen en koffie

“We zien elkaar sowieso twee keer per maand, soms meer. Dat is ook een richtlijn vanuit het project om het contact levendig te houden. We spreken geregeld af als onze kinderen in Lago Kortrijk Weide zwemmen. Daarnaast wandelen we soms samen naar het park om de kinderen te laten spelen of fietsen”, legt Ine uit. “De koude winter lijkt ons minder uitnodigend om buiten te komen. Ine doet dan haar best om ons toch te overtuigen”, lacht Luwam. “We vierden onlangs Nieuwjaar bij Luwam thuis. Ze bereidde op haar manier koffie, met zelfgeroosterde Eritrese bonen! De koffie smaakte heerlijk gekruid, maar het beste was dat we allemaal samen van een gezellige namiddag genoten”, vult Ine aan.

Eerste hulp bij integratie

“Ine en haar gezin zijn al een grote hulp voor ons geweest. Ik zie hen intussen ook als vrienden, ook al spreken we niet letterlijk dezelfde taal”, vertelt Luwam. “Bij onze verhuis naar Heule weet ik niet wat ik zou gedaan hebben zonder hen. Ook kan ik bij haar terecht met vragen of brengt zij mij met de juiste mensen in contact.” Ine gaat verder: “Je komt samen om iets leuks te doen en ondertussen spreken we over van alles. Soms komt er dan iets ter sprake waarbij ik Luwam verder kan helpen. Zo kan Luwams dochter nu bijvoorbeeld zwemmen in het Lago-zwembad, want dat kenden ze niet en de online inschrijving zouden ze anders gemist hebben. Ook bij de zoektocht naar werk kon ik Luwam doorverwijzen naar de juiste persoon.” “Het is belangrijk dat je niet te veel verwachtingen hebt. Je moet tijd nemen om elkaar te vinden en niets forceren. Wij pakten het tot nu toe heel rustig aan om Kortrijk beetje per beetje te tonen. De drempel om te ontdekken wordt zo steeds lager voor hen”, besluit Ine.

Oproep

Wil jij graag meedoen aan het project? PICNIK zoekt meer sympathieke buddy’s en organisaties die zin hebben om  nieuwkomers (taal)ervaring in Kortrijk te laten opdoen. Stuur een mailtje naar catherine.dupont@kortrijk.be.

Je krijgt steeds de nodige ondersteuning.

Meer info over PICNIK

Meer nieuws uit het stadsmagazine