Kermis zonder prikkels

24/04

De Paasfoor in Kortrijk gaat steevast gepaard met heel wat muziek, lawaai en felle lichten. Het hoort er traditioneel bij, maar betekent een grote hindernis voor heel wat mensen. Daarom lanceert Kortrijk als eerste stad in West-Vlaanderen een prikkelarme kermisavond. Mensen met epilepsie of mensen die extra gevoelig zijn, hebben vaak heel wat moeite met een bezoekje aan de foor. Voor kinderen zijn de attracties wel leuk, maar door een teveel aan prikkels wordt het hen al snel teveel.

Mensen met epilepsie hebben op zich geen probleem met harde muziek of felle lichten, zolang ze controle hebben en de storende geluiden of lichten kunnen uitzetten, op een kermis kan dat niet. De input van tien verschillende attracties naast elkaar filteren, lukt hen vaak niet. Het stadsbestuur wil dat iedereen welkom is in Kortrijk en kan deelnemen aan sport, cultuur en het stadsleven. Ook de kermis hoort daarbij.

Op maandag 24 april wordt de Paasfoor prikkelarm van 17 tot 20 uur, en wordt de luide muziek afgezet en de felle lichten gedimd. Op die manier kunnen ook mensen met epilepsie of mensen die hooggevoelig zijn, gen¡eten van de kermis. Het idee van een prikkelarme kermis is niet nieuw. ln Hasselt vond een eerste prikkelarme kermis plaats in 2O14. Ook in de centrumsteden Gent, Leuven en Aalst werd een dergelijk moment algeorganiseerd. ln West-Vlaanderen is Kortrijk de eerste stad die voor een prikkelarme kermis gaat.

Lees meer over de Paasfoor

Opgemaakt op: 10/04/2017

Reactie toevoegen