Stadsvernieuwingsproject Overleie

Na het Buda-eiland en K in Kortrijk is Overleie het 3e grote stadsproject dat de erkenning van Vlaanderen kreeg. De Vlaamse Regering voorzag 2,5 miljoen euro steun bovenop de 10 miljoen geplande investering door de Stad Kortrijk. Daarnaast werd er aanzienlijk geïnvesteerd vanuit de school Sint- Amandscollege en diverse private partijen. Hierdoor kon Overleie de voorbije jaren een echte impuls krijgen en verder uitgroeien tot een aantrekkelijke en levendige stadsbuurt.

Overleie heeft heel wat troeven: een divers woningpatrimonium, een eigenzinnig karakter, de ligging aan de vernieuwde Leieboorden, talrijke voorzieningen, het dorpskarakter, het Astridpark,.... Overleie kampte met een verouderd woningpatrimonium en een achteruitgang van het commerciële weefsel. De vrijgekomen terreinen langs de Leie bieden een uitzonderlijke kans om de wijk kwalitatief te versterken met een aanzienlijk aanbod nieuwe woningen. Er werd volop ingezet op nieuwe verbindingen voor fietsers en voetgangers met een aaneenschakeling van pleintjes en groenzones. Daarnaast vormde de nabijheid van het kunsteneiland Buda een unieke basis om Overleie op vlak van innovatie, creativiteit en gemeenschapsversterking een impuls en identiteit te geven. Het stadsvernieuwingsproject omvatte een geheel van acties en maatregelen.

Hieronder vind je de hoofdlijnen terug waar het SVP (Stadsvernieuwingsproject) op inzet. Via de linken vind je extra informatie per deelproject terug.

Omgeving Guldensporencollege

De komende jaren zal het college een ware metamorfose ondergaan. Door de fusieoperatie van een aantal scholen in het centrum van de stad, zal de campus op lange termijn meer leerlingen gaan tellen. Daarom zal de school investeren in de renovatie van bestaande historische schoolgebouwen en komt er ook een nieuw schoolgebouw op  het huidige voetbalveld aan de kant van de Proosdijstraat. In deze omgeving zullen de woningen extra tuinruimte kunnen krijgen. De bestaande Sint- Amandstoren wordt afgebroken. Daarnaast komt een nieuwe woontoren van ongeveer 65 meter hoog. Er komen ook nieuwe verbindingen voor fietsers en voetgangers en sportfaciliteiten in een groen- recreatieve zone aan de kant van de Collegebrug. Hierdoor wordt de campus meer dan vandaag een onderdeel van de wijk.

Astridpark- Stade- N50c

Het historische Astridpark vormt de groene long van de wijk. De afgelopen jaren werd reeds heel wat geïnvesteerd in het park,  de speelvoorzieningen en het minigolfterrein. Toch kan dit park nog meer dan vandaag dé groene ontmoetingsplek worden voor de wijk. Nieuwe activiteiten kunnen dit levendige imago versterken. De centrale fietsas werd in het park heraangelegd en de komende jaren wordt gewerkt aan een nieuwe veilige en groene fietsverbinding richting het open landschap van de Heulebeekvallei en het speeldomein van de Warande. Hiervoor wordt de omgeving van de Stade en het vroegere tracé van de N50c aangepakt.

Eandis - De Kien - Museum

In deze omgeving wordt geïnvesteerd in 200 nieuwe woningen en appartementen.  Tussen de nieuwe gebouwen komen kleine groenzones en pleintjes. Zo wordt een aangename woonomgeving gecreëerd en ontstaat een nieuwe zachte verbinding tussen de Leie en het Astridpark. In 2020 maakt een nieuwe voetgangersbrug, de Reepbrug, de verbinding met de tip van het Buda-eiland.  En laten we het nieuwe museum Texture aan de Noordstraat niet vergeten dat als trekker fungeert voor de toeristisch-culturele as langs de vernieuwde Leieboorden. Het museum kreeg een hedendaagse invulling en vertelt zowel het verhaal van het vlasverleden als dat van de reconversie en de hedendaagse toepassingen in de creatieve en industriële sector. 

Het centrum van Overleie

Het centrum van Overleie kent een overwegend oud woningpatrimonium. Met 'Overleie Onderneemt' werd ingezet op de opwaardering van het bestaande woningpatrimonium en de opwaardering van de 5 beluiken. De beluiken worden bewaard en via gerichte ingrepen in ere hersteld. Naast renovatie zijn  een aantal nieuwbouwprojecten voorzien. Denk maar aan het nieuwe gebouw op de hoek van de Overleiestraat met de Rekollettenstraat of de nieuwe rijwoningen in de Kapelstraat. Ook de heraanleg van het openbaar domein met focus op de Overleiestraat werd gerealiseerd.

Zie ook:

Creatief ondernemen

Overleie is altijd al een ondernemende en creatieve buurt geweest. Door de vele grootschalige werken en het wegtrekken van bepaalde activiteiten hebben de ondernemers in de wijk het niet altijd gemakkelijk gehad. De nabijheid van de Budafabriek gaven Overleie een sterke basis op vlak van creatief ondernemerschap en innovatie. De voorbije jaren werden diverse projecten opgezet om het ondernemerschap in deze buurt verder te stimuleren.  Denk aan de ondernemerswedstrijd Topzaak, het vitrineproject en de tijdelijke zomerbars die voor de nodige dynamiek zorgden.