De 10 grote werken van Overleie

Langs de vernieuwde Leieboorden en ook elders in de wijk komen de volgende jaren zeer grote terreinen vrij voor ontwikkeling. Denk hierbij maar aan de Blekerijsite en de Doornstraat, de omgeving van het museum en De Kien. Of ook nog aan de site van Eandis, de gronden aan de Proosdijstraat,... Op al deze sites kunnen de komende jaren 350 tot 500 nieuwe woningen ontwikkeld worden. Dit zijn ongeveer 700 tot 1000 nieuwe inwoners voor de buurt. 

De Stad Kortrijk wil erover waken dat bij de ontwikkelingen een voldoende divers aanbod wordt gerealiseerd zodat jong en oud er zijn gading kan vinden en dit tegen een betaalbare prijs.

Hieronder vind je per site een beknopte beschrijving. Wil je meer weten over de laatste ontwikkelingen van een bepaalde site? Klik dan telkens op de link voor meer info.

1. Blekerij

De huidige bedrijvigheid van de NV Masureel- Bleko wordt op deze locatie binnen enkele jaren stopgezet. Het bedrijf verhuist naar een nieuwe locatie in Wevelgem. Op dit deel van het terrein komt ruimte voor gezinswoningen en appartementen. 

Aan de kant van de ring wordt ruimte vrijgehouden voor winkelpanden en kantoren. Op deze site krijgt groen een belangrijke plaats. Zo wordt de omgeving van de Leie groen aangelegd en wordt ook voorzien van een brede groene ruimte dwars over het terrein. Zo ontstaat niet alleen een aangename woonomgeving, maar ook een nieuwe groene plek voor de wijk en de stad.

2. Doornstraat en Noordstraat

Aan de Noordstraat bevinden zich heel wat interessante panden die geschikt zijn als gezinswoning. Heel wat van deze panden beschikken ook over een atelierruimte die uitgeeft op de Doornstraat. Ze vormen nu en in de toekomst de ideale plek voor creatieve beroepen. 

Tussen de Doornstraat en de Ringlaan blijft ruimte gereserveerd voor stedelijke, economische functies. Aan de kant van de Leie is ruimte voorzien voor nieuwe woningen en appartementen.

3. Museum

Het nieuwe museum krijgt een stek in de vroegere gebouwen van de Euroshop. Nog vroeger was dit de 'Linen Thread Company', een verzendhuis waar vlasgarens werden verzameld vooraleer ze naar de Engelse spinnerijen werden verstuurd. 

Het nieuwe musuem, met gouden dak, zal innovererend en hedendaags zijn. Het zal niet alleen het verhaal rond vlas vertellen, maar zal ook gaan over de typische manier van ondernemen in deze streek. 

Het nieuwe museum wil zich volop inbedden in de buurt en wil daarom tal van initiatieven ontwikkelen van en voor de buurt en haar scholen. 

In de zone tussen het museum en de Leie is nog ruimte voorzien voor nieuwe woongebouwen. Tussen deze nieuwe gebouwen is ruimte voor voetgangers en fietsers zodat een vlotte verbinding tussen Noordstraat en Gasstraat kan gemaakt worden. Een nieuw plein aan de Leieboorden verbindt al deze nieuwe ontwikkelingen.

4. De Kien

De vroeger gebouwen van Texdecor werden omgebouwd tot lofts en kantoren. Het braakliggend terrein en waar zich momenteel de drakencentrale bevindt, kan de volgende jaren als nieuwe woonomgeving ontwikkeld worden. Tussen de nieuwe gebouwen komen kleine groene zones en zachte verbindingen. Zo wordt een aangename woonomgeving gecreëerd en ontstaat een verbinding voor voetgangers tussen het Astridpark en de Leieboorden. Op termijn dient een nieuwe voetgangersbrug, de Reepbrug, de verbinding te maken met de tip van het Buda- eiland.

5. Eandis

De activiteiten op de site Eandis werden afgebouwd. Na sanering en herschikking van de technische installaties, kan ook deze site als nieuwe woonomgeving ontwikkeld worden. Net als op de site De Kien komen er kleine groene zones tussen de nieuwe gebouwen en wordt ook hier een aangename woonomgeving gecreëerd, met de nodige verbindingen richting Leieboorden en het Astridpark.

6. Proosdijstraat

Op de braakliggende gronden aan de Proosdijstraat is er ruimte voor de bouw van nieuwe woningen. Belangrijk hierbij is dat dit project samenhangend ontwikkeld wordt met de gebouwen in het binnengebied. Dit is zeker het geval voor het beluik Vercruysses Poortje. Dit beluik verdient de komende jaren extra aandacht om de woon- en omgevingskwaliteit te verbeteren.

7. Overleie centrum

De Overleiestraat, het Sint- Amandsplein en de omliggende straten vormen het echte centrum van de wijk. In de toekomst moet dit plein meer en meer de rol van kloppend hart voor de wijk gaan spelen. Op basis van een globaal inrichtingsplan zal de komende jaren in verschillende fasen gewerkt worden aan een kwalitatieve heraanleg van de centrum van Overleie. Prioritair wordt de Overleiestraat aangepakt. Daarna staat de opfrissing van het Sint- Amandsplein op de agenda. Ook hier zal extra aandacht besteed worden aan fietsers en voetgangers. Handel en horeca blijven belangrijk in deze omgeving. Op de as Overleiestraat- Budastraat wordt de leegstand aangepakt.

8. Diksmuidekaai

Op de braakliggende gronden aan de kaai kunnen de komende jaren woningen met zicht op de Leie gebouwd worden. Ook het vroegere politiekantoor krijgt een nieuwe invulling, met aandacht en respect voor de historische elementen aan het Sint- Amandslaan. Ook de (her)ontwikkeling van bijvoorbeeld de zilversmederij biedt kansen. Een evenwichtige en samenhangende ontwikkeling van al deze panden en gronden kan een duidelijk meerwaarde opleveren.

9. Schoolcampus en Sint-Maartensziekenhuis

De komende jaren zal het Sint- Amandscollege (nu Guldensporencollege) een ware metamorfose doormaken. Door de fusieoperatie van een aantal scholen in het centrum van de stad, zal de schoolcampus de komende jaren meer leerlingen gaan tellen. Hiervoor zal geïnvesteerd worden in de renovatie van heel wat bestaande gebouwen. Er komt ook een nieuwe schoolgebouw op  het huidige voetbalveld aan de kant van de Proosdijstraat. De bestaande internaattoren wordt afgebroken. Ter hoogte van het Priesterkwartier komt een nieuwe woontoren. Er komen ook nieuwe verbindingen voor fietsers en voetgangers en sportfaciliteiten in de groen-recreatieve zone aan de kant van de Collegebrug. Na het vertrek van het Sint- Amandsziekenhuis naar Hoog- Kortrijk, kan ook deze site heringevuld worden.

10. Astridpark

Het historische Astridpark vormt de groene long van het wijk. De afgelopen jaren werd reeds heel wat geïnvesteerd in het park, de speelvoorzieningen en het minigolfterrein. Toch kan dit park nog meer dan vandaag dé groene ontmoetingspark vormen binnen de wijk. Nieuwe activiteiten kunnen dit levendige imago versterken. Daarnaast zijn er ideeën om de centrale fietsas in het park verder te versterken. Zo wordt in de toekomst een kwalitatieve fiestsverbinding gerealiseerd vanaf de Overleietstraat naar de voetbalvelden aan de Stade en nog verder richting de Heulebeek, en het speeldomein aan de Warrande.