Over Marke

Marke is een dorp in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van de Stad Kortrijk. Marke ligt ten westen van Kortrijk, tussen Aalbeke en Kortrijk West. Marke heeft een oppervlakte van 826,46 ha en is begrensd door de R8, de E17, E403 en de Leie. Marke is opgedeeld in 4 territoriale clusters, namelijk Ter Doenaert, Rodenburg, Sint Anna en Marke Centrum. Het is de 2e grootste deelgemeente van Kortrijk qua aantal inwoners. Het aantal inwoners per km² is vrij hoog en vergelijkbaar met het Kortrijkse gemiddelde.

Marke telt 3 basisscholen, aangrenzend zijn er een aantal secundaire scholen (Kortrijk). De handelszaken zijn vooral geconcentreerd in de dorpskern. Industrie situeert zich op de Pottelberg, langs de Rekkemsestraat en langs de Torkonjestraat.

De gemeente heeft een sterk verenigingsleven met een draaischijf rond het Ontmoetingscentrum in de Hellestraat. Er zijn 40 socio-culturele verenigingen, 9 jeugdverenigingen en 13 sportverenigingen. De belangrijkste voorzieningen zijn te vinden rond het OC (bibliotheek, dienstencentrum 't Cirkant, de wijkinspecteur,...) maar evengoed in het centrum zijn er een aantal belangrijke diensten, namelijk woonzorgcentrum de Ruyschaert, de academie, sportcentrum Olympiade, jeugdlokalen de Krinkel en kinderboerderij Van Clé.

Marke is een groene deelgemeente en kent heel wat mooie natuurplekjes. Er is het Prikkelpad (een 6,5km lange wandeling), Speelweefsel (verschillende speelprikkels doorheen het gebied), het Preshoekbos ( een 8 ha groot bos in volle ontwikkeling) en het natuurgebied 't Schrijverke (natuurgebied langs de Leie). Vlakbij Rodenburg vind je de Libelle en het Groene lint Zuid richting Kortrijk en Rollegem.

In de vrije tijd valt er dus al heel wat te beleven. Uiteraard kan je ook figuurlijk de bloemetjes buiten zetten. Zowel in de Markse horeca als op enkele grotere evenementen. De uitvalsbasis van Perplx is in Marke, de Septemberkermis is een schot in de roos en de jeugdverenigingen van Marke organiseren samen jaarlijks festival Mark-é.