Over Marke

Marke is een dorp in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van de stad Kortrijk. Marke ligt ten westen van Kortrijk, tussen Aalbeke en Kortrijk West. Het heeft een oppervlakte van 826,46 ha en is begrensd door de R8, de E17, E403 en de Leie. Marke is opgedeeld in 4 territoriale clusters, namelijk Ter Doenaert, Rodenburg, Sint-Anna en Marke Centrum. Het is de tweede grootste deelgemeente van Kortrijk qua aantal inwoners. Het aantal inwoners per km² is vrij hoog en vergelijkbaar met het Kortrijkse gemiddelde.

Marke telt 3 basisscholen, aangrenzend zijn er een aantal secundaire scholen (Kortrijk). De handelszaken zijn vooral geconcentreerd in de dorpskern. Industrie situeert zich op de Pottelberg, langs de Rekkemsestraat en langs de Torkonjestraat.

De gemeente heeft een sterk verenigingsleven met als draaischijf het Ontmoetingscentrum in de Hellestraat. Er zijn 40 socio-culturele verenigingen, 9 jeugdverenigingen en 13 sportverenigingen. De belangrijkste voorzieningen vind je rond het OC (bibliotheek, dienstencentrum 't Cirkant, de wijkinspecteur, ...) maar evengoed zijn er een aantal belangrijke diensten in het centrum, namelijk woonzorgcentrum de Ruyschaert, de academie, sportcentrum Olympiade en jeugdlokalen de Krinkel.

Marke is een groene deelgemeente met heel wat mooie natuurplekjes. Er is het Prikkelpad (een 6,5 km lange wandeling), Speelweefsel (verschillende speelprikkels doorheen het gebied), het Preshoekbos (een 130 ha groot stadsrandbos dat doorloopt in Menen) en het natuurgebied 't Schrijverke langs de Leie. Vlakbij Rodenburg vind het Stadsgroen Marionetten met het uitkijkpunt De Libel.

In de vrije tijd valt er dus al heel wat te beleven. Uiteraard kan je ook figuurlijk de bloemetjes buiten zetten. Zowel in de Markse horeca als op enkele grotere evenementen. De uitvalsbasis van vzw Perplx is in Marke, de Septemberkermis is een schot in de roos en de jeugdverenigingen van Marke organiseren samen jaarlijks festival Mark-é.