
Meer dan andere jaren willen horecaondernemers een winterterras bouwen. We hoeven niemand uit te leggen wat de hoofdreden hier voor is.
Toch is het niet enkel het virus dat ondernemers stimuleert om een winterterras op te bouwen. Sinds Terrassen XXL leerden zowel klant als horecabaas de terrassen nog meer te appreciëren. En nu het najaar voor de deur staat, zal dat natuurlijk gepaard gaan met wat meer Belgisch weer. Restaurants en cafés willen voldoende klanten kunnen blijven ontvangen en zoeken daarom naar oplossingen in de vorm van overdekte winterterrassen.
Omdat niet alle horecazaken ervaring hebben met het aanvragen van dergelijke vaste constructies, goten we de belangrijkste regels in een charter. Voldoen de plannen en ideeën rond een winterterras aan deze richtlijnen, dan moet men deze indienen in het evenementenloket. De aanvragen worden dan zo spoedig mogelijk behandeld. Slechts na goedkeuring van de plannen kan er begonnen worden met de opbouw van het winterterras.
10 richtlijnen voor de winterterrassen
De constructie die je wil bouwen, kan enkel gezet worden op de terraszone XXL die voorzien is voor jouw zaak.
Je gebruikt professioneel, duurzaam materiaal om een constructie te maken dat tegen weer en wind bestand is.
Partytenten zijn uit den boze. Verankering in het openbaar domein is niet toegestaan.
Het terrasmeubilair is vervaardigd uit duurzaam materiaal en oogt stijlvol. De uitbater is steeds verantwoordelijk voor de juiste plaatsing van stoelen en tafels.
Om je winterterras te verwarmen maak je gebruik van gekeurde verwarmingselementen, infrarood is een goede keuze. Vermijd kabels op de grond en plaats de verwarming verstandig. Denk ook aan het milieu, zo zijn plaids en verwarmde kussens een ecologische en gezellige oplossing. Verlicht je terras bij voorkeur met LED-verlichting.
Meer info: hvzfluvia.be/organiseer-veilig
Denk aan je buren: 80 dB is de geluidslimiet. Versterkte buitenmuziek wordt niet toegelaten.
Zet je een gevelterras, zorg er dan voor dat minstens 1/3e van de wanden doorzichtig is. Een losstaande constructie moet één volledige wand hebben die transparant of open is.
De toegankelijkheid van je zaak moet verzekerd worden, houd een vrije doorgang van 1.5m breedte tot je voordeur. Hou ook rekening met de vrije doorgang van 1.5m op het trottoir voor voetgangers en 4m voor een rijweg zodat de hulpdiensten makkelijk kunnen passeren.
Het terras moet dagelijks proper gehouden worden. Het is niet toegestaan om meubilair te stapelen op de terraszone.
De kleuren die gebruikt worden voor zowel de constructie als het terrasmeubilair is in overeenstemming met het reeds bestaande terrasmeubilair en de parasols. Denk aan wit, zwart, grijs en beige.
Laat minstens één zijde van het terras open. Zet het terrasmeubilair voldoende ver uit elkaar zodat de social distancing (1.5m) kan nageleefd worden. Voorzie voldoende mogelijkheid om de handen te ontsmetten. Garandeer een continue aanvoer van verse buitenlucht door de constructie niet volledig af te sluiten.
De richtlijnen, maatregelen en wettelijke bepalingen moeten verplicht gevolgd worden. Deze zullen ook opgevraagd worden in aanloop van de bouw en regelmatig aan controle onderworpen zijn. Hieronder kan je alle bepalingen in een voorbeeldvergunning terugvinden.
Blanco vergunning winterterras
Aanvragen van een winterterras
Je kan jouw aanvraag indienen via het evenementenloket.
Vergeet zeker niet onderstaande elementen toe te voegen aan jouw aanvraag om uitstel van de dossierbehandeling te vermijden:
- een tekening van het totaal terras met een schets op het plein met : de in- en uitgangen aan de tent, een intekening van tafels/stoelen/andere vast materiaal + een beschrijving van welke verwarming, welke verlichting, welke versiering
- een berekening van hoeveel klanten je met alle coronamaatregelen kunt zetten (binnen + terrasconstructie die nu aangevraagd wordt) + hoeveel je er normaal kunt zetten (zonder corona). Als dit aantal hoger ligt, moeten jullie een nieuw brandinspectieverslag aanvragen bij Fluvia (brandweer) = dit is betalend
- Een keuringsbewijs van de verwarming
We behandelen jouw aanvraag zo spoedig mogelijk. Na goedkeuring kan je dan van start gaan met de opbouw van je winterterras.
TIP: Zijn er andere horecazaken in de buurt? Check dan eens hoe zij het zien en creëer een leuke sfeer door de winterterrassen op elkaar af te stemmen. Waarom niet samenwerken? Voor hulp bij je aanvraag in het evenementenloket kan je terecht op het nummer 056 27 74 00.
Wat moet er zeker in jouw zaak aanwezig zijn?
- Toestemming van de eigenaar van het pand waar jullie voor staan met de constructie
- Overzicht van de gebruikte materialen (opbouw, meubelen, versiering) die een positieve brandklasse moeten hebben
- Pictogrammen die jullie in het gebouw voorzien voor nooduitgang, noodverlichting moet ook in de constructie aanwezig zijn
Valt er iets voor, wat niemand hoopt, en is dit niet in orde dan is de ondernemer aansprakelijk. De stad zal in de vergunning er op wijzen dat dit in orde moet zijn.
Heb je over dit laatste vragen : brandpreventie@hvzfluvia.be of T 056 23 99 40