Winterterrassen XXL - charter

Winterterras

Meer dan andere jaren willen horecaondernemers een winterterras bouwen. We hoeven niemand uit te leggen wat de hoofdreden hier voor is.
Toch is het niet enkel het virus dat ondernemers stimuleert om een winterterras op te bouwen. Sinds Terrassen XXL leerden zowel klant als horecabaas de terrassen nog meer te appreciëren. En nu het najaar voor de deur staat, zal dat natuurlijk gepaard gaan met wat meer Belgisch weer. Restaurants en cafés willen voldoende klanten kunnen blijven ontvangen en zoeken daarom naar oplossingen in de vorm van overdekte winterterrassen.
Omdat niet alle horecazaken ervaring hebben met het aanvragen van dergelijke vaste constructies, goten we de belangrijkste regels in een charter. Voldoen de plannen en ideeën rond een winterterras aan deze richtlijnen, dan moet men deze indienen in het evenementenloket. De aanvragen worden dan zo spoedig mogelijk behandeld. Slechts na goedkeuring van de plannen kan er begonnen worden met de opbouw van het winterterras.

10 richtlijnen voor de winterterrassen

De richtlijnen, maatregelen en wettelijke bepalingen moeten verplicht gevolgd worden. Deze zullen ook opgevraagd worden in aanloop van de bouw en regelmatig aan controle onderworpen zijn. Hieronder kan je alle bepalingen in een voorbeeldvergunning terugvinden.

Blanco vergunning winterterras

 

Aanvragen van een winterterras

Je kan jouw aanvraag indienen via het evenementenloket.

Vergeet zeker niet onderstaande elementen toe te voegen aan jouw aanvraag om uitstel van de dossierbehandeling te vermijden:

  • een tekening van het totaal terras met een schets op het plein met : de in- en uitgangen aan de tent, een intekening van tafels/stoelen/andere vast materiaal + een beschrijving van welke verwarming, welke verlichting, welke versiering
  • een berekening van hoeveel klanten je met alle coronamaatregelen kunt zetten (binnen + terrasconstructie die nu aangevraagd wordt) + hoeveel je er normaal kunt zetten (zonder corona). Als dit aantal hoger ligt, moeten jullie een nieuw brandinspectieverslag aanvragen bij Fluvia (brandweer) = dit is betalend
  • Een keuringsbewijs van de verwarming

We behandelen jouw aanvraag zo spoedig mogelijk. Na goedkeuring kan je dan van start gaan met de opbouw van je winterterras.

TIP: Zijn er andere horecazaken in de buurt? Check dan eens hoe zij het zien en creëer een leuke sfeer door de winterterrassen op elkaar af te stemmen. Waarom niet samenwerken? Voor hulp bij je aanvraag in het evenementenloket kan je terecht op het nummer 056 27 74 00.

Wat moet er zeker in jouw zaak aanwezig zijn?

  • Toestemming van de eigenaar van het pand waar jullie voor staan met de constructie
  • Overzicht van de gebruikte materialen (opbouw, meubelen, versiering) die een positieve brandklasse moeten hebben
  • Pictogrammen die jullie in het gebouw voorzien voor nooduitgang, noodverlichting moet ook in de constructie aanwezig zijn

Valt er iets voor, wat niemand hoopt, en is dit niet in orde dan is de ondernemer aansprakelijk. De stad zal in de vergunning er op wijzen dat dit in orde moet zijn.
Heb je over dit laatste vragen : brandpreventie@hvzfluvia.be of T 056 23 99 40

 

Terrassenplan XXL Horeca
In afwachting van de Nationale Veiligheidsraad van 8 juni, probeert de Stad reeds een terrassenplan XXL voor Kortrijk op te maken. Rekening houdend met de Corona richtlijnen, zullen terrassen waar mogelijk worden vergroot.