Verduidelijking Gouverneur West-Vlaanderen rond raamverkoop

Gepubliceerd op vrijdag 04 december 2020
onderneem

De gouverneur van West-Vlaanderen, Carl Decaluwé, verduidelijkte in het besluit van 3 december dat alcoholische dranken niet meer als meeneemdrankjes voor onmiddellijke consumptie mogen verkocht worden via raamverkoop. Het leidt vaak tot klanten die ter plaatse blijven hangen om die op te drinken. Het verbod gaat vanaf vrijdag 4 december in. 

Daarnaast mag Stad Kortrijk geen nieuwe ambulante handel of initiatieven die raamverkoop organiseren meer toelaten voor onmiddellijke consumptie.  Initiatieven die reeds vergund waren, mogen hun raamverkoop wel nog blijven organiseren.  Daarnaast is Take-away / afhaal uiteraard wel nog toegelaten.

Het nieuwe besluit stelt ook dat vuurschalen en gasvuurtjes op openbaar domein vanaf 4 december verboden zijn. 

Besluit Gouverneur West-VL 03122020

 

FAQ Raamverkoop
 

Wat bedoelt men met raamverkoop?
Het verkopen van voeding en drank via een uitstalraam, chalet, toog,… waarbij de producten binnen de achterliggende vaste zaak worden bereid of werden voorbereid en gericht op onmiddellijke consumptie.

Mag een zaak raamverkoop organiseren?
Enkel zaken die een vergunning van de lokale overheid kregen voor uiterlijk 15 november mogen nog eten en drank verkopen via raamverkoop. Nieuwe initiatieven worden niet meer toegelaten.

Mag men via raamverkoop alcohol verkopen?
Neen, dat mag niet.

Mag je via raamverkoop alcohol verkopen als je daarnaast ook een afhaalmaaltijd aanbiedt?
Als de afhaalmaaltijd bestaat uit een snack voor onmiddellijke consumptie dan kan dit niet. Niet-limitatieve voorbeelden zijn: warme wafels, pannenkoeken, een croque uit het vuistje, een garnaalkroket… dat zijn allemaal snacks voor onmiddellijke consumptie.

Wie mag dan wel nog alcohol leveren?
Professionele drankcentrales en wijnleveranciers.

Horecazaken, traiteurs en voedingswinkels die een afhaalmaaltijd verkopen duidelijk bedoeld om mee te nemen om ergens anders dan op het openbaar domein op te eten en zelfs eventueel nog op te warmen, kunnen samen met de afhaalmaaltijd alcohol verkopen.

Sowieso is elke verkoop van alcohol tussen 20 uur ’s avonds en 5 uur ’s morgens verboden.
 

FAQ Vuurwerk - open vuren - pyrotechnische artikelen
 

Mag je vuurwerk afsteken?
Neen dat mag niet. Het politiebesluit maar ook het MB van 28/11/2020 voorziet dat het gebruik van vuurwerk verboden is. Voor West-Vlaanderen geldt dit verbod tot 18 januari 2021. Dit verbod geldt zowel op het openbaar als op het privaat domein.

Mag je vuurwerk verkopen of in je bezit hebben op het openbaar domein?
Dit verbod wordt nog ingesteld door de FOD economie.

Mag je wens- of feestballonnen oplaten?
Neen ook dat is in de provincie West-Vlaanderen verboden tot 18 januari 2021. Dit verbod geldt zowel op het openbaar als op het privaat domein.

Mag je geluidskanonnen inzetten?
Neen dat is verboden tot 18 januari 2021 in de provincie West-Vlaanderen. Dit verbod geldt zowel op het openbaar als op het privaat domein.
Pyrotechnische artikelen zijn verboden volgens het besluit.

Wat zijn pyrotechnische artikelen?
Onder pyrotechnische artikelen wordt verstaan: artikelen die explosieve stoffen bevatten die tot doel hebben warmte, licht, geluid, gas of rook dan wel een combinatie van dergelijke verschijnselen te produceren.

Mag je een open vuur maken?
Neen dat is verboden tot 18 januari 2021 in de provincie West-Vlaanderen. En dit zowel op het openbaar domein als op het privaat domein. Dit betekent bijvoorbeeld dat er geen kerstboomverbrandingen kunnen doorgaan. Als uitzondering hierop gelden de vuurkorven (vuurschalen of –manden), de barbeques en de gasvuurtjes die op het privaat domein wel kunnen gebruikt worden.

Mag je met 4 in je tuin rond je vuurkorf staan/ een winterBBQ houden in een open tent zitten met gasvuurtje?
Dat mag. En dit met de mensen waarmee je samenwoont uitgebreid met 1 knuffelcontact. Of met maximum 4 personen waarbij je een afstand van 1,5 meter houdt tov personen die niet bij je wonen en op voorwaarde dat de personen die niet bij je wonen niet door je huis moeten om je tuin te bereiken.