Uitbreiding mondmaskerplicht, Covid Safe Ticket en telewerk in strijd tegen herfstgolf

Gepubliceerd op Dinsdag 26 oktober 2021
mondmasker

Het Overlegcomité besliste gisteren om de mondmaskerplicht opnieuw uit te breiden. Dit moet samen met het Covid Safe Ticket en telewerk de toegenomen viruscirculatie afremmen.
 

Uitbreiding mondsmaskerplicht

Mondmaskers worden opnieuw verplicht in:

  • De winkels en winkelcentra;
  • De publiek toegankelijke ruimtes van bedrijven, overheidsbesturen en -gebouwen;
  • Zorginstellingen;
  • De Bibliotheken, spelotheken en mediatheken;
  • De publiek toegankelijke ruimtes van de inrichtingen behorende tot de culturele, feestelijke, sportieve, recreatieve en evenementensector, waaronder schouwburgen, concertzalen, cinema’s, musea, indoor pret- en themaparken, indoor fitnesscentra en sportcentra;
  • De gebouwen voor de eredienst en de gebouwen bestemd voor de openbare uitoefening van niet-confessionele morele dienstverlenging. 

Het mondmasker blijft verplicht in de besloten ruimtes van het openbaar vervoer en het georganiseerd collectief vervoer, voor medische en niet-medische contactberoepen en bij evenementen. 

Het mondmasker is niet verplicht op plaatsen en evenementen waar het Covid Safe Ticket van toepassing is. 

Bovenvermelde maatregelen gaan in op vrijdag 29 oktober.

Covid Safe Ticket

Voor publieke evenementen stelt de federale regering het gebruik in van het Covid Safe Ticket voor evenementen vanaf 200 personen binnen en 400 personen buiten. Bij gebruik van het Covid Safe Ticket vervalt de mondmaskerplicht.

De deelstaten engageren zich om vanaf 1 november de toepassing van het Covid Safe Ticket te verplichten in alle horeca en fitnesscentra in ons land.  Op het buitenterras van een horecazaak is geen CST vereist. Voor het personeel zal de mondmaskerplicht gelden vanaf 29 oktober. 

Telewerk

Telewerk wordt sterk aanbevolen bij voor alle personeelsleden van ondernemingen, verenigingen en dienstverleners. Tenzij dit onmogelijk is omwille van de aard van de bedrijfsactiviteiten of van de dienstverlening.

Meer telewerken moet het aantal contacten op de werkplek en het openbaar vervoer verminderen.

herstgolf
https://crisiscentrum.be/nl/newsroom/overlegcomite-mondmaskerplicht-covid-safe-ticket-en-telewerk-strijd-tegen-herfstgolf