Coronacrisis - info ondernemers

FOD Economie - lijst met activiteiten die open mogen blijven 

FOD Economie stelde een lijst van handelszaken en activiteiten op waarvoor ze regelmatig vragen krijgen of zij al dan niet mogen geopend zijn of mogen plaatsvinden.

Lijst toegelaten activiteiten

Federale maatregelen

Om het coronavirus te stoppen zijn er verschillende regels. Deze regels zijn belangrijk voor de gezondheid van iedereen. De federale bepalingen met betrekking tot economie vindt u via onderstaande link. Ook de steunmaatregelen voor ondernemingen kan u raadplegen. 

FAQ Nationaal crisiscentrum

Coronacrisis, premies en andere inkomsten

Maatregelen Provincie West-Vlaanderen

Afhankelijk van het lokaal of provinciaal alarmniveau kunnen er extra maatregelen worden genomen op lokaal of provinciaal niveau. 

Raamverkoop en vuurwerk

Besluit gouverneur W-VL 03122020

Occasionele verkoop door verenigingen

Occasionele verkoop door verenigingen (bv. Scouts) kunnen nog doorgaan, mits naleven van volgende maatregelen:

Kan de vereniging de goederen leveren?

Neen, de vereniging zelf mag geen goederen leveren aan de deur/aan huis.

De vereniging kan wel samenwerken met een professionele handelaar/horecazaak/leverancier om de levering te laten doen in plaats van de vereniging.  De vereniging mag niet mee helpen bij de levering.

Kan de vereniging de goederen laten afhalen?

Ja, de vereniging kan de goederen laten afhalen aan een door de gemeente ingericht afhaalpunt of via een bestaande winkel of bestaand afhaalpunt.

De vereniging mag helpen bij het afhalen van de goederen maar dit moet gebeuren onder toezicht van de gemeente of van het bestaande afhaalpunt/de bestaande winkel. 

Welke goederen kunnen door verenigingen verkocht worden?

 • Aangekochte goederen die doorverkocht worden (bvb. industriële koeken, pannenkoeken, chocolade reeds verpakt, postkaarten, balpennen, sleutelhangers…)
 • Etenswaren (bvb. spaghetti, zelf gemaakte pannenkoeken, soep, hutsepot …) enkel indien bereid door een professionele traiteur/cateraar/restaurateur… De vereniging mag hierbij niet helpen.
 • Niet-etenswaren die zelf gemaakt worden (bvb. kaarsen, zelf gemaakte postkaarten…)
 • Samengestelde pakketten (bvb. ontbijtmand): dit kan, maar de pakketten mogen niet door de vereniging samengesteld worden enkel door een professionele instantie.

Waaraan moet een afhaalpunt ingericht door de gemeente minimaal voldoen?

 • Het afhaalpunt bevindt zich aan de buitenzijde van het gebouw;
 • een afstand van 1,5 m tussen elke persoon wordt gegarandeerd;
 • mondmaskers worden gedragen door de aanbieder en de afhaler;
 • de activiteit moet zo worden georganiseerd dat samenscholingen worden vermeden;
 • noodzakelijke handhygiëne ter beschikking van aanbieder en afhaler
 • bij voorkeur  afhalen op reservatie/via tijdslots
 • Geen cash geld, maar vooraf betaling of contactloos ter plaatse
 • De vereniging mag ondersteuning geven aan het afhaalpunt, maar dit moet onder toezicht gebeuren van de gemeente of de winkel/horecazaak/traiteur/cateraar/ restaurateur

Hierover en over eventueel bijkomende punten, worden duidelijke afspraken gemaakt met de instantie die het afhaalpunt aanbiedt.  De instantie die het afhaalpunt aanbiedt, ziet er op toe dat dit coronaproof gebeurt.


Acties

Onderneem jij een specifieke actie tijdens deze moeilijke periode? Of zit je met een vraag waar je geen antwoord op vindt in de FAQ's? Laat het ons weten via onderstaand formulier. Organiseer je bijvoorbeeld take-away? Dan kan je jouw TakeAwayXXL registreren op de Kortrijkse overzichtspagina.

Registreer mijn TakeAwayXXL

Handelaars en horeca registreren bij voorkeur ook bij het overkoepelend platform  'Koop in je Buurt' van VLAIO, speciaal voor lokale handelaars en horeca.

Koop in je buurt

Ook acties die ondernemers organiseren om andere ondernemers te ondersteunen, kan je doorgeven. Deze publiceren we hier.

Acties door ondernemers voor ondernemers

 

Stel je vraag en/of geef je actie door

Sectoren
Kapsalons, nagelstudio's, ...
Zit je nog met vragen over de coronacrisis en uw zaak?
Onderneem je specifieke acties tijdens deze periode?
Plan je als restaurant take-away? Start je als handelaar met meveringen aan huis? Verplaats je jouw sluitingsdag naar het weekend zodat je in de week een dag langer kan open zijn?