Coronacrisis - info ondernemers

FOD Economie - lijst met activiteiten die open mogen blijven 

FOD Economie stelde een lijst van handelszaken en activiteiten op waarvoor ze regelmatig vragen krijgen of zij al dan niet mogen geopend zijn of mogen plaatsvinden.

Lijst toegelaten activiteiten

Federale en Vlaamse maatregelen

Om het coronavirus te stoppen zijn er verschillende regels. Deze regels zijn belangrijk voor de gezondheid van iedereen. De federale bepalingen met betrekking tot economie vindt u via onderstaande link. Ook federale en vlaamse de steunmaatregelen voor ondernemingen kan u raadplegen. 

FAQ Nationaal crisiscentrum

Coronacrisis, premies en andere inkomsten

Maatregelen Provincie West-Vlaanderen

Afhankelijk van het lokaal of provinciaal alarmniveau kunnen er extra maatregelen worden genomen op lokaal of provinciaal niveau. 

Politiebesluit 16 maart 2021 van de gouverneur van W-VL

Raamverkoop

Wat is raamverkoop?
Het verkopen van voeding en drank via een raam- of deuropening, chalet, strandbar,… waarbij de producten binnen de achterliggende vaste zaak worden bereid of werden voorbereid. Raamverkoop is gericht op onmiddellijke consumptie waarbij de klant de zaak niet betreedt.

Mag een zaak raamverkoop organiseren?
Ja, dat mag op voorwaarde dat ze hiervoor de toelating kreeg van de gemeentelijke overheid.

Mag je via raamverkoop alcohol verkopen?
Neen, dat mag niet.

Mag je via raamverkoop alcohol verkopen als je daarnaast ook een afhaalmaaltijd aanbiedt?
Als de afhaalmaaltijd bestaat uit een snack voor onmiddellijke consumptie dan kan dit niet. Niet-limitatieve voorbeelden van snacks voor onmiddellijke consumptie zijn: warme wafels, pannenkoeken, een croque uit het vuistje, een garnaalkroket, een ijsje... Als het om een volwaardige afhaalmaaltijd (bvb. een voorgerecht, hoofdgerecht én dessert, een maaltijd die je niet zo maar onmiddellijk kan consumeren…) dan mag dit wel samen met alcohol aangeboden worden maar tot 20 uur ’s avonds (en vanaf 5 uur ’s morgens).

Wie mag alcohol aanbieden?
De verkoop van alcohol is verboden tussen 20 uur ’s avonds en 5 uur ’s morgens. Tussen 5 uur ’s morgens en 20 uur ’s avonds kan alcohol aangeboden worden door:

  • Professionele drankcentrales
  • Professionele wijnleveranciers
  • Drankautomaten
  • Horecazaken, traiteurs en voedingswinkels die een afhaalmaaltijd verkopen duidelijk bedoeld om mee te nemen om ergens anders dan op het openbaar domein op te eten en zelfs eventueel nog op te warmen, kunnen samen met de afhaalmaaltijd alcohol verkopen.

FAQ Raamverkoop - Gouverneur W-VL 16 maart 2021

Occasionele verkoop door verenigingen

In onderstaande FAQ kan u de voorwaarden raadplegen voor occasionele verkoop door verenigingen. Dit kan, maar dan moet het om een steunactie gaan. 

FAQ steunacties verenigingen - Gouverneur W-VL 16 maart 2021


Acties

Onderneem jij een specifieke actie tijdens deze moeilijke periode? Of zit je met een vraag waar je geen antwoord op vindt in de FAQ's? Laat het ons weten via onderstaand formulier. Organiseer je bijvoorbeeld take-away? Dan kan je jouw TakeAwayXXL registreren op de Kortrijkse overzichtspagina.

Registreer mijn TakeAwayXXL

Handelaars en horeca registreren bij voorkeur ook bij het overkoepelend platform  'Koop in je Buurt' van VLAIO, speciaal voor lokale handelaars en horeca.

Koop in je buurt

Ook acties die ondernemers organiseren om andere ondernemers te ondersteunen, kan je doorgeven. Deze publiceren we hier.

Acties door ondernemers voor ondernemers

 

Stel je vraag en/of geef je actie door

Sectoren
Kapsalons, nagelstudio's, ...
Zit je nog met vragen over de coronacrisis en uw zaak?
Onderneem je specifieke acties tijdens deze periode?
Plan je als restaurant take-away? Start je als handelaar met meveringen aan huis? Verplaats je jouw sluitingsdag naar het weekend zodat je in de week een dag langer kan open zijn?