Open Monumentendag in Kortrijk

13 september 2020

Een alternatieve, veilige editie met een hart voor erfgoed

Open Monumentendag 2020 staat in Kortrijk in het teken van de wederopbouw (periode 1945-1960). Maak je klaar voor verhalen van een dynamische stad die al zijn veerkracht tentoon spreidt. Iedereen met een hart voor erfgoed kan op zondag 13 september zijn of haar hart ophalen.

Ter gelegenheid van zijn 100ste verjaardag biedt de Schouwburg een blik achter de schermen. Je kan een orgelconcert meepikken in de Sint-Maartenskerk of je trekt je wandelschoenen aan en kiest voor ofwel de rondleiding Hart van Kortrijk ofwel voor de vrije wandeling met de ErfgoedApp. 

Alle activiteiten staan gepland van 10 tot 18 uur tenzij anders vermeld. Het aantal deelnemers kan beperkt zijn, wachttijden zijn mogelijk. Informeer je op voorhand en richt je tijdens Open Monumentendag tot het onthaal of aanwezige gidsen. Ze staan je graag te woord. 

Meer info: Dienst Toerisme, Begijnhofpark - 056 27 78 40

Wederopbouw Zandstraat

Hart van Kortrijk
Een dynamische stad is voortdurend in verandering. Ook de historische stadskern ontsnapt daar niet aan. In de nabije toekomst staan heel wat projecten op stapel. Een gids neemt je op sleeptouw en vertelt je over het verleden, het heden en de toekomst...
Praktisch: rondleidingen om het half uur van 10 tot 11.30 en van 13.30 tot 17.00
Inschrijven verplicht via deze link – maximum 10 personen per rondleiding.  Verzamelen aan de Dienst Toerisme/Kortrijk 1302 in het Begijnhofpark.

Wederopbouwwandeling
Een wandeling (ca. 2 uur) laat je via de ErfgoedApp zien wat er verdwenen is en wat in de plaats kwam.  Je hoort ook boeiende verhalen in een audioparcours in samenwerking met Quindo - Straffe Radio voor Jong Kortrijk.

Start op het Schouwburgplein, gidsen helpen je onderweg. Breng je smartphone of tablet mee.
Meer info hier

Schouwburg

100 jaar Kortrijkse Schouwburg
In 1920 opende onze Schouwburg voor het eerst zijn deuren. Nu, 100 jaar later, bieden we je graag inkijk in de rijkgevulde geschiedenis van ons gebouw en tonen we je graag alle verborgen hoekjes en kantjes.
Meer info hier.

Orgelconcert in de Sint-Maartenskerk
In de Sint-Maartenskerk kan je om 16.30u een orgelconcert meemaken van Peter Dinneweth (Antwerpen). Je reserveert best een zitje vooraf via Orgelkring Kortrijk orgelkringkortrijk@gmail.com.

EXTRA: Open Monumentendag OOK op zaterdag 12 september

Honderdzestig jaar geleden moest de Sint-Maartenskerk heropgebouwd worden. Ze was erg beschadigd, niet door de oorlog, maar door een zware brand. De schade was enorm. Het duurde maar liefst 25 jaar vooraleer de kerk terug in haar oude glorie hersteld was. Elementen van de heropbouw komen aan bod tijdens een korte gidstoer. Een reeks foto’s schetst een beeld van de kerk vóór de brand. Andere foto's tonen dan weer de ravage en de heropbouw.
Zaterdag 12 september van 14 tot 17 uur

Op zondag 13 september kan je in 182 gemeenten in Vlaanderen, in maar liefst 330 monumenten, tal van gratis activiteiten beleven. De organisatie van Open Monumentendag moedigt iedereen aan om zoveel mogelijk in eigen buurt en met de eigen bubbel op pad te gaan. Zo maken we er samen een veilig en verantwoord monumentenfeest van.

Het volledige programma