Weesgedicht zkt adoptieraam

Gepubliceerd op Woensdag 01 december 2021

In aanloop naar de Poëzieweek 2022 gaan honderden #weesgedichten in Vlaanderen op zoek naar een adoptieraam. De openbare bibliotheek van Kortrijk heeft voor de Kortrijkzanen een 50-tal gedichten in de aanbieding, waaronder onuitgegeven werk van Christiaan Germonpré en pareltjes van Siel Verhanneman, Achilles Surinx en Joris Denoo.

#Weesgedichten ontstond in Utopia Aalst tijdens corona. Door het succes breidt de actie in 2022 uit naar andere Vlaamse steden, waaronder Kortrijk. Honderden geselecteerde gedichten van bekende en nog te ontdekken dichters, van (inter)nationaal en net heel lokaal talent zullen eind januari de ramen sieren en een deel van Vlaanderen omtoveren tot een bewandelbare poëziebundel.

Het enige wat kandidaat-adoptanten nodig hebben, is een raam op een benedenverdieping en een beetje liefde voor het gedicht van hun keuze. Vanaf 20 december kunnen liefhebbers surfen naar weesgedichten.be en een gedicht kiezen uit de lijst van Bibliotheek Kortrijk. Deelnemen is gratis. Met een #weesgedicht op je raam geef je je huis - en bij uitbreiding je straat en je stad - een poëtische uitstraling.

Adopteren kan zolang er gedichten beschikbaar zijn. Na registratie wordt het gedicht in de week van 20 januari 2022 door een raamillustrator aangebracht met speciaal voor dit doel ontwikkelde en volkomen afwasbare stiften.

In de centrale bibliotheek kan je vanaf 4 januari een kleine expo zien van tien weesgedichten van eigen bodem met onder meer werk van Mattijs Deraedt en Anneleen Van Offel. Er wordt ook een wandel/fietsroute gemaakt voor wie alle gedichten zelf op de ramen wil bewonderen.

De actie #Weesgedichten wordt gedragen door de bibliotheken van Aalst, Brugge, Genk, Hasselt, Kortrijk, Mechelen, Oostende, Turnhout en de Wase bibliotheken. Stijn De Paepe, dichter en rederijker, is peter van de actie.

persbericht 22 januari 2022: Raamgedichten veroveren Kortrijk tijdens Poëzieweek

persbericht 1 december 2022: Weesgedicht zkt adoptieraam