Wandeling 'Herinneringen aan WOI'

WOI wandelroute

Vandaag precies 100 jaar geleden was Kortrijk nog steeds een bezette stad. De Duitsers buitten de inwoners uit. Geallieerde bommen zaaiden angst en vernieling. Duizenden Kortrijkzanen leefden in terreur. Wie het nog kon navertellen, is er intussen niet meer. Daarom probeert onze stad de herinneringen levend te houden met een nieuwe wandelroute.

Kortrijk was als eerste grote stad achter de frontlinie heel belangrijk voor de Duitsers. Geen wonder dus dat er in onze stad heel wat plaatsen zijn die herinneringen oproepen aan de Eerste Wereldoorlog. Het station werd bijvoorbeeld ingezet om krijgsgevangenen als dwangarbeiders naar Duitsland te sporen. Hotel Damier op de Grote Markt, toen nog herberg het Damberd, was het favoriete café van de Duitsers. Naast het oude pand van juwelier Nys aan de Dolfijnkaai was er een krantenwinkel. Bij bombardementen kwam de gevel naar beneden en sneuvelde een Duitse soldaat. 

De nieuwe oorlogswandeling van ongeveer 4,5 kilometer gidst je langs al deze gebouwen en locaties. Op de borden langs de route (herkenbaar aan de poppies) vind je foto’s en verhalen van diezelfde plekken in oorlogstijd.

Vanaf 2 juli is de brochure van de wandelroute beschikbaar. In deze publicatie vind
je een stadsplannetje dat je de weg toont naar alle memorabele plekken en verhalen. De route start aan het stadhuis op de Grote Markt. Onderweg kan je pauzeren in één van de horecazaken van nu die een verhaal meedragen van toen. De brochure biedt bovendien tips voor bezoekjes aan plaatsen die zich buiten de wandelroute bevinden. Want ook in onze deelgemeenten heeft de Grote Oorlog duidelijk zijn sporen nagelaten.

 

Gratis brochure

De wandeling 'Herinneringen aan WOI' werd in een mooie brochure gegoten. Daarin vind je de locaties, foto’s, verhalen en een handig plannetje.
Haal vanaf maandag 2 juli jouw exemplaar* gratis af tijdens de openingsuren in het stadhuis (Leiestraat) of bij Toerisme Kortrijk (Begijnhofpark).

Download de  brochure in NL (pdf) 

Download de  brochure in FR (pdf) 

Download de  brochure in EN (pdf) 

Download de  brochure in DE (pdf)

Erfgoedapp

Via de Erfgoedapp krijg je op verschillende plaatsen tijdens de oorlogswandeling een geluidsfragment. Je kan de app op jouw smartphone installeren via de onderstaande knoppen:

Installeer via Playstore (Google - Android)

Installeer via Itunes - App Store (Iphone - Apple)

Geluidsfragment krijgsgevangenen

Geluidsfragment weggevoerden

Geluidsfragment Albrecht Von Richthofen

Geluidsfragment Dokter Depla

Geluidsfragment Evarist De Geyter

Geluidsfragment Jacques Goethals

Geluidsfragment Madeleine Pollefeyt

Geluidsfragment Marguerite Ghyoot

Gazette van Kortrijk

Lees herinneringen aan WOI in de unieke uitgave van de 'Gazette van Kortrijk'.  Je verkrijgt de krant gratis bij Onthaal 1777, de bibliotheek in de Leiestraat, Toerisme Kortrijk en de horecazaken die in de wandelroute zijn opgenomen: Theoria, Pand A., Den Bras, La Cantine, Cusco, Tplein, Winstons, Kaffee Damast, Balthasar. 

Doorblader de krant online (ISSUU)

Download de krant in NL (pdf)

Download de krant in FR (pdf)

Download de krant in EN (pdf)

Download de krant in DE (pdf)

In Memoriam: André De Vaere, pianovirtuoos

André Devaere was een groot kunstenaar en alhoewel nog bitter jong, gaf hij reeds wat groten slechts geven: diepe ontroering. Hij was de zoon van een organist, oudste van 10 kinderen. Klavierspeler van allereerste gehalte, bekroond met de hoogste onderscheidingen van het Conservatorium van Brussel, was De Vaere zonder twijfel geroepen om te schitteren als geen ander in onze Vlaamse kunstenaarswereld. Kortrijk was trots op zijn wonderkind en Vlaanderen’s roem beoogde hoopvol op zijn verder te plukken lauweren.
Helaas! André viel en sneuvelde voor Land en Volk!
Hij overleed aan zijn verwondingen op 14 november 1914 in een ziekenhuis in Calais.

Lees meer over André De Vaere

Bekijk/beluister de video met het laatste pianostuk van André De Vaere

Oorlogsbrieven

Tijdens de Eerste Wereldoorlog raakte in Scherpenheuvel een postzak verloren. Honderd jaar later kwam de zak boven water en werden de oorlogsbrieven alsnog bezorgd aan de nabestaanden. Deze zoektocht naar die nabestaanden was een rubriek in het tv-programma ‘Iedereen Beroemd’ op één. In de postzak zaten ook twee ‘Kortrijkse’ brieven.

Bekijk/lees brief 1 (pdf)

Bekijk/lees brief 2 (pdf)

Mini-expo Vlieg mee met de Rode Baron

Manfred von Richthofen is de meest bekende en beste Duitse piloot van de eerste Wereldoorlog. Met 80 overwinningen voert hij de lijst van gevechtspiloten aan. Door zijn rode vliegtuig en Pruisische adellijke achtergrond kreeg hij de nickname ‘Rode Baron’. De luchtvaart stond anno 1914 nog in zijn kinderschoenen en deze gevechtspiloten waren echte waaghalzen en pioniers. In het thuisland werd von Richthofen aanzien als een echte held en werd hij ook door de geallieerde tegenstand gerespecteerd. Het beroemde eskader van von Richthofen was in de zomer van 1917 ingekwartierd op de vliegvelden van Marke, Markebeke en Bissegem. In die periode loopt hij tijdens een luchtgevecht een hoofdwonde op en werd verzorgd in het Sint-Niklaashospitaal.

OPGELET! Enkel te bezichtigen tijdens juli en augustus. Nadien verhuist de Fokker 3 uit deze minitentoonstelling naar de Toerisme Kortrijk in het Begijnhofpark.

TIP: Op 1 september 2018 organiseert auteur en historicus Jan Vancoillie een busreis ‘In het spoor van de Rode Baron, Manfred von Richthofen, door West-Vlaanderen’.
Meer info: https://vcjan.wordpress.com

Beknopte tentoonstelling Bezettering

De tentoonstelling Bezettering van Erfgoed Zuidwest tot en met 11 september in de Gothische Zaal van het historische stadhuis, vertelt in vijf thema’s het verhaal van communicatie en WOI, van letterzetters en bezetters. Aan de hand van tekstaffiches, afkomstig uit de verschillende archiefinstellingen in Zuid-West-Vlaanderen, worden enkele thema’s uit WOI belicht.
Deze beknopte tentoonstelling biedt een blik op communicatie tijdens WO I voor de passant, een diepgaander verhaal voor de bezoeker die doelbewust het volledige verhaal wil meepikken.

oorlogswandelroute