Vliegtuigbom op vroegere CM-site succesvol onschadelijk gemaakt

UPDATE - dinsdag 10 januari, 12.58 uur: Ontmijningsdienst DOVO heeft de bom succesvol ontmanteld. Alles wordt nu vrijgegeven behalve de Sint-Janslaan. De bewoners mogen terug naar huis. Dank aan alle hulpverleners!

UPDATE - dinsdag 10 januari, 12.30 uur: Ontmanteling van de vliegtuigbom verloopt zonder problemen, maar behoeft wat meer tijd dan ingeschat. Het betreft een dikwandige bom en daarvoor is extra snijwerk nodig.

UPDATE - dinsdag 10 januari, 10.40 uur: Deze nacht werd de site permanent bewaakt door de politie. Er werd ook een brief bedeeld aan de inwoners, handelaars en kantoren met daarin het bericht dat de veiligheidsperimeter deze morgen om 8.30 uur opnieuw zou worden ingesteld. Alles is goed verlopen.

Deze morgen werden volgende straten opnieuw geëvacueerd:

 • Sint-Janslaan
 • Zwevegemsestraat
 • Romeinselaan
 • Vlamingenstraat (onpare nummers)

Tijdens de evacuatie brengt ontmijningsdienst DOVO alles in gereedheid voor het demonteren en transporteren van de bom tussen 11 en 12 uur. De ontsteker zal op dat moment door de ontmijningsdienst DOVO worden verwijderd.

Tussen 11 en 12 uur zullen de hulpdiensten daarom de perimeter uitbreiden waardoor geen voetgangers- noch autoverkeer mogelijk zal zijn in volgende pleinen en straten:

 • Veemarkt
 • Wijngaardstraat
 • Nieuwstraat
 • Tuinstraat
 • Vlamingenstraat
 • Steenpoort
 • Keer Der Vlamingenstraat
 • Spoorweglaan

De politie zal toezicht houden op de 14 punten die hiertoe toegang geven. Tegelijk zorgt de politie via een omroepsysteem dat de bewoners in de uitgebreide perimeter binnen moeten blijven en afstand moeten houden van de ramen.

Ook het treinverkeer op de lijnen Kortrijk-Gent en Kortrijk-Brussel zal tussen 11 en 12 uur tijdelijk worden stilgelegd.

Het informatienummer blijft permanent bereikbaar: 056 24 42 03

 

_____________

 

UPDATE - maandag 9 januari 2016 - 22.15 uur: De werf op de vroegere CM-site werd veilig verklaard en om 22 uur mochten de geëvacueerde bewoners terug naar hun woningen.

Vannacht is er permanente politiebewaking op de site. Hierdoor zal de Sint-Janslaan de hele nacht niet bereikbaar zijn voor verkeer.

Morgen, dinsdag 10 januari, om 8.30 uur brengt DOVO alles in gereedheid voor het demonteren en het transporteren van de oude vliegtuigbom. 

Op dat moment moet dezelfde veiligheidsperimeter worden ingesteld, waardoor de getroffen bewoners opnieuw tijdelijk geëvacueerd zullen worden. Er wordt voorzien in dezelfde opvang in het dienstencentrum De Zonnewijzer (Langemeersstraat). Mensen die moeilijk te been zijn, zullen opnieuw worden geholpen door het Rode Kruis.

Dit werd vanavond reeds meegedeeld door de burgemeester aan de opgevangen bewoners. In de loop van de nacht zullen ook de handelaars en kantoren in de buurt op de hoogte gebracht worden van de evacuatie om zoveel mogelijk ongemakken te vermijden.

De K in Kortrijk heeft uit veiligheidsoverwegingen reeds beslist om de deuren pas om 12 uur te openen.

Vanaf 8.30 uur - na de spits - zullen ook de omliggende straten niet toegankelijk zijn voor het verkeer: - Sint-Janslaan (de hele nacht niet bereikbaar wegens politiebewaking) - Zwevegemsestraat - Romeinselaan - Vlamingenstraat (onpare nummers).

Het informatienummer blijft de hele nacht bereikbaar: 056 24 42 03. Let wel, dit nummer dient enkel voor mensen die dringende vragen hebben.

________

 

Op maandag 9 januari 2017 heeft men om 15.45 uur tijdens grondwerken op de vroegere CM-site (aan de Veemarkt, op de hoek van de Wijngaardstraat en de Sint-Janslaan) een oude vliegtuigbom aangetroffen. 

De aannemer heeft onmiddellijk de hulpdiensten verwittigd, waarna de politie de ontmijningsdienst DOVO heeft gecontacteerd.

De hulpdiensten en DOVO zijn ter plaatse en er werd een veiligheidsperimeter van 100 m ingesteld. 

De omgeving werd afgesloten en geëvacueerd.

 • De Sint-Janslaan, Zwevegemsestraat en de Romeinselaan zijn afgesloten voor alle verkeer. 
 • De onpare nummers in de Vlamingenstraat vallen binnen de perimeter.
 • De K diende niet volledig te worden ontruimd, maar de inkom aan de zijde Veemarkt is afgesloten. 

Om 17.15 uur was DOVO ter plaatse. 

Er werd een informatienummer opgericht: 056 24 42 03. Let wel, dit nummer dient enkel voor mensen die dringende vragen hebben.

Het opvangcentrum voor geëvacueerde bewoners is in dienstencentrum De Zonnewijzer in de Langemeersstraat. 

Verdere info volgt.

(foto: Radio 2 West-Vlaanderen)

Opgemaakt op: 09/01/2017

Reactie toevoegen