Vlaskapel keert terug in winkelwandelgebied

Gepubliceerd op Donderdag 05 november 2020

Het koperen kunstwerk ‘De Vlaskapel’ keert terug in het straatbeeld. Het kunstwerk dat vroeger nog in de Korte Steenstraat te zien was, zal nu aan de Vlasmarkt worden geplaatst. De Vlasmarkt verwijst naar de rijke vlasgeschiedenis van Kortrijk en krijgt er nu een wel heel toepasselijke sculptuur bij. 

In 1962 werd de Korte Steenstraat opengesteld als eerste verkeersvrije wandel- en winkelstraat in Kortrijk. Op de hoek met de Lange Steenstraat, waar toen wel nog verkeer mocht rijden, werd een bloemenperkje geplaatst met centraal een fontein. De fontein bestond uit een goudkleurige vlaskapel, verwijzend naar het rijke vlasverleden van onze stad. Een vlaskapelletje is een klein drooghutje waarin het natte vlas na het roten werd geplaatst in de weiden. Zo werden ze blootgesteld aan lucht en licht om te kunnen drogen en om de vezels een eerste bleekbeurt te geven. Gezien de vorm gelijkenissen vertoont met de torens van kapellen, kregen ze in de volksmond de naam vlaskapelletjes. 

Bij de heraanleg van de winkelstraten werd het kunstwerk weggehaald uit het winkelwandelgebied. Het was een tijdje nog te zien aan het Vlasmuseum in de Etienne Sabbelaan vooraleer het werd overgebracht naar erfgoeddepot Trezoor. Nu krijgt de Vlaskapel eindelijk een nieuwe bestemming en zal het opnieuw te zien zijn in het straatbeeld. Het kunstwerk werd gerestaureerd en opnieuw verguld.

De Vlaskapel zal terugkeren in volle glorie op de Vlasmarkt. Langs de straatkant met de Doorniksestraat zal het kunstwerk op een sokkel geplaatst worden. De sokkel is van de hand van Heulenaar Luc Verbeke. Hoewel het niet de bedoeling is om de Vlaskapel opnieuw als fontein te laten werken, is die mogelijkheid in de sculptuur wel nog steeds voorzien.