Versnelde inzet maairobots

Gepubliceerd op Vrijdag 16 april 2021

Sinds kort werden 3 extra maairobots in gebruik genomen in Bellegem, Rollegem en Kortrijk. Oorspronkelijk waren er slechts 2 nieuwe voorzien in 2021. In 2020 werden de eerste 3 maairobots al in gebruik genomen in Marke, Heule en Aalbeke. Deze maairobots zorgen voor een perfect onderhoud van de Kortrijkse sportvelden waardoor de velden er nog beter zullen bij liggen voor de sporters die er gebruik van maken.

Vanaf 2023 worden alle Kortrijkse sportterreinen onderhouden door een maairobot

Kortrijk beschikt over 19 sportgrasvelden verdeeld over 9 sites waarop sporters onder alle weersomstandigheden veilig moeten kunnen trainen. Het maaien van het gras is daar een belangrijk onderdeel van. Tot voor kort werd alle maaiwerk gedaan door de zaalwachters van de sportdienst. Tegen 2023 moeten alle velden onderhouden worden door maairobots. De robots van de Belgische firma Belrobotics werden na een grondige marktanalyse als beste geselecteerd. In totaal zal er € 118.000 worden vrijgemaakt.

De toekomst is aan onbemande voertuigen en robots

Bij die test werd het ene terrein 2 maanden gemaaid door een maairobot, het andere slechts 1 maand. Het was duidelijk dat het inzetten van maairobots veel voordelen had:

1.       De kwaliteit van het maaibeeld is hoger dan bij het maaien met een zitmaaier.

2.       Een maairobot garandeert een constante hoogte van het gras.

3.       Een maairobot is veel lichter dan een zitmaaier. Dit komt de egaliteit van het terrein ten goede.

4.       Maairobots werken op elektriciteit, zitmaaiers op benzine. Het werken met maairobots heeft dus een daling van de CO2-uitstoot als gevolg.

5.       Door de stille werking van de robot is er ook minder geluidsoverlast voor medewerkers en omwonenden tijdens het gebruik.

6.       Het maairegime is constanter en minder weersafhankelijk aagezien de impact van een maairobot op het terrein kleiner is.

7.       Zowel de aankoop als het onderhoud van een maairobot is goedkoper dan deze van een zitmaaier.