Vaste bubbel van 5 voor 4 weken, mondmaskerplicht blijft gelden

Gepubliceerd op Maandag 27 juli 2020

De Nationale Veiligheidsraad besliste op maandag 20 augustus om een aantal maatregelen te wijzigen. Deze maatregelen gaan in op dinsdag 1 september.

In België is het aantal besmettingen met het coronavirus fors gestegen de voorbije week. Reden voor de Nationale Veiligheidsraad om een aantal versoepelingen terug te schroeven. 

  • Een gezinsbubbel zal nog contact mogen hebben met 5 andere mensen. Het gaat om volwassenen, kinderen onder de 12 jaar zijn niet inbegrepen. Die vaste groep geldt voor de komende 4 weken. Je mag dus niet elke week contact hebben met 5 andere volwassenen. De vorige maatregel was dat iedereen in het gezin 15 mensen mocht zien en dat dit elke week 15 anderen mochten zijn.
  • Niet-begeleide evenementen (familiebijeenkomsten, uitstappen) worden beperkt tot 10 personen, kinderen onder de 12 jaar niet inbegrepen. Let wel: je kan enkel met je vaste bubbel op café of op restaurant gaan omdat je daar geen afstand kan houden. Ook een barbecue in de tuin met 10 personen is uitgesloten omwille van de afstandsregel.
  • Op recepties en banketten mogen maximaal 10 mensen aanwezig zijn, kinderen jonger dan 12 niet inbegrepen. Op ceremonieën (huwelijk, uitvaart) mogen er tot 100 mensen aanwezig zijn.
    Vanaf 1 september kunnen rouwmaaltijden na een uitvaart plaatsvinden met maximaal 50 personen,
  • Het aantal personen dat een (sport)evenement mag bijwonen, wordt ingeperkt: 200 indoor, 400 outdoor. Dat is een halvering.
  • Vanaf 24 augustus zal het terug mogelijk zijn om met z'n tweeën te winkelen (deze twee personen kunnen worden vergezeld door minderjarigen die onder hetzelfde dak wonen of door een persoon die hulp nodig heeft), en dit zonder tijdslimiet. Het spreekt voor zich dat een beroep wordt gedaan op eenieders verantwoordelijkheidsgevoel om massale drukte te vermijden.
  • Horecazaken hebben sinds donderdag 23 juli een registratieplicht. Per tafel laat 1 persoon zijn contactgegevens na. Vanaf woensdag 29 geldt die plicht ook voor wellnesscentra en sportlessen.

Voor de speelpleinwerkingen en de zomerkampen verandert er niets: de bubbels van 50 personen blijven bestaan.