Vaste bubbel van 5 voor 4 weken, mondmaskerplicht blijft gelden

Gepubliceerd op Maandag 27 juli 2020

 De Nationale Veiligheidsraad besliste op maandag 27 juli om een vaste bubbel van 5 personen in te voeren. De maatregel gaat op woensdag 29 juli in. De mondmaskerplicht blijft geldig in Kortrijk.

In België is het aantal besmettingen met het coronavirus fors gestegen de voorbije week. Reden voor de Nationale Veiligheidsraad om een aantal versoepelingen terug te schroeven. Vanaf woensdag 29 juli gelden de volgende maatregelen:

  • Een gezinsbubbel zal nog contact mogen hebben met 5 andere mensen. Het gaat om volwassenen, kinderen onder de 12 jaar zijn niet inbegrepen. Die vaste groep geldt voor de komende 4 weken. Je mag dus niet elke week contact hebben met 5 andere volwassenen. De vorige maatregel was dat iedereen in het gezin 15 mensen mocht zien en dat dit elke week 15 anderen mochten zijn.
  • Niet-begeleide evenementen (familiebijeenkomsten, uitstappen) worden beperkt tot 10 personen, kinderen onder de 12 jaar niet inbegrepen. Let wel: je kan enkel met je vaste bubbel op café of op restaurant gaan omdat je daar geen afstand kan houden. Ook een barbecue in de tuin met 10 personen is uitgesloten omwille van de afstandsregel.
  • Op recepties en banketten mogen maximaal 10 mensen aanwezig zijn, kinderen jonger dan 12 niet inbegrepen. Op ceremonieën (huwelijk, uitvaart) mogen er tot 100 mensen aanwezig zijn.
  • Het aantal personen dat een (sport)evenement mag bijwonen, wordt ingeperkt: 100 indoor, 200 outdoor. Dat is een halvering.
  • Winkelen moet je vanaf nu weer alleen doen. Uitzonderingen daarbij zijn volwassenen die een minderjarige of hulpbehoevende persoon assisteren. Je mag ook maximaal 30 minuten in de winkel blijven, tenzij je een afspraak hebt.
  • Horecazaken hebben sinds donderdag 23 juli een registratieplicht. Per tafel laat 1 persoon zijn contactgegevens na. Vanaf woensdag 29 geldt die plicht ook voor wellnesscentra en sportlessen.

Voor de speelpleinwerkingen en de zomerkampen verandert er niets: de bubbels van 50 personen blijven bestaan.

Mondmaskerplicht blijft

In Kortrijk blijft de mondmaskerplicht bovendien gelden. Dat wil zeggen dat je op publiek toegankelijke plaatsen altijd een mondmasker moet dragen. Uitzonderingen zijn er voor wie met de auto, moto, step of fiets rijdt; wie aan het sporten is; wie zware fysieke arbeid verricht; wie over een medisch attest beschikt dat hij/zij geen mondmasker kan dragen.