Vanaf nu ook geboorteaangifte mogelijk in az groeninge

Gepubliceerd op dinsdag 06 februari 2018

Jaarlijks worden om en bij de 1700 kinderen geboren in het Kortrijkse az groeninge. Om de huidige dienstverlening te optimaliseren slaan de stad Kortrijk en az groeninge de handen in elkaar. Vanaf vandaag kunnen kersverse ouders ook in het ziekenhuis zelf de geboorteaangifte in orde brengen.

Drie dagen per week

Ouders kunnen drie dagen per week terecht in het ziekenhuis om hun pasgeborene aan te geven, op maandag, woensdag en vrijdag van 9u tot 12u30. Het geboorteloket bevindt zich op de verpleegeenheid materniteit.  De ligduur voor mama’s is minimaal drie dagen. Ouders kunnen dus altijd op één van de beschikbare dagen terecht in het ziekenhuis voor de aangifte. Op die momenten kan een geboorteaangifte in het stadhuis niet. 

Verloop

Er komt al zoveel kijken bij de geboorte van een kind dat een extra verplaatsing naar het stadhuis niet altijd evident is. De stad dacht daarom al even na om geboorteaangiftes te organiseren in het ziekenhuis. Begin 2017 werd gepolst naar de bereidheid van az groeninge om daarin mee te gaan. Zij reageerden heel positief en de nodige eerste stappen werden genomen. Om dit te kunnen organiseren, moest aan een aantal voorwaarden voldaan worden. Zo is een apart lokaal met beveiligde verbinding nodig, moeten verschillende privacy procedures doorlopen worden, was toestemming nodig van de procureur des konings en moest er een bijkomend register van de burgerlijke stand gecreëerd worden.

Een jaar later is het zover, zijn alle noodzakelijke procedures doorlopen en kunnen de eerste ouders hun kindje aangeven in het ziekenhuis.

Maak een afspraak geboorteaangifte in het ziekenhuis

Lees meer over de geboorteaangifte