Vanaf maart: snelheidscontroles zone 30 in het centrum

Kortrijk was vroeger een verkeersonveilige stad. Volgens de Stadsmonitor was het gemiddeld aantal verkeersslachtoffers per 10.000 inwoners tussen 2005 en 2013 in geen enkele Vlaamse centrumstad zo hoog als in Kortrijk. Verkeersveiligheid werd dan ook een topprioriteit van het stadsbestuur. Het respecteren van de maximale verkeerssnelheid speelt daarin een belangrijke rol. 

Hoe hoger de snelheid, hoe hoger het risico dat fietsers en voetgangers lopen bij een verkeersongeval. Precies daarom voorzien we schoolomgevingen en woonwijken van een zone 30.

Schoolomgevingen en deelgemeenten gecontroleerd

Vanaf 2013 werd er door de stad en de PZ Vlas sterk ingezet op verkeersveiligheid. Eerst kwamen de schoolomgevingen aan bod en daarna gingen we van wijk tot wijk in alle deelgemeenten. De stad pakte schoolomgevingen aan, breidde de zone 30 uit en zorgde voor bijkomende signalisatie op en naast de rijbaan. De PZ Vlas zette extra agenten in op snelheidscontroles. Het aantal gecontroleerde wagens ging van 33.000 in 2012 naar 438.000 in 2016. Met resultaat, want het aantal verkeersongevallen tussen een auto en een fietser of voetganger blijft dalen. Het voorbije jaar ging het zelfs om een daling van 32%.

Nu ook controles in het centrum

We blijven controleren in de schoolomgeving en de woonwijken, maar dit jaar gaan we ook gericht werken op het stadscentrum. Vanaf maart controleren we iedere maand een deel van het centrum. Wanneer welk deel aan bod komt, zie je op het plan hiernaast. Iedereen die in het centrum woont, ontvangt nog een brief in de bus op het moment dat zijn deel aan de beurt is. We doen dat omdat we de bewoners in de eerste plaats willen sensibiliseren, niet beboeten. Ook wie toch nog geflitst wordt, krijgt bij de boete nog een woordje uitleg. Op die manier hopen we alle inwoners te overtuigen van het belang van de zone 30, om zo Kortrijk nóg verkeersveiliger te maken.

Gevaarlijkste kruispunten in het centrum

Ook op de gevaarlijkste kruispunten van Kortrijk zal worden gewerkt. Dat zijn de kruispunten waar de politie het meeste ongevallen telt.

1. Dolfijnkaai / Handboogstraat / Leiestraat
2. Dambrug / Damkaai / Ijzerkaai
3. André Devaerelaan / Burg. Gillonlaan
4. Hugo Verriestlaan / V. de Jaegerelaan
5. Romeinselaan / St. Janslaan / Zwevegemsestraat
6. St. Janslaan / Spoorweglaan
7. Vaartstraat / Veldstraat
8. Louis Robbeplein
9. Jan Palfijnstraat / Koning Albertstraat / Casinoplein
10. Burg Reynaertstraat / St. Jorisstraat / Schouwburgplein
11. F. de Bethunelaan / Minister Van de Peereboomlaan / Weggevoerdenlaan
12. Stationsplein / Tolstraat
13. Pluimstraat / Veldstraat / Wandelingstraat
14. Groeningelaan / Groeningepoort - Leeuw van Vlaanderenlaan
15. Deerlijksestraat / Hippodroomstraat / Zandbergstraat / Vennestraat
16. Hugo Verriestlaan - L. de Boningelaan / Gr. Boudewijn IX-laan / Wandelingstraat

Download de kaart met de zones

Snelheidscontroles op aanvraag

Heb je de indruk dat er in jouw straat te snel wordt gereden? Laat het ons weten via het gratis meldpunt 1777. Op basis van objectieve snelheidsmetingen kunnen de stad en PZ Vlas nagaan of snelheidscontroles in jouw straat nodig zijn. 

Ga naar de website van PZ Vlas

Bron

Stadsmagazine
Opgemaakt op: 01/03/2017

Reactie toevoegen

Reacties

Beste , mijn eerste reactie was , ze jagen de mensen opnieuw de stuipen op het lijf en maken dat ze nog minder durven buiten komen dan nu al het geval is wegens flitspalen camera's en snelheidscontroles, tegenwoordig verhoogt uw hartslag automatisch wanneer je met de wagen rijd in Kortrijk en dit wegens de kakafonie van verkeersborden om de 10 meter , wijzigingen van eenrichtingsverkeer , nu moet je minimum 2 maal de afstand en tijd rekenen om ergens te geraken in het centrum wat ook niet echt groen is net als jullie verd.. verkeersdrempels , zou het niet handig zijn om de 30 km zones in te kleuren op de kaart v zones met snelheidscontroles zodat een mens die een beetje kan instuderen ? Het zou ook een beetje verbloemen dat het jullie enkel om centen uit de zakken vd mensen te doen is heren !

Geen probleem om een zone 30 in te voeren, maar de 30 op de borden zone 30 is wel KLEIN. Is het de bedoeling dat men de borden ziet ? Of is het de bedoeling om processen verbaal op te maken? Men kan ook 30 op de Grond aanbrengen... mvg