In de Ernest Dewittestraat in Marke is een vlindertuin geopend. Een groep van 60 enthousiaste buurtbewoners toverde een vuile hoek om tot een kleurrijke en insectenvriendelijke ontmoetingsplaats. Ze deden dat met ondersteuning van het Burgerbudget van Stad Kortrijk.
Drie braakliggende stukjes grond van samen zo’n 150 m² waren jarenlang een doorn in het oog van de buurtbewoners van de Ernest Dewittestraat in Marke. Er werd vaak gesluikstort en dat trok ongedierte aan. De buren besloten om het heft in eigen handen te nemen en dienden een projectvoorstel in via het Burgerbudget van Stad Kortrijk. Ze werden verkozen tot een van de winnaars en een burgerjury kende 5.712 euro toe om het project te realiseren.
De groep van 60 buurtbewoners werkte de voorbije maanden hard om de vlindertuin aan te leggen. Ze kregen daarbij ondersteuning van SW+ en van verschillende stadsdiensten. Ze wiedden het onkruid, haalden een heleboel stenen en afval uit de grond en verwerkten compost in de ondergrond. Daarna legden ze plantenzones en een halfverhard tuinpad aan. Vervolgens plantten ze vlinder- en bijenvriendelijke planten. Tussen de planten werd houtmulch gestrooid. Een ronde picknickbank en een kleurrijke muurschildering van graffiti-artist Jools maken het plaatje compleet.
"We hadden al een hechte buurt maar door de samenwerking tijdens het volledige project is de verbondenheid nog sterk gegroeid. Een zorgzame buurt bij uitstek!"
- Gunther Vandenberghe, initiatiefnemer
Burgerbudget wint bronzen Athena-prijs voor lokale burgerparticipatie
De ‘Athena-prijs voor lokale burgerparticipatie’ beloont de beste participatieprojecten van lokale overheden in het hele land. Kortrijk behaalde een bronzen medaille voor het project Burgerbudget.
G1000, De Wakkere Burger en Citoyenneté & Participation bundelden de krachten om initiatieven in de kijker te zetten die nieuwe vormen van burgerparticipatie uitproberen. Ze reikten deze week de allereerste Athena-prijs voor lokale burgerparticipatie uit. De prijs beloont projecten die zich onderscheiden door hun inclusieve, innovatieve aanpak en tastbare impact op het terrein.
Maar liefst 53 steden en gemeenten dienden een project in. Een professionele jury maakte op 24 september de winnaars bekend. De stad Gent won de eerste prijs in de categorie van steden met meer dan 45.000 inwoners dankzij haar innovatieve wijkbudgetten. Mechelen behaalde de tweede plaats met het project Burgerpanel. Kortrijk mocht mee op het podium met het project Burgerbudget. Asse en Olen wonnen respectievelijk in de categorieën van middelgrote en kleine gemeenten.
Meer info: www.kortrijk.be/burgerbudget