Track and trace

Gepubliceerd op maandag 14 september 2020

80 lokale fotografen presenteren op het uniek fotofestival

Het Kortrijkse fotofestival Track & Trace zorgt in het voorjaar van 2021 voor een visueel feest in de binnenstad. Met dit uniek fotofestival met internationale uitstraling nodigen we bezoekers uit om in de voetsporen te treden van hedendaagse fotografen. Zes lenteweken lang laten lokale, nationale en internationale fotografen een interactief spoor van beelden na op verrassende binnen- en buitenlocaties in de Kortrijkse binnenstad.

Het parcours is gratis toegankelijk en gaat van start op 13 maart 2021, dag op dag een jaar na de start van de lockdown.

Het festival blijft tot en met 25 april 2021 te bezoeken. Kortrijk zet haar ambitie om Culturele Hoofdstad van Europa te worden in 2030 verder in de verf en daarin speelt ook fotografie een steeds belangrijkere rol. De stad lanceert nu een groots fotofestival dat in het voorjaar van 2021 gratis te bezoeken zal zijn. Track & Trace neemt de bezoeker mee op sleeptouw langs verhalen van bekende en onbekende, lokale en internationale fotografen.

De invulling van Track & Trace gebeurt door curatoren Lize Rubens, Dieter Van Caneghem en Lieven Lefere. Opvallend is dat niet enkel nationale en internationale fotografen zullen worden gepresenteerd op het fotofestival. De curatoren zetten ook sterk in op lokaal talent en werkt nauw samen met lokale fotoclubs Fotoclub Groeninghe en de Koninklijke Kortrijkse Fotoclub alsook met lokaal fotocollectief PxL.

Ook de onderwijsinstellingen die een afdeling fotografie hebben, springen mee op de kar. Het is een primeur in Vlaanderen om zoveel lokaal talent een platform te geven in relatie met gerenommeerde namen in de fotografiewereld. De drie jonge curatoren zullen de lokale fotografen ook maximaal ondersteunen door middel van onder meer begeleidingssessies. De curatoren spitsen zich in Track & Trace toe op de recente evoluties binnen de fotografie die geleid hebben tot hoe we de 21ste eeuwse fotografie kennen. Hoe beïnvloeden de digitale en technologische evoluties de kunst van de fotografie? De professionele camera is vervangen door een smartphone, het familiealbum door een album op sociale media en persfotografen door toevallige voorbijgangers. Dagelijks worden online miljoenen beelden gedeeld. Beelden die we snel en gemakkelijk kunnen posten en die voor dialoog of interactie zorgen. De naam ‘Track & Trace’ verwijst naar het online systeem dat in de logistieke sector werd ontworpen en we allemaal kennen wanneer we een pakje online kopen en volgen tot het bij ons thuis is geleverd. Volgen en gevolgd worden is het nieuwe normaal. We laten een spoor na, bewust of onbewust. We brengen naast fotografie een interactief parcours dat zowel op een speelse als wetenschappelijke manier fotografie in de kijker zet. Hierbij worden diverse partners betrokken: De Stroate, Smile Safari, Polygon en Danny Veys.

Ook verschillende culturele spelers in de stad, zoals Bubox, Dash, Fragma Gallery, Boekenhuis Theorie en Be-part, worden betrokken bij het festival. Met foto’s maken we zichtbaar wat onderbelicht is in de stad. We zetten het medium in om bruggen te maken en mensen te verbinden.

Het fotofestival Track & Trace palmt de volledige stad Kortrijk in met werk van lokale fotografen, een absolute topfotograaf die we later bekendmaken en die nieuw werk zal presenteren, het beste van de Belgische documentairefotografen en ook internationale toppers die we hebben uitgekozen in functie van het thema. Het zal plaatsvinden op verschillende locaties: Texture, het dormitorium van museum 1302, het openluchtzwembad Abdijkaai, de Broeltorens, BK6 en de Paardenstallen. Deze hoofdlocaties worden verbonden via een interactieve route met foto’s in de publieke ruimte.