"Tegen racisme en voor verdraagzaamheid"

Gepubliceerd op Dinsdag 15 november 2022
Say my name jongeren

Dat is de leuze van de jongeren van Conservatorium Kortrijk en OKAN Drie Hofsteden die meewerkten aan de videoclip van ‘Say My Name’, één van de vijftien jongerenexperimenten van DURF2030. Sandy, Bart, Ian en Pieter leggen ons uit waarover het gaat.

Van en voor jongeren

“De mensen van DURF2030 kwamen vorig schooljaar langs in onze theaterklas”, vertelt Bart De Wildeman (49), leerkracht aan het conservatorium. “Ze waren op zoek naar jongeren met een wens en een wil om die te doen uitkomen. Onze leerlingen wilden graag iets doen uit protest tegen racisme. Dankzij de begeleiding en financiële steun van DURF2030 vonden we in WensMens de ideale partner om ons hierbij te helpen.”

Groeiend enthousiasme

“WensMens wil door middel van theater, dans en spel speciale wensen in vervulling laten gaan. Of het nu gaat om een feest, animatie of in dit geval een videoclip, we doen het altijd met evenveel overgave”, legt Ian Ghysels (29) van WensMens uit. “Tijdens workshops gingen we aan de slag met leerlingen van het conservatorium en OKAN. Ze konden voor de lens staan, of meehelpen met het decor, de outfits en het filmen zelf. Op korte tijd bloeiden ze open en het resultaat mag er echt zijn”, vult Pieter Deprez (27) aan.

Diversiteit aanvaarden

“Gaandeweg kantelde het negatieve gevoel van ‘tegen racisme’ naar een positief gevoel van ‘voor verdraagzaamheid en diversiteit’. Dat is exact de boodschap van mijn liedje ‘Say My Name’. We moeten de eigenheid van mensen leren aanvaarden. Stop elkaar niet in hokjes. Zeg hun naam! En zie hoe hun ogen fonkelen als ze die horen of zelf luidop en trots hun naam mogen uitspreken”, aldus Sandy Kelemba (17), leerling Singer-Songwriter aan het conservatorium.

Educatief materiaal

“De videoclip komt op 28 november uit, maar daar stopt het niet. In een volgende fase van dit project willen studenten van hogeschool VIVES rond de clip educatief materiaal ontwikkelen voor onderwijs- en jongereninstellingen. De bedoeling is om op de tonen van ‘Say My Name’ zelf een video te maken rond diversiteit. Dat moet het thema makkelijker bespreekbaar maken bij jongeren”, besluit Bart.

Bekijk vanaf 28/11 de videoclip

Meer info over de jongerenexperimenten

Meer nieuws uit het stadsmagazine