Taxidermiste Frauke verandert dode dieren in kunst

Gepubliceerd op Donderdag 23 maart 2023
Taxidermiste Frauke

Als kind kon je haar meestal in de tuin vinden. Ze zocht er veren van vogels of schedeltjes van knaagdieren. Intussen is Frauke Vandekerckhove (29) voltijds taxidermiste. We zochten haar op in haar atelier in de Lange-Brugstraat.

Grafische achtergrond

“Eigenlijk ben ik van opleiding grafisch vormgever. Een van mijn drijfveren voor die studies was mijn passie voor tekenen. Het liefst van al tekende ik dieren: levende dieren, maar ook skeletten en dode dieren die aangereden waren op de weg. Iets in mij wou de schoonheid van het dier ook na zijn dood in ere houden. Maar tekenen alleen was niet genoeg en dus verdiepte ik mij in de taxidermie.”

Zelfstudie

“Dat was geen sinecure. Taxidermisten zijn al een uitstervend ras en zij die het vak nog uitoefenden, zagen me liever gaan dan komen. Daarom legde ik me toe op zelfstudie met boeken en jawel, ook YouTube. De eerste vogel die ik effectief opzette was een sperwer. Toen ik in 2017 studeerde aan het KASK was het beestje er tegen een raam gevlogen. Het resultaat mocht er best zijn. De sperwer hangt nog altijd in mijn atelier. Sindsdien ging het allemaal snel.”

Taxidermiste Frauke

Eigen atelier

“Na enkele omzwervingen ging ik in augustus 2020 voltijds aan de slag in mijn eigen atelier. De meeste opdrachten krijg ik van baasjes van overleden huisdieren. Maar ik zet ook dieren op voor musea, labo’s, het Zwin … en mezelf natuurlijk. Vogels zijn mijn specialiteit: zwanen, valken, ijsvogels, een rode ibis, een ooievaar … Mijn diepvriezers puilen uit! Recent nog nam ik deel aan het EK taxidermie in Oostenrijk met een pestvogel. Prijzen won ik niet, maar de ervaring die ik er opdeed, was een beloning op zich.”

Proces

“Taxidermie kan je een beetje vergelijken met beeldhouwen. Je gaat aan de slag met slechts het vel of de veren en soms enkele botten. De vulling moet je als taxidermist zelf vormgeven met houtwol of PU-schuim. Je gebruikt dus geen wondermiddeltjes die je simpelweg kan inspuiten, zoals mensen vaak denken. Het is een kunst. Mijn grootste droom is trouwens een tijger! Mocht iemand er eentje over hebben …”

Taxidermiste Frauke

Meer nieuws uit het stadsmagazine